A Keleti (bor)nyitás újabb állomása – Magyar hordóban kínai bor

2014. augusztus 31. – Az ihatóbb Magyarországért

Ma 2014. augusztus 31-én ünnepélyes keretek között a Titán Klubban megtörtént a kínai-magyar barrique hordókészítő vegyesvállalat létrehozására vonatkozó szerződés-aláírás. Magyar és kínai részről egyaránt rangos politikai és gazdasági képviselők ünnepelték együtt az eseményt.


Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
Némi várakozás után bevonult a helyszínre (Titán Klub) a kínai küldöttség és kezdetét vette a hivatalos program. A sajtót képviselte (A teljesség igénye nélkül) az MTI, a Hírtv, EchoTV ATV, és Az ihatóbb Magyarországért. Mindkét oldal, a magyar és a kínai képviselők örömmel konstatálták, hogy újabb mérföldkövéhez érkezett az országok közötti szorosabb együttműködés. A beszédek és a szerződéskötés után ünnepélyes ebéden vettek részt a szerződő felek.

dr. Kiss Eliza eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár beszédet mondott, melyben kiemelte, hogy a mostani szerződéskötés beleillik a kormány „keleti nyitás” programjába. Szeretnék, ha az egyre bővülő exportból a keleti viszonylatok mintegy 1/3-os arányban szerepelnének. Magyarország erősségei közé tartozik a minőségi, sok hozzáadott tudást tartalmazó termékek előállítása. Innováció és nem mennyiség, ebben lehetünk jók Kínában is. Kína mostanra az egyik vezető gazdasági nagyhatalommá fejlődött és már most úgy tekinthet hazánkra, mint termelési és logisztikai központra. Együtt állnak most a siker kapujában és ez még csak az első állomás remélhetőleg hosszas és gyümölcsöző gazdasági kapcsolatok fejlődésében.

James J. Molnar. a Trust Hungary Zrt. vezérigazgatója szerint a mostani együttműködés hosszú előkészítési folyamat után jött létre, a szerződő felek Kínában magyar alapanyagot és szaktudást felhasználva közösen gyártanak barrique hordókat. Az édesapja alapította cég 1992-ben kezdte meg működését, eleinte a faanyagot szállították a Franciaországba. Elment a faanyag külföldre, de nem láttak egyetlen magyar hordót sem. (Sokan élnek a gyanúperrel, hogy az eredeti francia hordók nem is ottani fákból készülnek.) A hőskorszakban mindössze 4 fővel indult a vállalat, ám az alacsony létszám mellett már akkor is a minőség volt a fő szempont. Rájöttek, hogy sokkal kifizetődőbb, ha Magyarországon készülnek a hordók. Magyarországon most körülbelül 140 hordót készítenek naponta, a kínai piac ennek többszörösét is felveheti majd.

Csang Csing-vej, Hebei tartomány kormányzója is kifejezte örömét a sikeres üzletkötés alkalmával. Hebei tartomány Peking mellett az ország egyik legfejlettebb tartománya, lakossága 70 millióra tehető, így a magyar cég fontos résztvevője lesz a fejlődő, kínai borágazatnak. A tervezett befektetés értéke mintegy 300 millió jüan (12 milliárd forint). A közös magyar-kínai vállalat 50-50 százalékban lesz a magyar, illetve a kínai cég tulajdonában.A barrique hordókat készítő üzem Hebei tartomány borvidékén, Pekingtől északra épül. Az üzemben évente tízezer hordót gyártanak várhatóan már a jövő évtől. Ez mintegy 10 millió dolláros (2,4 milliárd forintos) forgalmat jelent majd évente.

Az eseményen részt vett továbbá Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke, nemzetközi borakadémikus (AIWS, CWE), aki ünnepélyesen megajándékozta a küldöttséget 1961-es tokaji aszúval.

Reméljük, hogy az együttműködés itt nem áll meg a két ország között és további borágazati együttműködések jönnek létre és ez lehetővé teszi majd, hogy a magyar cégek, borászatok, borászati segédanyag-gyártók is piacot találjanak.

Kategória Egyéb