A Tokaj Grand Tour, és az új kezdetek

2010. október 18. – Nyulasi Gábriel

Bár kis hazánkban nincsenek óriási távolságok, valljuk be: nehéz a kortyolókat mozgásra ösztökélni. Az ötlet kézenfekvő, vigyük el a borokat és borászokat a fogyasztóhoz egy impozáns kóstoló formájában. Budapesten természetesen sorjáznak az ilyen programok, na de mi lesz a vidékiekkel? Akiknek nem könnyű a fővárosba utazni, majd visszatérni főleg egy munkás hétköznap. A Sándor Zsolt által szervezett Tokaj Grand Tour rendezvénysorozat ezen az aránytalanságon kívánt segíteni.

A rendezvénysorozat állomásai:

Szeged – 2009. december 12.

Győr – 2010. február 20.

Pécs- 2010. március 27.

Székesfehérvár – 2010. április 17.

Kecskemét – 2010. május 29. (ahol a lejebb megtekinthető 42 kockás képgalériánk készült)

A kecskeméti szecessziós Cifrapalotában, Dr. Mészáros Gabriella, a Borkollégium alapítója, nemzetközi borakadémikus tartott nyitóelőadást Tokaj-Hegyaljáról, illetve a tokaji borok kóstolásáról. Előadónk jellemezte a főbb tokaji szőlőfajtákat. A Furmintot úgy mutatta be, mint a dűlők erejének megjelenítőjét, mely keményebb a Hárslevelűnél karakterben. A tokaji száraz borok neuralgikus pontja az almasav bontás, mellyel a krémesebb, gömbölyűbb vonulat elérhető.

A édes borok kóstolását tartja Gabriella a legnehezebbnek. Viszont a tokajink egyedülálló a világon a magas cukor, és a magas sav harmóniájában. „Nem egyszerűen borok, hanem igazi borok!”  Egy rövid kóstolástechnikai összefoglalást is kaptunk, lépésről, lépésre haladva. Egy 2006-os Dobogó Furmintot pörgettünk meg poharunkban, élveztüka tiszta erőteljes mineralitását, mandulás diszítéssel. Fűszerekkel, fahéjjal és szegfűszeggel behízelgő, de komoly bor.

Az előadás után a szokásos forgatókönyv szerint díszes termekben megkezdődött a borok kóstolója.  A résztvevő pincészetek: Árvay Családi Pincészet, Béres Pincészet, Bott Pince, Demeter Zoltán, Dereszla Pincészet, Disznókő Szőlőbirtok, Dorogi Testvérek, Hétszőlő Szőlőbirtok, Kikelet Pince, Királyudvar, Lenkey Géza, Oremus, Patricius, Pendits, Royal, Szepsy

A mintegy 15 pincészet, közel 45 borát lelkesen kóstolta a publikum. A helyszín elbírt volna egy sűrűbb tömeget is, valószínű, hogy az egy időben fellépő programbőség csökkentette a látogatottságot. Sajnos az ígéretes sorozatnak egyelőre búcsút inthetünk. Ám Sándor Zsolt barátunkat nem olyan fából faragták, hogy sokáig boros tevékenység nélkül kibírná. 2010. október 9-én szervezésével, a miskolci WSET (Wine & Spirit Education Trust) tagozat megtartotta a nyitórendezvényét. Kitárultak a kapuk Kelet-Magyarország borismeretre elhívatott egyéniségei előtt. „Egy nap a borismeret, a bor és a gasztronómia jegyében!” – ez volt a nyitónap jelmondata. Tehát újra az esélyegyenlőség nyomában – sok sikert kívánunk Kelet-Magyarország borkultúrájáért küzdőknek – ezzel is közelebb kerülhetünk egy ihatóbb Magyarországhoz!

Tokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand TourTokaj Grand Tour

Kategória Egyéb