A Tisztelt Házban ezeket a borokat fogják inni 2022-ben

Koccintás a Tisztelt Házban, kiküldött tudósítónk ott volt a nagy pillanatokban

Bertalan György írása

Tisztelet a Tisztelt Házban a magyar boroknak!

Az Országház nevét hallva az egyszeri embernek a Szent Korona, az impozáns Duna-parti épület vagy a végtelen politikai csatározások jutnak eszébe. Az asszociációk között nemigen szerepel a jó borok kóstolgatása, márpedig pont egy ilyen eseményre kaptam meghívót Az ihatóbb Magyarországért jóvoltából. A patinás helyszínhez méltó komolysággal indultam útnak, hogy megtudjam, melyek lettek az Országház Borai 2021-ben.

Borozik az úri publikum…

Minden a Tömő-téren kezdődött!

13 évvel a kiegyezés után, 1880-ban a magyar állam vezetői törvénybe iktatták: „Az országgyűlés mindkét házát befogadó, állandó országháznak a főváros ötödik kerületében levő Tömő-téren építése elrendeltetik”. A jogszabályban szereplő helyszín akkoriban Budapest északi peremét jelentette a pesti oldalon, ám a Steindl Imre által tervezett csodás épület immár több mint egy évszázada szolgál a törvényalkotás otthonaként, miközben a város messze túlterjeszkedett egykori határain.

Fehér

Ötödik alkalommal a Tisztelt Házban!

Itt, a Parlament épületében került sor immár ötödik alkalommal az Országház Bora verseny eredményhirdetésére. A cím elnyeréséért idén 19 magyar borvidék 93 borászata összesen 218 tétellel szállt ringbe. A verseny kiírása kilenc kategóriát tartalmazott: hazánk meghatározó borai, a tokaji aszú és a bikavér mellett fajtabor-kategóriaként szerepelt az olasz rizling, a furmint, a kadarka, a kékfrankos, a cabernet franc (melynek létjogosultságával kapcsolatban akadtak kételyeim, tekintettel arra, hogy a verseny a Kárpát-medence őshonos/jellegzetes fajtáira helyezi a hangsúlyt…), továbbá a tavaly debütáló rozé szekció, valamint az egy kategóriába sorolt hárslevelű, juhfark, ezerjó és kéknyelű.

Szőlészeti és Borászati Intézet Szakfelelős: Nyitrainé Dr. Sárdy Diána és dr. Kállay Miklós emeritus professzor, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke

A zsűri elnöke dr. Kállay Miklós volt

A nevezett borok bírálatát a szakma kiválóságaiból álló zsűri végezte, melynek elnöke dr. Kállay Miklós volt. Ebbéli tisztségének folyományaként az első köszöntőt is a professzor úr tartotta az egybegyűltek számára. Elmondta, hogy a pandémiás helyzetre való tekintettel az idei évben a korábbiakhoz képest később, június végén került sor a borok bírálatára. Ez a tényező természetesen hatással lehet a friss(sen fogyasztandó) borok, például a rozék értékelésére, ám az is igaz, hogy minden tétel ugyanakkor került elbírálásra, tehát a pálya kiegyenlítődött. A szakemberek a százpontos értékelési rendszert alkalmazták a végső sorrend felállításához. A kilenc kategóriagyőztes egy éven át, a 2022-es verseny eredményhirdetéséig képviseli országunkat az országgyűlés különféle rendezvényein, reprezentálva a magyar borok sokszínűségét.

Somlai bor a győztes

Kövér László támogatja a magyar borkultúrát

A Vadászteremben megrendezésre kerülő eseményen Kövér László is felszólalt. Az országgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy a gazdasági kihívásokat szem előtt tartva különösen fontos a magyar borok magas minőségének fenntartása. “A magyar borkultúra fejlesztése és támogatása a világjárvány közepette is elsődleges szempont, hisz a bor és a borászok iránt érzett tisztelet erre kötelez.” – fogalmazott Kövér László.

Kövér László a Tisztelt Ház elnöke

Az idei év kategóriagyőztesei:

Olasz rizling: Fodorvin Családi Pincészet Aszófői Olaszrizling 2020

Furmint: Béres Szőlőbirtok és Pincészet Béres Tokaji Lőcse Furmint 2017

Összevont fehérborok: Tornai Pincészet Somlói Top Selection Aranyhegy Juhfark 2019

Rozé: Koch Borászat Duna-Tisza közi Néró Rosé 2020

Kékfrankos: Lelovits Tamás Pincészete Villányi Kékfrankos 2020

Kadarka: Eszterbauer Borászat Nagyapám Szekszárdi Kadarka 2019

Cabernet franc: Lelovits Tamás Pincészete Villányi Franc 2017

Bikavér: Németh János Pincészet Könnyű Szél Bikavér 2019

Tokaji aszú: Patricius Borház PatriciusTokaji aszú 6 puttonyos 2016

Koch Rozé

Helyszíni kóstolóra is volt lehetőség

A rendezvény hivatalos felvonása az eredményhirdetéssel ért véget, melyen az imént felsorolt győztesek mellett a dobogós helyen végzett borok termelői is oklevelet vehettek át minden kategóriában. Ezt követően a résztvevők számára kóstolóra nyílt lehetőség, melyen sikerült néhány nyertes és helyezett borral megismerkednem.

Néróban jó a Rozé

Rozék tekintetében remek választásnak tartom a Koch Borászat Néróját. Jellegzetes, markáns aromája mellé még ezen az októberi napon is meglepő frissesség társult. A pozitív élményt fokozta, hogy a bort pont megfelelő hőmérsékleten kínálták. Joggal gondolhatnánk azt, hogy ez magától értetődő, ám sok olyan kóstolón jártam már, ahol a langymeleg rozék vagy épp a pohár falának markolászását kívánó, túlhűtött vörösborok nehezítették az objektív értékelést.

Diskurzus

Fehérek nagy harca a Tisztelt Házban

Az „egyéb fehér” kategória nagyobb fejtörést okozott. Kétségtelen, hogy a Tornai Pincészet 2019-es prémium juhfark bora kiváló és összetett, ám a második helyezett Istvándy Pincészet badacsonyi kéknyelűjével és a „bronzérmes” somlói hárslevelűvel kellett összevetni (utóbbi szintén a Tornai Pincészetnél készült). Három eltérő stílusú bor, mely a maga nemében nagyszerűen tudná képviselni országunkat a nemzetközi porondon. A zsűri idén a juhfarknak szavazott bizalmat – ismétlem, a legkevésbé sem érdemtelenül – így egy éven át ez a fajta öregbítheti a magyar borok hírnevét.

Nagyvonalú kékfrankossal

Lelovits Tamás villányi kékfrankosa is telitalálat, fajtajelleges és a borvidék nagyvonalúságát és eleganciáját megtestesítő tétel. Nagyon fiatal, mégis határozott karaktereket felvonultató bor. Van benne potenciál, de nem csodálnám, ha hamar elfogyna.

Reméljük folytatja Tisztelt Ház!

Gratulálok minden kategóriagyőztesnek és helyezettnek, és bízom abban, hogy az Országház Bora verseny jövőre is folytatódik, amikor is újabb pincészetek mutathatják meg kitűnő palackjaikat, büszkén képviselve Magyarországot a magas szintű, illusztris látogatók és a lelkes borfogyasztók előtt egyaránt.

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )