A borászegyéniség, Spiegelberg István – Somló télen-nyáron

2011. október 7. – Az ihatóbb Magyarországért

Az adósságokat törleszteni kell, számunkra mindig fontos, hogy a bortúrák fotógalériával ellátott élményanyagai felkerüljenek a honlapra. Igen, adósság, mivel egy bortúra a borkultúra népszerűsítésére (és a borászatok segítésére) a legjobb a helyszínen átélt hatások – borok, hangulat, környezet – összességének megjelenítése. Főleg akkor érvényes ez, ha a bortúra jól sikerül, és nemcsak szép, hanem maradandóan emlékezetes egyben. Ez a túra a tavalyi télben történt, vastag hótakaróban, szikrázó napsütésben, Isten kalapján.

Stefan Spiegelberg, vagy Spiegelberg István, kinek hogy tetszik, volt a vendéglátónk. Ő az, aki bár már az édesanyja hasában is a Somlót járta, mégis kissé idegennek számít a gazdák körében. Aki személyesen ismeri Stefánt, annak biztos, hogy van róla véleménye, igazi megosztó személyiség, különös poroszos humorát nem mindenki értékeli, nem mindig érteni rögtön a vicceit. Borai kikerülhetetlenek a somlói terroirban, ha nagyon egyszerűsíteném a helyzetet (bár lehetetlen vállalkozás egy ilyen meghatározás), akkor Györgykovács és Takács közé raknám stílusban – egyszerre csiszoltak és egyszerre áradóan komplexek tételei. Borai sorra hozzák el az első díjakat, művei már tiszteletet parancsolnak. Spiegelberg egy jelenség, kilóg a gazdák közül, értékes külkapcsolatokkal rendelkezik német nyelvterületeken, így jobban tud értékesíteni kisborászatként is. Ezért vannak is irigyei, hiszen a sikerek kis hazánkban nem mindig okoznak osztatlan örömöt. Nem könnyű ember, de nem is azért szeretjük, egyéniség akárcsak a borai.

Tél december eleje, minden fehér, a bazalt hó és jég birodalma. Csoportunk bérelt autóbusszal érkezik Somlóvásárhelyre és gyönyörű sétát tesz a hegyen. A Hegykapu Étteremben alapozó, tartalmas gulyásokkal meg némi töménnyel. Kicsit úgy nézett ki a csapat a pincéhez vezető úton, mint a régi királyi tévén a Delta című műsor kezdő képsorain menetelő sarki expedíció, de a látvány, és a megérkezés kárpótolt a könnyű fagyási sérülésekért.

A történethez hozzátartozik, hogy cikkünk azért jelenik meg ilyen későn erről a túráról, mivel egyik túratársunk ígéretet tett a megírására. Nem nevesítem az illetőt (egy darabig „dolgozott” nálunk, ám nemigen teljesített – aki nagyon kíváncsi rá, a rövid szőke hajú hölgy, aki a buszon telefonál a képen),
de annyit tudni kell, hogy exponenciálisan terjedő egójával uralta a kirándulást. Más szinte szóhoz sem jutott, lefoglalta borászunkat. Ezért is vártuk tőle a cikket, melynek elküldésére sajnos több halasztás után sem került sor. A dolog nemcsak bennünket bántott, hanem borászunkat is…

A dicsőséges 2008-as évjáratot vettük górcső alá, olaszrizling, furmint, juhfark. Valahogy mindig úgy vagyok, hogy a terroirt legjobban az olaszrizling tudja felvenni, a furmint, bár őt is beolvasztja a bazalt, mégis inkább egyéniség marad. Ezek után már mentünk visszafelé, 2007, 2003, 2001… Szóval egy 2008-as Spiegelberg Furmint – díjai közül a legnagyobb a legjobb fehérnek járó a 2010-es Pannon bormustrán. Visszatérve a bortúrára a hangulat és a vendéglátás is kiváló volt, lassan egy év távlatából. Most jöjjön az akkori csúcsbor, de már itt az új trónkövetelő a 2010-es Juhfark!

„Védett eredetű somlói bor, amelyet a Szent Ilona dűlő legfelső részén termő gyümölcsből készítettek. A dűlő fekvése dél-nyugati, 200-220 méter tengerszint feletti magasságon, enyhe lejtőn. Az ültetvény 8 éves, 4600 tőke/ha, a tőketerhelés pedig 1 kg/tőke. A szőlőt október 26-án szüretelték. A furmint 30%-a botritizálódott, 24 órás áztatás, préselés nélkül, csak a színmust felhasználásával készült. Az erjedést vadélesztő végezte a tölgyfahordóban. Rendszeresen felkevert, finom seprőn érett a bor. A pincészet első fajtatiszta furmintja.” – Így mutatja be a pince a 2008-as Furmintot.

Csodálatos nagy bor, a szó szoros értelmében, ma már egy-két helyen lehet rábukkanni, hírmondóként maradt meg pár palack itt-ott. Az ültetvény csak 8 éves, és már mire képes – mi lesz, ha eléri a felnőttkort, és a gyökerek megfelelő mélységbe hatolnak le. Még 17 év, és ereje teljében fog ez a furmint duruzsolni, ám ezzel együtt a 2008-as év is káprázatos. A tőketerhelés ideális, koncentrált alapanyag jött le, nincs megszorítva és elengedve sem a tőke. Színmust, a bogyókból kipréselve semmi, csak amit magától adott a must, a legsűrűbb matéria. 30% botrytises furmint szőlő, a szemek töppedtek, az aszúsodás folyamatán mentek keresztül, tehát koncentráltságuk, olyan akár a tokaji testvéreké.

Mivel az aszús szemek együtt vannak a simán érett szőlővel, amolyan szamorodni, vagy főborszerű a tétel. 15% alkohol, nem érezhető, olyan izmos test, olyan tartalom van mögötte, hogy csak az élvezetet segíti, hordozza a zamatot. Vadélesztő, az a gombakultúra, amely a Somlón tenyészik, nem mesterséges, hanem a terroir valódi üzenete. Seprőn érlelt, rendszeresen kevergetett, tehát battonage technológia, mellyel még teltebb zamatokat, nagyobb összetettséget lehet elérni a borban. Ez a bor nagy eseményekre szól, vagy önmaga teszi a borfogyasztást eseménnyé, ez tényleg a világbéke bora, Hamvas Béla után szabadon. Aki ezt a bort élvezi, nem követhet el rosszat, hanem nagy és nemes cselekedetekre vágyik.

Somlóra az ember mindig visszavágyik, varázslatos, misztikus hely. Mindenki menjen szépen a Somlóra, na jó nem egyszerre, hanem sorjában. Talán mi is visszatérünk még az idén… Ha éppen nincs rá idő, legalább bontson egy jó palack bort a Nagy-Somlói borvidékről!

Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010Somló 2010

Kategória Egyéb