A Rudino Art Showban járt a Dubicz Borászat

2016. március 12. – Rattner Réka –

Budapest belvárosa rengeteg kincset és meglepetést rejteget. A legtöbbről sosem szerez tudomást az egyszerű halandó, azon helyek pedig amelyek hozzáférhetővé válnak a nagyközönség számára idővel elveszítik varázsukat, hálátlan középszerűségbe süllyedve. Van azonban egy varázslatos műteremlakás a Nagymező utca rejtekében, ami évek óta úgy képes megőrizni titokzatosságát, hogy közben közel enged magához. Ifjabb Bér Rudolf festőművész alias Rudino alkot és él itt családjával és itt jártak a Dubicz Borászat borai…

Nem ő az első művész akinek otthonául szolgál eme grandiózus apartman. Az 1912-ben Ernst Lajos által építtetett palota eleve két műteremlakással a tetején lett megtervezve, amelyek tisztes fedelet és megfelelő alkotóteret kínáltak a mecénás által támogatott festőknek, akkoriban Zádor Istvánnak és Fényes Adolfnak. Zádort sem kímélték a huszadik század magyar történelmének viharai, kalandos élete egy részét külföldön töltötte hol önszántából, hol kényszerből. A kor kiemelkedő portréfestőjeként a legmagasabb szintekről kapta megbízásait – e falak között festette le Horthyt, Rákosit és a színészlegenda Bajor Gizit. Őt követte Bér Rudolf Munkácsy Mihály-díjas festőművész, házigazdánk édesapja, most pedig Rudino palettája színesíti a hatalmas ablakokkal ellátott nappaliszobát/műtermet.

Nagyon különleges és egyben megtisztelő érzés megtapasztalni mindazt, amit e lakás látogatóinak kínál – a falakon mindenütt a művészcsalád tagjainak alkotásai láthatóak. Aki itt jár azonnal beavatottnak érzi magát, egy titkos közösség tagjának, akire ezek között a falak között minden alkalommal rendkívüli, minden érzékre ható élmények várnak. Ennek a gondolatnak az apropóján indult el a negyedévente megrendezésre kerülő Rudino Art Show, ahol a szépség és a művészet összes formájának hódolhatnak a meghívottak egy teljes estén át, legyen az irodalom, zene, képzőművészet, tánc, divat. Természetesen ide tartozik a gasztronómia is, aminek külön figyelmet szentel házigazdánk és minden alkalommal egy újabb borászat kap lehetőséget a bemutatkozásra.

Ezúttal egy régi-új borászat mutatkozott be nekünk. A 2003 óta működő gyöngyösi Borpalota Borászat tavaly óta teljes arculatváltáson ment keresztül és az ősi családnévnek tisztelegve mostantól Dubicz Borászat és Szőlőbirtokként találjuk meg termékeiket az üzletek polcain. Vezetője, a mindig naprakész és a mátrai borvidék iránt rendkívül elhivatott Dunai Ágnes mesélt nekünk a 110 éves pincerendszer történetéről, ami Rudino műteremlakásához hasonlóan sok mindent látott a viharos évtizedek során – zsidó borkereskedő család tulajdonaként államosították, majd hatalmas méreteinél fogva gyűjtőpinceként hasznosították, míg végül 12 évvel ezelőtt került a Dunai család tulajdonába. Pincéjükben készülnek könnyű, reduktív és testesebb, hordóérlelt fehérborok is. Ezekből a nedűkből kaptunk ízelítőt, amelyekhez Angyalosy Katalin, a méltán jóhírű budaörsi lakásétterem tulajdonosa komponált ízletes fogásokat.

Nyitó tételünk egy friss, ropogós Irsai Olivér volt 2015-ből, melyhez almás-szőlős saláta dukált. Könnyű testű, citrus illatú, élénk savai folytán játékos, egyensúlyos bor.

A kóstolást egy 2015-ös Sauvignon Blanc-nal folytattuk, ami a borászat 1014 fantázianevű prémium márkacsaládjának tagja és élénk savai folytán remekül passzolt a mellé kínált gazdag, zsíros kecskesajthoz. Ízében és illatában is savanykás egres keveredik némi zöldfűszerrel és virágossággal. Egyensúlyos, nem túl összetett, kellemes utóízű tétel.

Barangolásunkat a prémium kategóriában folytattuk tovább, már következett is egy Pinot Gris szintén 2015-ből, oldalán forgácson füstölt lazaccal. Zamatos és gyümölcsös, amit fűszeres jegyei tesznek igazán izgalmassá. Savai nagyon frissen tartják. A korty végén finom ásványossággal zár. Már most is kifejezetten kellemes és kiváló érlelési potenciállal bír.

A kóstoló zárásaként a 2008-as félszáraz Fríz névre keresztelt hárslevelű került a poharunkba – szintén prémium tétel. Illatában érett sárgahúsú és aszalt gyümölcsök, birsalma, ízében citrusok, mézes-virágos jegyek, pirított dió. Teste gazdag, amihez magas alkoholtartalom párosul, savai épp megfelelően ellensúlyozzák. Igazán egyedi tétel, amit érdemes megkóstolni.

Igazán kellemes órákat töltöttünk el házigazdáink jóvoltából, így mindannyian mosolyogva, élményekkel telve távoztunk még egy olyan szürke, esős februári napon is, amilyen az volt. A legutóbbi Rudino Art Show március 3-án került megrendezésre, melyre a nagy érdeklődés folytán már előre minden hely betelt, köszönhetően a parádés vendégművészeknek, mint Ónodi Eszter, Váczi Eszter & Quartet, Zólyomi Zsolt a Parfümőr és a Feledi Project. A soron következő alkalom előreláthatólag nyáron lesz, így javaslom mihamarabb kedvelni a Rudino Art Show Facebook oldalát, ahonnan folyamatosan értesülhetünk a rendezvényekről. A Dubicz Borászattal számos rendezvényen találkozhatunk a közeljövőben, mert a Mátrában sokkal több a lehetőség, mint gondolnánk…


(Ha tetszett a post és kíváncsi vagy a folytatásra, csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért vidám közösségéhez a facebookon ITT )

Kategória Bor