Az ihatóbb Magyarországért idei első bortúrája – Jégvirágtól a Borvirágig

2012. január 28. – Karmacsi Andrea

A Hétvégén majd felmegyünk a hegyekbe… ez az ismerős refrén jutott eszembe, mikor Az ihatóbb Magyarországért idei első túrájára készülődtem. A klasszikustól eltérően nem egy borásznál tett látogatásra indultunk, hanem egy „gasztrokirándulásra”, ahol a borokat egy-két kivételt leszámítva nem a megszokott hűtött formájában kóstolhattuk, hanem igencsak hevített változatban, jócskán megfűszerezve.

A kora délelőtti kisebb hóvihar ellenére a Nyugati-pályaudvaron szép kis csapat gyűlt össze, majd egy líciumos-gyömbéres kedvcsináló pálinka után felszálltunk a Monor felé tartó szerelvényre. Megérkezésünkkor már verőfényes napsütés fogadott minket, így a szép időnek megörülve csoportunk nagy része gyalogosan vágott neki a Strázsahegy meghódításának – ami mint utóbb kiderült inkább egy dombocska a lankásabb fajtából.

A jó 40 perces séta után örömmel melegedtünk meg a csészénkbe mért forralt bor társaságában, majd pincéről-pincére járva csemegéztünk a kínálatból.  A 2900Ft-os belépővel 12 helyen lehetett felár nélkül kortyolgatni és falatozni. Az ízlésesen tálalt előételektől kezdve a leveseken át a friss disznótorosig igazi gasztronómiai kavalkádban volt részünk.

Az édesszájúakról sem feledkeztek meg, volt itt pálinkás-csokis gyümölcskenyér, meg körtés brownie amit friss házi lekvárral kínáltak.  A többféle gyümölcsíz mellett, melegen ajánlották kipróbálásra a „FASZÁLLÍTÓT”! Ha férfi lennék, talán örömmel kóstolnám meg, valami csodatévő hatásban reménykedve, viszont nem értettem, hogy egy lánynak miért kínálják ilyen lelkesen. A kedves készítő gyorsan kiigazította piszkosra fordult fantáziámat. A név az alaszkai fakitermelő munkások után ragadt a lekvárra, melynek különlegessége, hogy a szokásos hozzávalók mellett egy jó adag whisky-t is locsolnak bele. Ezek után bátran tunkoltam bele a süteményemet és melegen ajánlom kipróbálásra nőknek és férfiaknak egyaránt!

A szedőkanállal gazdagon mért üstben forralt bor variációk közül a mangós fehérboros volt leginkább ínyemre való. Ettől izgalmasabbak már csak a chilis kreációk voltak, amelyek borban és kürtős kalácsban is visszaköszöntek nem kis sikert aratva a kulináris kalandokat kereső közönség előtt.

Az emelkedett hangulat borítékolva volt, hiszen a nap száz ágra sütött, mellette volt mi szem-szájnak ingere és még a kutya is hurkát evett kolbásszal. Könnyed, élmény gazdag program volt ez az év elejére, jó bemelegítés az elkövetkező bortúrákra.

Monor 2012Monor 2012Monor 2012Monor 2012Monor 2012Monor 2012Monor 2012Monor 2012Monor 2012Monor 2012Monor 2012Monor 2012Monor 2012Monor 2012Monor 2012Monor 2012Monor 2012Monor 2012Monor 2012Monor 2012Monor 2012

Kategória Egyéb