Dél-balatoni iránytű – A gasztrotérkép

Június elején ellátogattunk a magyar tengerhez, hogy megünnepeljük a Balatoni Gasztrotérkép harmadik, déli partról szóló kiadását. Az időjárás volt oly kegyes és lehetővé tette, hogy vízre szálljunk és egyúttal megismerjük a térkép egyik szereplőjét a BL YachtClub-ot Lellén. Itt minden a vitorlázásról szól, versenyek, tábor, sőt oktatás is igénybevehető, a parton sorakozó apartmanokban pedig pazar szállás vár bennünket, hogy kipihenjük az élmények okozta fáradalmainkat.

A látogatásunkon készült többi képet itt tekintheted meg!

A napsütéses hajós élményt tovább fokoztuk a csörnyeföldi Bussay pince 2012-es Traminijével, ami egyszerre volt frissítően gyümölcsös és testes, élénk savú és kerek. Nagyon szerettük!

IMG_0553

Az ünneplés a térkép szereplőivel folytatódott a Csapody Balázs vezette balatonszemesi Kistücsök Étteremben. A vendéglátóhelyek egy-egy étellel, a borászatok kedvenc tételeikkel képviseltették magukat a svédasztal körül, Bázarekettyétől Alsóbogáton át, egészen Lajoskomáromig.

 

Hol igyunk?

A csörnyeföldi Bussay Pincészetnél a hagyományos módszerekkel készült zalai borokat ismerhetjük meg, miközben körbejárjuk a birtokot. A borkínálat főleg fehérborokból áll, de itt minden borkedvelő garantáltan rálel a saját favoritjára. A mi kedvencünk a 2012-es Tramini lett.

 

A kéthelyi Kristinus Borbirtokon a borokon túl kiváló ételek is várják a látogatókat. A hangulatos Vinotelben szállás, a borászat épületében pedig a gasztronómiai élményeken túl bormozival és kóstolókkal kapcsolódhatunk ki. A Kristinus szortimentjéből a 2012-es Sas cuvée a kedvencünk.

 

Hol együnk?

A bázarekettyei Bonne Chance Étterem és szálloda mára komoly hírnévnek örvend minőségi, házias és szezonális konyhájának köszönhetően. A nyugalomra, lelassulásra és finom ízekre vágyó utazók Mekkája ez a hely, illatozó fűszernövényekkel a kertjében.

 

A keszthelyi kikötőben találjuk a Paletta Bistrobar & Vinoteca-t, ahol valódi beach food és izgalmas balatoni borok várnak. Híres-neves hamburgerjük igazi közönségsikernek örvend, amit a badacsonyi Kishableányban szintén megkóstolhatunk.

IMG_0597

A szemesi Kistücsök Étterem, Borpince és Vinotéka szorul talán a legkevésbé bemutatásra, hiszen hosszú évek óta viszi zászlóshajóként a minőségi balatoni vendéglátás jó hírét. A folyamatos megújulás mellett, a hagyománytisztelet és a kulináris újdonságok ízléses keveredése teszi annyira szerethetővé ezt a helyet.

 

A desszert ezúttal is az utolsó a sorban, akárcsak egy jó ebéd után. A térképünkön pedig nem más szerepel, mint a siófoki Villa Gréta Cukrászda. A családi vállalkozás változatos kínálatában csupa házias és a francia vonalat képviselő édességet találunk, a főzött fagylaltok társaságában. Abszolút kedvencünk a karamellás-kókuszos félgömb, ami már önmagában megér egy látogatást.

 

A gasztrotérkép további célpontokat kínál még a Balaton déli részén található szálláshelyekkel, szabadidős programokkal és számtalan látnivalóval, hogy az ott töltött időből valóban a legtöbbet tudjuk kihozni. Így nem marad más hátra, irány a Balaton!

 

A térkép mindhárom része ingyenesen hozzáférhető a kezdeményezésben résztvevő helyeken, valamint letölthető innen: http://gasztroterkepek.hu/