Cabernet Franc, most már 100%-ban otthon Villányban!

2014. május 25. – Az ihatóbb Magyarországért/ Balla Ágnes

Jól áll a Cabernet Franc Villánynak, ezt régóta tudjuk, de most már hivatalossá vált. A cabernet franc egy kiváló fajta, de a Villányi Franc név mostantól fogalom. Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Gere Attila pincészetében a 2014. május 15-i nagyszabású rendezvényt Villányban. A Villányi Franc bemutatkozó eseményére több mint kétszáz szakújságíró, blogger, somelier, kereskedő, étterem-tulajdonos és szállodai vezető volt hivatalos. Balla Ágnes, kiküldött tudósított ezúttal az eseményről.

Embert próbáló eső és viharos szél közepette

Embert próbáló eső és viharos szél közepette egy grandiózus kóstoló keretében került sor a Villányi Franc, mint márka bevezetésére. Villány jelenleg elsősorban a bordeaux-i stílusú házasításairól ismert a fogyasztók körében. A borvidék, mely elsőként ébredt fel a 90-es évek elején borkombinátos Csipkerózsika álmából hamar közkedvelt lett a minőségi vörösborfogyasztók körében.

Az első Év Bortermelője díj is ide került Tiffán Edéhez 1991-ben…

Az első Év Bortermelője díj is ide került Tiffán Edéhez 1991-ben, melyet ezután még számos villányi borász nyert el a 90-es évek folyamán: Gere Attila (1994), Polgár Zoltán (1996) , Bock József (1997). Mi is történt ezután a barrique-os aranykor után? Az összetartásukról híres villányi borászok tették a dolgukat, összejártak, kóstolták egymás borait majd a spontán ötletelés szervezett formát öltött a Villányi Bormarketing Műhely keretében.  Mivel az elmúlt pár évben a fajtaborok egyre nagyobb népszerűségre tettek szert és több neves borszakértő mint például Michael Broadbent Master of Wine is méltatta a villányi cabernet franc-t remek ötletnek tűnik ezen fajta előtérbe helyezése. A cabernet franc, melyet a termelők egyszerűen csak Villányi Franc-ként szeretnének bevezetni a köztudatba a borvidék 14%-át foglalja el. Mivel hamarabb beérik mint rokona a cabernet sauvignon nagyobb eséllyel lehet teljes érettségben szüretelni. Leghíresebb önállóan iskolázott tételei Loire-ból Chinon környékéről kerülnek ki. A legelismertebb cabernet franc domináns bordeaux-i házasítás pedig St-Emilion- ból Chateau Cheval Blanc-tól kerül ki.

Hamvas Béla következőképp írja le a villányi borokat

Hamvas Béla következőképp írja le a villányi borokat:

„A VILLÁNYI az elegáns bor, a gavalléroké és a dámáké. A magam részéről bálra csak VILLÁNYI-t adnék. Eljegyzésekre kitűnően alkalmas. Kedves, nem igényes humora van, amely persze, távol áll a CSOPAKI bölcs derűjétől, de a VILLÁNYI sohasem akar csopaki lenni, és a csopaki nem kívánkozik bálba. Minden előnye akkor bontakozik ki, ha az ember frissen fürdött, borotválkozott, tetőtől-talpig átöltözött. Leginkább frakkban, vagy szmokingban, hölgyek dekoltázsban. Éppen csak annyi izgalmat kelt, amennyi a táncosok társalgásához kell. Mértéktartó, finom, jól nevelt. Aprósüteményhez és kaviáros szendvicshez kitűnő.”

A helyi termelők nagy része mint például a Vylyan pincészet főborásza Ipacs Szabó István is a Villányi Franc-t azonosítja a gavallérok borával.

Milyen is egy jó Villányi Franc?

Milyen is egy jó Villányi Franc? Testes, de selymes, kerek tanninokkal rendelkező bor, mely 3 éves korában még virgonc fekete bogyós fűszeres jegyeket mutat és 5- 6 évesen kezd megkomolyodni a kiegyensúlyozott hordóhasználatnak köszönhetően földes- parfümös- füstös jegyeket felvonultatni. Jó cabernet franc-t készíteni hosszú távú befektetés a borászatok számára, melynek eredménye egy prémium kategóriás termék, melyet ne keressenek a szupermarketek alsó polcain. Mind a Villányi Franc mint márkanév mind az esemény szlogenje: 100% Franc 100% Villány pofonegyszerű, mely a belbecsre fekteti a hangsúlyt. Győzze meg a fogyasztót maga a termék, nincs szükség felesleges körítésre.  Mivel megfázva vettem részt a 18 pincészet több mint 40 tételét felvonultató kóstolón részletes borleírásba nem bocsátkoznék. Habár annyit még csökkent szagló és ízlelő képességgel is meg tudtam állapítani, hogy a belbecs bizony rendben van Villányi Franc vonalon.  A kóstolás helyszíneit a helyi nagyágyú pincészetek biztosították: Gere Attila, Gere Tamás & Zsolt, Vylyan valamint Bock József pincészete. Kellemes meglepetés volt a bioborokat készítő Wassmann Bormanufaktúra 2012-es franc hordómintája, melyhez nagyon szimpatikus filozófia is társul. Ralf és Susann Wassmann 2 hektáron gazdálkodnak és 16 éve települtek Németországból hazánkba. Ralf a Geisenheim-ben végzett italtechnológiai mérnök elmondta, hogy a biobor készítésének érdekében szinte mindent újra kellett gondolni.

Sok sikert Villányi Franc!

Ez a folyamat először is a tanult technológiai eljárások elvetésével kezdődött. Az elmúlt évek során a pár eljutott arra a fokra, hogy magabiztosan műveli 2 hektárját és nem is tervezi területének növelését. Mi ez ha nem egy szép példa a fenntartható fejlődést szem előtt tartó gondolkodásmódra, ahol a minőségen van a hangsúly a mennyiség helyett. Az eseménydús nap vacsorával zárult Polgár Zoltán tágas pincéjében ahol az egész napos cabernet franc kóstolás után a Polgár pincészet érezvén, hogy a népes sajtó, gasztró és kereskedő sereg talán már nem inna több franc-t más tételeket kínált. A vendéglátás elsőrangú volt, melyben a villányi borászok beleadták szívüket-lelküket. Ez úton szeretném megköszönni ezt a csodálatos napot és sok sikert kívánok a Villányi Franc-nak mind a hazai mind a nemzetközi piacon!