Badacsony New Yorkban 2012

2012. április 17. – Balla Ágnes, Karmacsi Andrea, Nyulasi Gábriel

Beszámolónk több rétegű, (hárman írtuk) összefoglaltunk, kalandoztunk, és sok-sok képpel örvendeztetünk meg kedves olvasó. Arra biztatunk, hogy legközelebb ne hagyd ki a Badacsony New Yorkban rendezvényt. A borok a pompában fürödtek, a látogatók pedig mindkettőben. Ez egy igazi élményborozás volt, még több ilyet, és szépen épül a magyar borkultúra!

Balla Ágnes

A badacsonyi borvidék 2012 április 12-én a budapesti Boscolo Hotel barokkosan túlborjánzó New York kávéházában mutatkozott be az elég szép számmal megjelent közönségnek. Jelezni szeretném, hogy cikkem címe a szervezők fantáziáját dicséri. (Ez volt ugyanis a rendezvény neve.)

A terembe belépve elégedetten konstatáltam, hogy egy mini VinCÉbe csöppentem. (Kedves laikusok ezzel a minden év márciusában megrendezendő szagos babos és nagyon tuti VinCE nemzetközi borkiállításra utalnék. Aki persze érti miről van szó az ne olvassa el a zárójeles részt. Ja hogy már késő…)

Szóval a látogató szép formátumú borkatalógus segítségével vághat neki a 29 kiállító által prezentált borok felfedezésének. Bevallom, hogy az általam kevésbbé ismert pincészetek felfedezésére törekedtem, melynek pár általam nagyon is preferált pincészet látta kárát. Kedves Borbély Családi Pincészet, Laposa Birtok, Szászi Pince, Szatmári családi Pincészet ahogy az angol mondaná majd next time.

Az olasz és rajnai rizling pályán indulva haladtam szürkebarát, kéknyelű síkra ahonnan pár badacsonyi vörös(!) bort kóstolva menekültem vissza zárásként a rizlinghez. Következzen hát egy kis összesítés az általam felfedezett legjobb tételekről:

Olaszrizling: 2HA 2010-es, Sabar 2011-es.

Rajnai Rizling: Villa Sandahl ’Receipt’ 2010-es és ’the Stamp’ 2010-es, Villa Tolnay 2010-es.

Kéknyelű: Nyári Pince 2009-es

Szürkebarát: Nyári Pince 2011-es, Domaine Edegger Kápolna 2009-es

Cuvee: Domaine Edegger Premier 2009-es (Savignon Blanc és Olaszrizling)

Mivel én is csak felszínesen szoktam elolvasni a túl részletes borleírásokat nem is untatnám az olvasót ilyen jellegű szócsépléssel. Azzal persze nem árulok el titkot, hogy a legtöbb borban egyértelműen lehettett érezni a vulkáni talaj jótékony hatását. Testes, tüzes, virágos-mandulás borokhoz volt szerencsém, melyet néha egy kis maradékcukor lágyított. Javaslom, hogy tessék megkóstolni a borokat és házilag kielemezni!

Karmacsi Andrea

Borbély Családi Pincészet

Szürkebarát Selection 2010– A pincészet legszebb és legegészségesebb szőlői kerültek ebbe a válogatásba. Az új és régi hordók aránya jól el lett találva, az ásványosság, a mineralitás és a gyümölcsösség szép harmóniában egyesül.

Kéknyelű Selection 2010– Finomseprűn érlelt, illatában enyhe későiség érezhető – nem véletlen, november elején és közepén szüreteltek. Ízében nem ugyanezt mutatja, már egy kevésbé testes, de annál izgalmasabb, elegánsabb tételt takar.

Csobánci Bormanufaktúra

Szürkebarát Klasszik 2008 – Spontán erjesztett, a mostani „szürkebarátos” jegyekkel ellentétben karamelles, robosztus, vastag bor. A régi időkben egekbe magasztalták volna, de mivel változott az ízlésvilág, a borászat is változtatott a készítési módon; már két részletben szüretelnek, hogy némi frissességet is megőrizzenek a gyümölcsből.

Imre Borpince

Rózsakő – a Kéknyelű és a Budai Zöld szőlők keresztezéséből született szőlőfajta. Komplex, vibráló, inkább nőies jegyekkel bír. Önmagában újra kell kóstolnom, hogy rétegeire bontva elmélyedhessek benne.

Léránt Pince

A Rizlingszilvánijuk 2011-ből mindenképp említésre méltó, a tőlük kóstolt tételek közül az abszolút favoritom.

Ürmösbor – Badacsonyi specialitás, most először találkoztam vele, de garantáltan nem utoljára. Ahogy Unicumot, ezt is melegen ajánlják gyomorbántalmak ellen.

Késői szüretelésű Olaszrizling az alapja, amibe 13 féle fűszert és gyógynövényt – pincénként változó, hogy milyet – áztatnak. Étvágygerjesztőnek vagy étkezés utáni levezetőnek egyaránt ideális. Kóstolás után kicsit úgy éreztem, mintha „ánizs felhőbe” burkoltak volna.

Szászi Pince

Szürkebarát – Illatában főként mézre emlékeztet, ami ízében sós ásványossággal keveredik, ezáltal teszi különösen vibrálóvá a szájban lévő kortyot.

Villa Sandahl

A pince abszolút a modern borkészítés híve, hordót nem használnak, kizárólag tartályban erjesztenek és érlelnek. Jellemzően nem rajongok ezekért a borokért, de itt most olyat tettek le elém, ami nagyban megváltoztatta a véleményemet.

Rajnai Rizling 2010 ’Recept’ – Jó ivású, könnyen értelmezhető, meleg, nyitott tétel, már most kitűnően alkalmas fogyasztásra. A NAGY közönség NAGY kedvence lehet.

Rajnai Rizling 2010’The Stamp’- Az előzőnél sokkal zárkózottabb, időt igényel a megfejtése. Koncentráltabb, elegánsabb, hűvösebb. Sandahl Úr szerint:Made for the longer run. – azaz tartósabb, jobban érlelhető bor.

Távozásunkkor egy palack „a Mi Rizlingünk” borral ajándékozták meg a látogatókat, ami 2011-ből 20 badacsonyi borászat által összeadott szőlők gyümölcse. Mivel most igencsak gazdagon kijutott a badacsonyi borokból, ezért ezt most elrakom egy kis időre, addig, amíg újra az Észak-Balaton izére vágyom.

Nyulasi Gábriel István (Szerk.)

Végre Badacsony megmutatta az arcát, a helyi termelők közös fellépés üdvös útjára léptek. Bár minden magyar borvidéken vannak feszültségek, de össze kell fogni, és egységesen bemutatkozni. Hiányt pótolt a Badacsony New Yorkban rendezvény, a borfogyasztók vágytak rá. A folyékony szerelem betöltötte a barokkos nagy múltú falakat. A helyszín a maga varázslatos pompájával elbűvölte a látogatókat, és a bőség amit a 140 bor jelentett. Szükség volt a bemutatkozásra, és egyértelműen jól sikerül a fellépés. Ha szőrszálhasogatóak akarunk lenni, akkor a standok egyéni borhűtésénél voltak kisebb gondok.

Megnézhettük Badacsony arcát, amely szép és tiritarkán változatos volt. Könnyűtől a fajsúlyosig, csendestől, habzóig, különböző hordózási stílusok, édes, száraz, erjesztési különbségek, koncentráltság, nemes egyszerűség, világfajták, magyar fajták, tehát mindenféle volt a palettán. A változatosság gyönyörködtetett minket, mindenki megtalálhatta a maga kedvencét. 140 bor, igazán szép merítés, tudósítóink is csak egy részét tudták végigkóstolni a kínálatnak. A feladat adott, irány Badacsony, és bepótolni azt ami kimaradt. Köszönjük Badacsony! Folytassa Badacsony! Az ihatóbb Magyarországért ezentúl is segít az ilyen jellegű rendezvények népszerűsítésében. Mostantól kezdve minden évben elvárjuk Badacsonyt New Yorkba, hogy Pesten a Blaha mellett élvezhessük a vulkánok borát!

A résztvevő pincészetek:

2HA Szőlőbirtok és Pincészet, Borbarátok N&N Kft., Borbély Családi Pincészet, Domain Edegger Pincészet, Dr.Guszter Géza Gregorian borpince, Első Magyar Borház-Szeremley Birtok Kft., Fischer Borház, Horváth Pince, Imre Borpince, Istvándy Pincészet, Laposa Birtok, Léránt Károly-Léránt Pince, Málik Pince, Németh Pince, Nyári Pince, PE AC Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsony, Sabar Dűlő Borház Kft., Sipos Borház, SkizoBor Badacsony, Szászi Endre, Szatmári Családi Pincészet, Szent Antal Pincészet kft., Szent György Pince, Thomay Pincészet, VáliBor, Varga Pincészet, Villa Sandahl Kft., Villa Tolnay Borház Kft.

Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012Badacsony 2012

Kategória Egyéb