Somlói Borok sikere Londonban – Wine Fair 2012

2012. május 31. – C.E. – Az ihatóbb Magyarországért

Somlói borászok is kiállítói voltak az idei, 31. alkalommal, május 22-24 között megrendezett London International Wine Fair-nek. A kiállítás Anglia egyik legrangosabb borászati szakmai rendezvénye, amely idén 4680 kiállítóval várta a három nap alatt közel 14 ezer látogatót.

A magyar stand házigazdája és fő támogatója az Agrármarketing Centrum volt, akik számos neves magyar pincészet mellet a Somlói Fekete ill. Spiegelberg pincészeteknek is helyet biztosítottak. Mester ( Fekete Béla ) és tanítványa ( Spiegelberg István ) a hagyományos, hosszú érlelésű nagy testű fehérborokat eredményező ill. a modern felfogású, frissebb, könnyedebb stílusú borokat ill. borkészítést mutatták be párhuzamosan az érdeklődőknek. 

A kiállítás három napja során lehetőség volt nem csak rangos szakmai előadásokon való részvételre, de a világ minden részéről érkező kis- és nagy pincészetek legújabb borainak kóstolására is. A leghíresebb francia, ausztrál, chilei, dél-afrikai borok mellett a látogatók megismerkedhettek örmény, libanoni, szlovén, azeri, izraeli stb. termelőkkel is – és persze nem utolsósorban a Magyarország kiváló fehér- és vörösboraival.

Az előadások egyikén, a magyar borokat és szőlőfajtákat bemutató ún. „Master Class” mesterkurzuson a Spiegelberg pincészet 2010 évjáratú Olaszrizlingje is a kiválasztott borok között szerepelt. Az előadó Caroline Gilby, a hazai borászok által is jól ismert angol Master of Wine volt, aki csak egyike volt a számos ezen legrangosabb titulussal rendelkező tanácsadóknak, akik a magyar standra látogatva idén Somlai borokat is kóstolhattak – és kóstoltak.
 
A Master of Wine címet ma a világban 297 ember birtokolja, Magyarországon pedig eddig még senkinek sem sikerült megkapnia ezt az eredetileg 3 éves kurzuson, de sokszor akár 10 évig is tartó tanulással megszerezhető képesítést. Itthon szakmai körökben viccesen sokan Jedi lovagoknak hívják a MW cím birtokosait, utalva a végső vizsga nehézségére ill. a szakmai tudásszint rendkívül magas mivoltára.  

A Somlói standon a Fekete Béla 2007-es évjáratú Hárslevelűje, Juhfarkja és Furmintja szerepelt a legjobban, míg Spiegelberg István 2010-es Olaszrizlingje mellett 2009, és 2010-es Juhfarkjáért és Furmintjáért kapta a legtöbb elismerést.

Jellemző volt a kiállításra, hogy az érdeklődők kimondottan a magyar fajtákat, és az ezekből előállított különleges, magas minőségű borokat keresték, mivel a piac úgy tűnik telítődött a Chardonnay és Cabernet fajtákhoz hasonló szőlőkből készült, mára mindenütt termelt és kapható ismert borokkal. Az egyik nagyhírű Ausztrál borász szőlészeti szakemberével karöltve csak azért kereste fel a magyar standot, hogy Fekete Bélával találkozhasson, ugyanis új fajtaként tavaly Hárslevelűt telepített , aminek Béla Bácsi  -ahogy itthon legtöbben ismerik – az egyik legismertebb és legsikeresebb hazai termelője.

Érdekesség, hogy az elmúlt 30 kiállításon még soha nem szerepelt Juhfark, ezt a fajtát a szőlőfajták listájába elsőként az idén résztvevő Somlói borászok regisztrálták. A három nap alatt számos látogató kimondottan azért kereste fel a magyar standot, hogy a Juhfarkat megismerje, sokszor sorban állva a lehetőségért. A Somlói Furmint szintén a kiállítás egyik „sztárja” lett, mivel ezt a fajtát főként Tokajból ismerte az angliai közönség. Nagy rácsodálkozással és kivétel nélkül igen nagy elismeréssel ízlelték ezt a Somló egyedi adottságait kiválóan megmutató fajtabort.


A magyar résztvevők – köztük a két somlói borász – nagy megelégedéssel és sok új élménnyel tért haza, Angliában is öregbítvén a Somló hírnevét. Általánosságban elmondható, hogy az AMC magyar standja nem csak megjelenésével de a kínált borok minőségével is kiválóan megállta a helyét a világ legnagyobbjai között.

Kategória Egyéb