Borvacsora az Avion Étteremben – Ínyencségek a Hotelben

2009. április 14. – Nyulasi Gábriel

Az Avion Étterem a vecsési négycsillagos Airport Hotel Budapest nevű szállodában található. Újdonságnak számítanak náluk a borvacsorák, amely kezdeményezésen keresztül az éttermet kívánják mind többekkel megismertetni. Így került sor az első rendezvényre, azaz 2007. Év Bortermelőjének, Frittmann János borainak, valamint a ház séfjének ezen estére kreált fogásainak párosítására.

Az összeállítás:

Szezámmagos bundában sült zöldspárga parmezánnal, füstölt sonkával, kakukkfüves céklakrémmel – Cserszegi fűszeres, 2008.

Paprikás harcsaszelet zellerszár nyárson édesköményes dinsztelt káposztával, sült paprikakrém habbal – Kékfrankos rosé, 2008.

Rozmaringos bárányhús gombóccal töltött gombafejek barnamártással, paradicsomos laskagomba raguval – Kékfrankos selection, 2006

Borsos mézben érlelt kacsamell szelet grillezett májával, lencsés törtburgonyával, édes mustármártással – Cabernet Franc, 2007.

Fekete csokoládés muffin forró meggyel, vanília fagylalttal és karamell öntettel –
Késő szüretelésű Ezerjó, 2006.

Az ihatóbb Magyarországért kóstolóbrigádja örömmel vett részt a borvacsorán, a szervezés elsőrangú volt. Külön köszönet Palotai Viktória sales managernek, aki kiválóan koordinálta a rendezvényt.

Frittmann János borász hozta a formáját, már többször is jártunk általa tartott borbemutatón, s most is érzékletesen illusztrálta a kóstolási tételeket. Jó minőségű borait már ismertük, most a párosításokat vehettük górcső alá, az étel-ital harmonizációjával ismerkedhettünk. Ebből a szempontból a kacsamell a májával és a Cabernet Franc fantasztikus párost alkotott. Ez volt a gasztrocsúcs, csillagos ötös. A Cserszegi fűszeres – amely önmagában nagyon jó bor – a párosításban kicsit elnyomódott az alaposan beborsozott parmezánszelettől. Kiemelendő volt még a harcsaétel, mely bizonyította a rosék univerzalitását – ahogyan azt a borász is jelezte bemutatójában – jól úszott a hal a roséban. A Kékfrankos olyan potenciállal rendelkezett, hogy a kacsamellel is megbirkózott volna. Érdekes kezdeményezés a késői szüretelésű Ezerjó, édességét jól egyensúlyozzák a savak, a párosításnál az étel azonban túl édes volt. Összességében elmondhatjuk, hogy a borász és a séf jó párost alkotott.

Reméljük, hogy hagyományteremtő lesz e borvacsora, és még sok borélményt élhetnek át a borrajongók az Avion étteremben. Mi mindenesetre érdeklődéssel várjuk az étterem következő rendezvényét.

Nyulasi Gábriel

Borvacsora az Avion ÉtterembenBorvacsora az Avion ÉtterembenBorvacsora az Avion ÉtterembenBorvacsora az Avion ÉtterembenBorvacsora az Avion ÉtterembenBorvacsora az Avion ÉtterembenBorvacsora az Avion ÉtterembenBorvacsora az Avion ÉtterembenBorvacsora az Avion ÉtterembenBorvacsora az Avion ÉtterembenBorvacsora az Avion ÉtterembenBorvacsora az Avion ÉtterembenBorvacsora az Avion ÉtterembenBorvacsora az Avion ÉtterembenBorvacsora az Avion ÉtterembenBorvacsora az Avion Étteremben