A Borozz a Borásszal vendége ezúttal Homoky Dorka volt Tállyáról…
Badics Kata írása
Homoky Dorka tállyai borásznő 2018 februárjában kapta kézhez szőlész-borász diplomáját, de már 6 éve készíti saját borait. A 10 hektáros családi szőlőbirtokon 2012-ben kért területeket édesapjától, több különböző dűlőben is. Az önálló elképzelések szerint művelt kezdeti 1 ha ma már a családi birtok felét teszi ki.
Keresem az utam…
Az elmúlt időszakról azt is mondhatnánk, hogy a saját útkeresésnek és kialakításnak az ideje volt.
A tanulás és a lyoni tanulmányút mellett jelentős szülői háttértámogatás nélkül nem is működhetett volna zökkenőmentesen. A hegyaljai hagyományokra és tapasztalatra építve, de már új szemlélettel közelít a szőlőműveléshez. Minimális beavatkozással, felszívódó szerek használata nélkül, a szőlőnövény jó erőnlétben tartásával, hozamkorlátozással, zöld szürettel, 1-1,5 kg-os tőketerheléssel.
Kísérleteket végez az eróziónak kitett dűlők takarónövényzettel való bevetésére és művelésére.
A „vízen túli” tállyai Hetény dűlőben a sorok között termesztett növények visszaszorítják a gyomokat, szerves anyagokban gazdag, laza talajt biztosítanak, növelik a biodiverzitást és javítják a szőlő ellenálló képességét. A virágos Hetény látványban sem mindennapi.
De vissza Dorkához! … A tállyai borásznők (lásd Éless Tímea is) először Bölcsész karra jártak, hogy jól kiforrott döntéseket érleljen meg az ott eltöltött idő…
Természethűen…
Központi figyelmet fordít a tállyai dűlők megismerésére és természethű borokkal szeretné bemutatni területeit. Elsősorban dűlőszelektált száraz borokat készít, kíméletes préseléssel, spontán erjesztéssel, acéltartályban erjesztve, többnyire maradékcukorral. Az adott évjáratnak, dűlőnek megfelelően a bor tartályos és/vagy hordós érlelést kap, nem ritka ezek házasítása sem.
A VinoPiano Borbár december 5-ei teltházas kóstolóján az alábbi borokat ízlelhettük:
- Birtokbor száraz Furmint-Hárslevelű 2016
- Hetény Furmint-Hárslevelű 2016
- Sas alja Hárslevelű 2016
- Nyergesek Furmint-Hárslevelű 2015
- Szent Tamás, Mád Furmint 2015
- Birtokbor édes 2017 (tartályminta)
- Tokaji Aszú 2014
A gazdag évjárat – és borstílus repertoárból egyik személyes kedvencemet a 2015-ös Nyergeseket és a nagyon nehéz évjáratban született Tokaji Aszút emelem ki.
Nyergesek Furmint-Hárslevelű 2015
A tipikusan andezites dűlő termése, 70% Furmint és 30% Hárslevelű szőlőből. A tartályos erjesztést követően a bor egyik fele félévig tartályban, másik fele pedig használt hordóban érlelődött. Az érlelést követően a vibráló, lendületes savak miatt kapott még egy félév palackos érlelést is.
Nyár közepén kóstoltam a tételt utoljára, akkor a kissé bodzás illatú, inkább neutrális íz világ dominált, sok ásványossággal, jó savakkal. Most a zöldfűszeres frissesség, a kellemes cukor-sav arány és a hosszan tartó lecsengés fogott meg. 4,5 g cukor, 6,7 g sav, 13,5 % alkohol
Tokaji Aszú 2014
A szülők tulajdonában lévő Homoky Pince és Homoky Dorka közös alkotása, egy nagyon nehéz évjárat kellemes eredménye…
Az andezites, melegebb, szelesebb területek (Nyergesek- Sas alja- Bártfi) többször, nagy gondossággal átválogatott, botrytiszes, főként Furmint terméséből. A 36 órás áztatást követő préselés után hosszan tartó hordós erjesztés következett, majd 2 évig hordós érlelést kapott.
Még fiatal, de gazdagon gyümölcsös, barackos, citrusos, szép szárított kamillás jegyekkel.
A magas maradékcukor és a magas sav harmóniában tartja. 204 g cukor, 12 g sav, 9% alkohol
Boldog Aszúday-t!
Azt hiszem, újra egy tartalmas kóstoló részesei lehettünk, és akik több éve követjük Dorka munkáját, látjuk, hogyan fejlődik évről-évre, nem csak Ő, hanem a borai is…
Merre tovább?
100%-ban a borászat irányába! A saját területekre, a saját borra és az önálló pincére koncentrálva…
A tavasszal elnyert a Jövő Borásza ösztöndíjat 2019 elején szeretné ausztrál vagy francia lehetőségekre váltani, tehát több hónapos külföldi szakmai útra készül. Emellett tervei között szerepel, hogy bele kóstol a borkereskedelembe is, és szülei borait is menedzseli. Nem kevés vállalás! Sok erőt és szép sikereket kívánunk hozzá!
(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )