Az Év Pincészete 2015 – A Frittmann Borászat

2015. szeptember 13. – Az ihatóbb Magyarországért / Rattner Réka

2002 óta választják meg az Év Pincészetét, így idén 14. alkalommal költözött tovább az elismerést jelképező vándorszobor, ezúttal a soltvadkerti Frittmann Borászatba – nem is messziről, Borotáról, a Koch Borászattól. Újabb előrelépés volt ez a Kunsági borvidék számára, amely az elmúlt években egyre nagyobb sikernek örvend a fogyasztók körében kedves, könnyed, gyümölcsös boraival. Ne feledjük ugyanakkor, hogy a Kunság és általában a Duna-borrégió képes testesebb borokat vagy akár pezsgőket is készíteni…


Klikk a többi képért!
A borház teraszán állva sok-sok meghívott hallgatta végig a díjátadó beszédeit, s közben gyakran hangzottak el olyan szavak, mint család, összefogás, fejlődés, kitartás, melyek e példás család esetében nem csupán üres szavak, sikerüket valóban közös munkájuk eredményeként könyvelhetik el. Frittmann János és István komolyan vette a családi örökségként kapott borászatot és legjobb tudásuk szerint irányították, gyarapították akkor is, amikor mások nem láttak lehetőséget benne. István a szőlészetet irányítja, János pedig a borkészítést felügyeli, ezzel párhuzamosan számos tisztséget tölt be – a Kunsági Borvidék elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke és a Magyar Bor Akadémia alelnöke. János ezzel az elismeréssel azon kevés borászok közé lépett, akik az Év Pincészete díj mellett megkapták az Év Bortermelője díjat is – olyan nagy nevek, mint Bock, Thummerer, Garamvári, Kamocsay, Konyári … mostantól Frittmannal kiegészülve.

A családi összmunkába először a két Frittmann fiú felesége kapcsolódott be, majd gyermekeik is, akik borász illetve marketing irányba képezték magukat, hogy mára szakértelmükkel támogathassák a vállalkozást. Frittmann Peti az új generáció képviselőjeként a JuniBorászok csapatát erősíti.

Az Év Pincéje díj kiérdemlésének számos feltétele van, többek között elvárás az, hogy a pincészet integrációs szereppel bírjon térségében. A borászat a saját területeiről származó szőlő mellett (jelenleg 45 hektárról), a helyi termelőktől vásárol fel minőségi gyümölcsöt, akiket igény szerint szaktanácsadással is segítenek munkájukban. Hosszú távú terveik közt szerepel a borászat termőterületének 60 hektár körülire való megnövelése.

A térség zászlós fajtája az ezerjó, ami remekül érzi magát a homokos talajban – a cserszegi fűszereshez és az Irsai Olivérhez hasonlóan. A pince fontos feladatának tartja a magyar borok és egyes kiemelt fajták megismertetését a nemzetközi piaccal, ami összecseng Frittmann János cserszegi fűszeres nagyköveti címének küldetésével – amit maga Bakonyi Károly, a fajta nemesítője adományozott a borásznak.

Vendéglátóink igazán megadták az ünneplés módját, házias, finom ételekkel vártak, melyek mellé természetesen Frittmann borokat, pezsgőt, gyöngyözőbort és pálinkát kínáltak – a  teljes szortimentet volt alkalmunk végigkóstolni.

Az ezerjó alapú száraz pezsgőjükről korábban már írtam egy indokoltan elfogult értékelést (itt: Klikk!), fehérboraikat és roséjukat pedig sokszor sok helyen méltatták már friss, ropogós, jó savú, gyümölcsös természetükért – magam sem tudnék többet hozzátenni. Kevesebb szó esik azonban a vörösborokról, amiket ezúttal volt idő nem csupán kóstolni, de kiélvezni is.

2013-as Kadarkájuk nagy meglepetés piros bogyós, gyümölcsös illatával, amit határozott fűszeresség egészít ki, a fűszerpaprika végig jelen van illatban, majd ízben, kis csípősséget hagyva maga után. Fineszes, könnyed vörösbor, lekerekedett savakkal, nem bántó tanninnal.
Klikk a többi képért!
A 2011-es Merlot szép, egyensúlyos tétel, a fajtajellegek jól felismerhetően megjelennek, áfonya, kökény, kis szamócával, hordófűszer (vanília), bársonyosság és szájat kitöltő test, kerek savak, a korty végén kesernye teszi még ízgazdagabbá.

Végezetül pedig a 2009-es Cabernet Franc került a poharamba, ami egy illatbomba a javából – élénk gyümölcsösség, érett málna, meggy, vörös áfonya, hordó-adta étcsokis, vaníliás aroma, élénk savak és mérsékelt tannin kíséretében, ízben komplex, testes, szinte harapható korty, közepes lecsengéssel.

A díjhoz méltóan ünnepeltünk, szép alföldi borokkal, melyeket minden magyar bort szerető embernek fontos megismernie és megismertetnie másokkal. A régió bizonyítottan kiváló potenciállal bír, ahol a borászoknak módjuk van változatos fajtaösszetétellel dolgozni, egyre több pincénél adott az a technológiai háttér, ami lehetővé teszi a minőségi borok készítését. Ez az út vezet ahhoz, hogy a világ is megtapasztalja, mit tudnak a magyar borok.

A 2002-ben alapított díjat a Hegyközségek Nemzeti tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége képviselői adják át, a program szervezője a kezdetektől fogva a Bacchus Arts Stúdió.

Az Év pincészete díj eddigi nyertesei

2015 Frittmann Borászat

2014 Koch Borászat

2013 IKON Borászat

2012 Mészáros Borház és Pincészet

2011 Thummerer Pincészet

2010 Pannonhalmi Apátság Pincészet

2009 Szőllősi Mihály Pincészete

2008 Vylyan Pincészet

2007 Bock Pincészet

2006 Garamvári Szőlőbirtok

2005 Disznókő Szőlőbirtok

2004 Hilltop Neszmély Rt.

2003 Tokaj Oremus Szőlőbirtok

2002 Nagyrédei Szőlőskert Zrt.