Borásznők, borok, ételek – A Gyengébb? Nem! – című könyv bemutatja

 

Nálunk a rendezvényeken már régóta női többség uralkodik. Főleg nekik szól, de természetesen a férfiak is forgathatják Szabó Edit új válogatáskötetét.

 

Megvan a kétharmados többség

Ez most nem politikai bejegyzés, hanem a boros rendezvényeink nemi aránya. Vagyis büszkén jelenthetjük ki, hogy több, mint kétharmados többségben látogatják például a BorMozit a hölgyek. Valahogy ők nyitottabbak, fogékonyabbak a témára és ez így van jól. Divat lett a hölgyek között a bor, és csak idő kérdése volt, hogy a borágazat minden területén megjelenjenek. Az Év Bortermelője választáson is már egy hölgy diadalmaskodott (2013 Gálné Dignisz Éva, Kunsági borvidék, a könyv szereplője is egyben) megtörve a férfiuralmat. Az eddigi arány 25:1, tehát nem kicsit vezetnek a férfiak. A jelenlegi aspiránsok között sem találni hölgyet, úgyhogy 2017-ben nincs esélye annak, hogy az arány javuljon.

 

Jobb lesz a bor, ha nő készíti?

Azt senki nem várja el egy borászhölgytől, hogy ugyanúgy pakolja a nagy súlyokat a borászatban, mint férfi megfelelője. Szakmailag viszont nincs különbség, meg amúgy sem lehet bort izomból készíteni.  A borász lelke, ha lelkesen készíti a bort, legyen az férfi vagy vagy nő, a borban érezhető. Ez a lényeg, és mindegy a nem, mint ahogy egy kedves könyvajánlóban pedzegették, mindegy mi van a borász lába között… Mintegy 30 éve volt, hogy még hordót mosni sem engedtek le hölgyeket a pincébe, kicsit úgy voltak vele, mint a babonás hajósok. Mennyit fordult a világ azóta! Természetesen azért a mai napig megvannak a küzdelmek, vannak pincészetek ahol komolyabban veszik a férfi kollégákat. Sőt vannak olyan történetek, amelyek elszenvedői voltak a pincében a hölgyek… Ám most ünnepelni jöttünk és könyvet ajánlani!

Homoky Dorottya
Homoky Dorottya

Nem árul zsákbamacskát

Már a könyv fedőlapján ott van a tartalom, nem kell gondolkodnod, hogy miről szól. 26 remek nő, hozzá 52 étel és 52 bor.  Tehát a szerkesztő egyesíti a női nem kiteljesedésével, finom ételekkel, és borokkal a könyv lapjait. Egy jó női sztorira vágysz amiből erőt meríthetsz? Forgasd a Gyengébb? Nem! – című könyvet. Nem tudod már, hogy mit főzzél? Forgasd a Gyengébb? Nem! – című könyvet. Illetve szereted a borokat, kortyolnál valami újat? Forgasd a Gyengébb? Nem! – című könyvet. Három terület, három ok, amiért megveheted karácsonyra ezt a könyvet.

 

Szabó Edit, a könyv szerzője

Ki tudna autentikusabban írni hölgyekről, mint egy hölgy? Szabó Editet régóta ismerjük, hiszen boros study tourok szervezője és résztvevője egyaránt. Eszem, iszom, beszélgetek, utazom, és írok. Borokról, ételekről, tájakról és emberekről. Arról, ami nekem fontos, és talán téged is érdekel. – így mutatja be saját magát. Kiadója a Corvina Kiadó pedig így: 1989-ben szerzett diplomát az Egri Tanárképző Főiskola magyar-ének-zene szakán. 1991-től a Magyar Televízió kulturális és közéleti műsorainak szerkesztő-riportere, a Magyar Rádió Irodalmi Osztályának munkatársa volt. Alapító főszerkesztőként, majd programigazgatóként vezette a 2004-ben indult TV Paprika nevű tematikus tévécsatornát, miközben bor-és gasztronómiai kultúrával foglalkozó írásait több lap is rendszeresen közölte. 2009 óta a Népszabadság Top 100 Bor című magazinjának főszerkesztője, a Magyar Dal Napja elnevezésű országos rendezvényfolyam főszervezője, valamint éttermek, borászatok, gasztronómiai és kulturális rendezvények kommunikációs tanácsadója. Sajnos 2016 óta a Top 100 Bor kiadványt nem ő szerkeszti, illetve a Magyar Dal Napja is átalakult, de közben elindult a Borsmenta honlap, amely Szabó Edit sajátja és kreatívitásának teret ad.

Szabó Edit
Szabó Edit

 

A könyv szereplői: Árvay Angelika, Bai Edit, Bárdos Sarolta, Berecz Stéphanie, Bodó Judit, Bussay Dorottya, Csetvei Krisztina, Debreczeni Mónika, Gálné Dignisz Éva, Gere Andrea, Hanauer Susann, Heimann Ágnes, Homoky Dorottya, Jekl Flóra, Kovács Zita, Laposa Zsófi, Latorczai Rácz Lilla, Luka Enikő, Magyar Anita, Matolcsy Sára, Molnár Júlia Dóra, Nyúlné Pühra Beáta, Osváth Fruzsina, Ujvári Vivien, Wille-Baumkauff Márta, Zsirai Kata.

Fényképezte: Dancsecs Ferenc
Tervezte: Vető Gábor
Készült a Dürer Nyomdában

Megjelent: 2017. október 30.
Terjedelem: 216 oldal
Méret: 190 mm x 235 mm
Kötés: Keménytábla
Ár: 5990 Ft
ISBN: 978 963 13 6469 9