Egészséges buborékok, egészséges erotikával…

Június 7-én, csütörtöki napon került megrendezésre egy a maga nemében rendhagyónak tekinthető borkóstoló esemény a Bormozi, melynek az Élesztőházban található VinoPiano Borbár ad helyet, az ősz kezdetétől a nyár elejéig.

 

A helyszínről

A VinoPiano pince kialakítású helyszíne nagyon hangulatos, és kellően tágas a nagyjából 20-25 főre kalibrált eseményhez. Ez az esemény remek lehetőség mindazoknak a tapasztalt és kevésbé tapasztalt borbarátoknak, akik szeretnének elszakadni a hagyományos borkóstolók hangulatától, és a borokat a megszokottól kissé eltérő környezetben, mélyebb tartalmú filmművészeti alkotások kíséretében kívánják kóstolni. A kezdést megelőzően folyamatosan szállingózó vendégek többsége a bár által kínált tapas tál kíséretében indul neki az estének és a filmnek, amely ebben az esetben az 1986-os, Egészséges Erotika című magyar film volt. A helyszínt dicséri, hogy a tálon elterülő parenyica sajt és kacsamáj pástétom különösen finom volt!

BORSOR

BORSOR

Miközben a vendégek próbálnak hangulatba kerülni, egy gyönyörű Border Collie kutya fogadja az érkezőket, és próbálja kitalálni, vajon számára is rejteget-e valamit az este. Valószínűleg az egyik külső vendég póráza egy kissé hosszúra sikeredett, az állatbarátok, és persze az én legnagyobb örömömre.

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

3×3 Bubi

A mostani szezonzáró Bubi Bormozi különlegesnek mondható, mivel gyöngyöző és habzóborok, valamint pezsgők kerültek a terítékre. Egészen pontosan 3×3-as osztásban. Az első három, bemelegítésképpen, majd a filmet a közepénél megszakítva következett még három, majd a film végén, az élmények és tapasztalatok megosztása közben jött a záróakkord az utolsó 3 bor kíséretében.

IMG_20180607_191716

FRIZA KÁRÁSZTELEK

Frizák és Hujber (1/3)

A film kezdete előtt, rögtön egy remek páros első tagjával kezdtünk, ami az egyik kedvencem volt az este folyamán, és nem csak az enyém (SPOILER-alert!). Ez pedig nem más, mint a Friza nevű, félszáraz erdélyi gyöngyözőbor fehér változata 2017-es, Kárásztelekről, királyleányka szőlőből készítve. Egy nagyon könnyű, lágy, citrusos bor, kissé fanyar gyümölcsösségével pedig igazi frissítő. Remek kezdés!

Ezután következett a rozé változat, pinot noir-ból elkészítve, az előzőhöz hasonlóan szintén a 2017-es évből. Itt főként a málnás, piros gyümölcsös jegyek kerültek előtérbe. Az első két kóstolást követően, a borok eredetén kívül betekintést kaptunk a gyöngyözőbör, illetve a habzóbor közötti lényegi különbségbe, amely a bor szén-dioxid tartalmában, valamint a palackon belül uralkodó nyomás mértékében rejlik. Előbbi esetben 1,5-2 barról beszélünk, a habzóbornál pedig minimum 3 bar.

Ennek tudatában ismerkedtünk meg a filmet felvezető harmadik tétellel, amely a harmadik kategóriát képviseli, a dél-balatoni Hujber Pincészet 2017-es Cabernet Sauvignon rozé tankpezsgőjével. Ez már egy másik liga, ez az ital jó a komolyabb kezdéshez, az elmélyüléshez. Jó kis eprek, málnák ugranak ki a pohárból és ez a folyamat a szájban is folytatódik. Kerek a történet, amelyet bármikor szívesen folytatnánk többször is.

IMG_20180607_184405

A BORMOZI BOLDOGGÁ TESZ!

(2/3) Muskotályos blokk

Sok nevetést, és a film színházias megszakítását követően sárgamuskotály témával folytatódott az este.

Kern Pincészet – Leopold Brut sárgamuskotály 2015: Fanyar, citrusos, elsőre kissé zárt, némi fülledtséggel fogad, kell tekerni rendesen, hogy finomodjanak az illatok. Érezni némi ásványt, az első kóstolásunk kerekebb élmény volt.  Brut kategória 8 g maradék cukorral.

Majd jött a meglepetésvendég, Laurent Comas személyében, aki a Pajzos Tokaj pincészet ügyvezetőjeként felvezette az este ötödik borát. Mousse sárgamuskotály gyöngyözőbor 2016-ból. Még bele se kóstoltam, csupán az orromhoz emeltem a poharat, és máris tudtam, megjött az extra adag illat! Krémes könnyed, muskotályos a javából. Még Laurent is elkortyolgatja a sárospataki teraszán… Vajon ez lesz az a tétel, ami letaszítja az első bort a trónról?

A film folytatását megelőzően szintén egy nagy ugrást tettünk cukortartalom tekintetében. A Törley Excellence Doux édes fehér pezsgője került a poharakba, 75 gramm cukor/liter. Nem semmi cukorka, biztosan van, aki nem bír neki ellenállni. Pár hölgyet a csapatból elvarázsolt, a muskotályos zamat is nagyon rendben van. Csak, hogy legyen mibe belefeledkeznünk mielőtt kezdődne a finálé! Van önök között pirotomán? Az erotika egyre egészségesebb, kefir nem marad felrázatlanul…

IMG_20180607_184802_20180608070123891

KEDVES VENDÉGEK

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

(3/3) Tokaj 1x,Etyek 2x

Mindenki jó hangulatban várta az este utolsó hármasát. Ismét egy habzóbor került a poharakba. Furmintból készült Sanzon habzóbor 2017-ből. Ha furmint az már fél siker, gondoltam magamban, tengerparti hangulat csapott meg egy pillanatra, ahogyan az orromhoz emeltem a poharat. Majd, a nyitást követően virágos rétre emlékezhető, fehérhúsú gyümölcsök tömkelege. Vajon eljutunk a Bor, Mámor, Bényére? Még nem tudjuk…

Mielőtt túlzottan elkalandoztunk volna, volt még egy kis fejtágítás azok számára, akiknek nem volt teljesen tiszta a pezsgőkészítés tradicionális módszere. Az erjesztéstől a degorzsálásig, és jöhetett is a 2015-ös etyeki Brut cuvée a Kattra pincészettől. A korábbi mintát követve, ismét mélyítjük az ízeket az utolsó meglepetést megelőzően. Ez a pezsgő Chardonnay, Királyleányka és Viktória gyöngye szőlőből készült, elegáns, friss és érett. Könnyű és száraz, harmonikus benyomást keltő pezsgő, egy kis nyári alma, barackos rét a citrusok pompájában. Bontanánk még egy palackkal, de már nincs a pincészetnél sem, várjuk a következő degorzsálást.

Az este zárásaként pedig maradtunk Etyeken, az Anonym Pincészet Összhang nevű 2013-as Pinot Noir pezsgőjével. Érettsége egyből jön az orrban, toastos kekszesség, citrusok, könnyed elegancia. Áron, itt is jól jött ki a lépés, mint a másik etyeki pincészetnél. A savak is megmaradtak, a buborékszerkezetet is jól adja. Ha lenne még egy palackkal, már nem lenne, de tényleg nem is volt.

IMG_20180604_195751_20180606224830798

ÖSSZHANG ANONYM PINCE

Mielőtt a poharak kiürültek volna, tombolával zárult az este, a közönségkedvencek visszakóstolása és a régi kedvenc slágerek visszaidézését követően pedig útnak indultunk. Találkozunk szeptemberben!

Az est győztese pedig rajt-cél győzelmet aratva: Kárásztelek, Friza, félszáraz gyöngyözőbor 2017 – Gratulálunk!

Illetve VinoPiano játékát, (a pólót és a bort: Zombori Viola nyerte – Szintén gratulálunk!