Borok – női szemmel – A Tokaji Borbarátnők sajtótájékoztatója

2008. december 15.

Mindig örömmel tölt el, ha a magyar borkultúra ügyét felemelő rendezvényekről adhatok hírt. A Tokaji Borbarátnők sajtótájékoztatóján vettem részt, miközben éppen az a hír látott napvilágot, hogy a Tokaji borokat éles bírálat érte a szlovákiai mezőgazdasági tárca részéről.

A Tokaji Borbarátnők Társaságának 5 éves fennállásáról és 2008. éves tevékenységéről, Kulcsár Edit (Demetervin, Mád) számolt be. Eőadásokat, jótékonysági bált, borbemutatókat tartottak ebben az évben is – a borkultúra kapcsolódási pontjait keresték számos területen. Jövőre, 2009. február 14-én kerül megrendezésre az 5. Jótékonysági báljuk. A bál helyszíne: Tokaji Kulturális és Konferenciaközpont, Tokaj, Serház út 55.

Májer Jánosné Arday Otilia (Tokaj) számolt be a nők borfogyasztási szokásairól, a Tokaji Borbarátnők által végzett felmérés alapján.  2008-ban a Nemzetközi Borbarátnők Társasága (IAWIW) arra kérte tagjait, hogy mérjék fel országaikban a nők borvásárlási és borfogyasztási szokásait. Elsősorban a tokaji régióra fókuszálva a felmérést a Tokaji Borbarátnők Társasága végezte el. A közel 500fő bevonásával végzett kutatás érdekes eredményeket hozott. Meglepő volt többek között, hogy mennyire céltudatosan választanak a hölgyek borokat. Legtöbben borszaküzleteket keresnek fel, megelőzve a szintén domináns Hypermarketeket. Kiemelkedő volt a hölgyek ismerete, a szervírozási hőmérsékletek terén. A női fogyasztókkal számolni kell minden téren a borvilágban – már nemcsak a férfiak dolga a bor!

Béres Klára (Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Erdőbénye) a Borbarátnők ünnepek előtti üzenetét tolmácsolta: „Szeretném felhívni az országban élők figyelmét, hogy ismerjék meg, vegyék, igyák, szeressék meg a tokaji borokat. A száraz csodáktól a méltóságteljes nagy édesekig. A méltó ünnephez, méltó borok járnak. Ne múljon el a legszebb ünnep a legnemesebb magyar bor, a tokaji nélkül! Ahogy a jelmondatunk kifejezi: TOKAJI – MAGYAR, EGÉSZSÉGES, NEMES, ÜNNEPI. EZ ILLIK HOZZÁNK!

Ez az üzenet napjainkban egyre nagyobb aktualitást nyer.  Ha a gazdasági válság szorongatása nem lenne elég számunkra, akkor Szlovákiában gondoskodnak arról, hogy a Tokaji borok hírnevét csökkentsék. Sajnos a magyar borok elleni etikátlan támadásokban külföldi kutatók is részt vesznek, gondolva itt a legutóbbi, a magyar borok nehézfémtartalmát kidomborító publikációra.

A borpiacszerzésben a hitelrontás úgy látszik, már teljesen begyakorolt szokássá kezd válni. Hiába jók nedűink, ha a világban róluk, újra és újra negatív hírek kapnak szárnyra.  A félreinformált, külföldi borfogyasztókban csak az tudatosul, hogy baj van a magyar borokkal. Ezért fontos, hogy a nehezedő helyzetben, legalább mi ne hagyjuk magára a magyar bort. Vásároljunk hazai nedűket, mégha drágábbak is valamivel, mint külföldi vetélytársaik. Támogassuk ily módon is a magyar borkultúrát – Az ihatóbb Magyarországért!

Nyulasi Gábriel