Bortúráink idei első állomása, Strázsahegy: Jégvirágtól Borvirágig

2013. február 26. – Az ihatóbb Magyarországért

Jégvirágtól Borvirágig, mindig várjuk. Ünnepek után, már lecsengett a bejgli és töltött káposzta őrület, már kiöntöttük a szilveszteri pezsgő maradékát. Ekkor csap le ránk az érzés, hogy most már ki a szabadba, és huss, fel a monori Strázsahegyre! Vár minket a sok-sok forralt bor, a gádorok hullámzása, az ételek változatossága. Aki már megtapasztalta ezt, az mindig visszavágyik, a Strázsahegyen ez a program mindig telitalálat, mindig a szívtől az ízlelőbimbókig ér. Idén harmadszor kezdődött jól az év, és több ezren látogattak ki a leghangulatosabb téli, kültéri, forralt boros gasztrofesztiválra.

Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!

Készültünk rendesen a jeles alkalomra, Az ihatóbb Magyarországért külön bortúrát szervezett, és ahol csak tudott hírt adott a programról.

Csapatunk frissen indult a 17. Vágányról kigördülő vonattal a Nyugatiból. Aki még nem jött velünk az utazásra: Bp. – Strázsahegy, az higgye el, hogy nem fárasztó és hosszadalmas. Megy ez a Nyugati pályaudvarról, mint a karikacsapás. A fővárosi belvárosból hirtelen ott találod magad a hamisítatlan pincefalus környezetben. A szmogból a szántóföldek mentén a szőlőbe jutunk, az apró pincék már ismerősként várnak, és a vendéglátás mindig első osztályú.

Havonta több programot szervez a kiváló érzékkel felújított, és kibővített KultPince, mely a Kövidinka soron várja látogatókat. Jómagam is tartottam ott filmklubot most februárban, a Halott embert néztük meg Jim Jarmushtól. Vannak családi rendezvények is, például legutóbb a Fánkfaló, amelyen a kicsik is jól érezhetik magukat.

Visszatérve a fesztiválra és az első bortúránkra, az odafelé a vonatozás már kellemes hangulatban telt. Játék is volt, kisorsoltuk a Könyvet:  Strázsahegyi Anekdoták.

Ideális idő volt, kicsit csípős hideg, de nem fáztunk meg, hiszen töltöttünk jó forralt bort a bögrénkbe. Jó ötlet volt a szervezőktől, hogy végre kerámiából készült a bögre, szép Fradi színösszeállításban.

„A monori és Monor környéki borászok több mint tíz pincében várják a vendégeket, hogy bögréiket újra és újra teletöltsék a gőzölgő nedűvel. Az előző alkalmakhoz hasonlóan most sem csak borászokkal találkozhatunk, hanem profi szakácsokkal is, akik tudásuk legjavát nyújtják a vendégsereg számára. Lesznek itt házi sajtok, levesek, főételek és desszertek, különleges finomságok. Gyerünk ki a szabadba, járjuk újra be a Strázsahegyet finom falatokért és jó forralt borokért!” – ez kérem így is volt szóról-szóra!

A főszerepet nálam azért a „gasztrokaladozások” viszik, mert a forralt bornak ugye meg kell ágyazni. A dobogón a Narancsos kacsamájpástétom a Czeglédi Pincében, és a Csirkemell fodrok nyárson a KultPincében vitték el a megosztott első díjat. Természetesen végig ettünk-ittunk mindent ami erőnkből és gyomortérfogatunkból kitellett.

Jövőre ugyanitt, vár a jég, a bor, a virágos jókedv és a szeretet, hiszen a Strázsahegyen boldogság van. Legközelebb gyere el és nézd meg, ha nem tudod mind helyben fogyasztani, akkor vigyél haza legalább egy kiadós mosolyt!

Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!

Kategória Egyéb