2012. május 23. – Az ihatóbb Magyarországért
Tokaj dűlőtérképe a kezünkben van, a tudás a birtokunkban. Miért nem élünk vele? Érvényesek ma, a XXI. században a XVII-XVIII. század által megrajzol keretek? Többek között erre is keressük majd a választ Alkonyi Lászlóval és csapatával. Felvesszük a ZÉRÓ-PONTOT, a történelmi kiinduló pontot Tokaj dűlőmitológiájában. Időpont: 2012. május 31. 15:00-21:00 óra. Helyszín: Festetics Palota.
23 dűlőt kóstolhatnak végig vendégek. A 23 dűlőt 23 birtok mutatja be. Vannak közöttük történelmileg első, másod és harmad osztályba sorolt dűlők is. Egy valamiben azonban megegyeznek: mindegyikük különleges, szép bort adó termőhely.
Lehetetlen állapot, hogy Tokaj-Hegyalján volt egy kor, amikor összegezve az előttük járók tudását, tapasztalását, osztályokba tudták sorolni a termőhelyeket, és mi erről nem veszünk tudomást. Különösen nagy kegy a sorstól, hogy akadt valaki, aki ezt leírta, papírra vetette, s erről a tudásról ma viszonylag pontos ismereteink vannak.
Nem hagyhatjuk figyelmen kívül az előttünk élők tudásukat csak azért, mert nem ismerjük azt elég jól. Nem tehetjük félre eleink ismereteit azért, mert nem akarjuk megismeri azt, mert hisszük, hogy többet, pontosabban tudunk náluk.
Tokaj-Hegyalján megadatott, hogy a dűlőklasszifikáció ne egy nemzedék röpke ítélete, hanem több száz év kiérlelt tudása legyen. Ehhez azonban fel kell venni a dűlőklasszifikáció azon állapotát, amit eleink ránk hagytak, hogy hozzá tehessük ahhoz saját tapasztalásunkat. Ezért van szükségünk a Zéró Pont felvételére. Annak az állapotnak a felvételére, amit leírtak, amit kimondtak előttünk, ami eszenciája volt a XVII-XVIII. század tudásának. Azért kell a ZÉRÓ-pontot felvenni, hogy a történethez, Hegyalja történetéhez, vagyis Tokaj-Hegyaljához hozzátehessük magunkat. A ZÉRÓ-pont a történelmi kiinduló pont, a folytatás lehetősége – az 1700-as évek elején született klasszifikáció rekonstrukciós kísérlete. http://tokajwine.net
I. osztályú dűlők
Válogatás azon dűlőkből, amelyek egyéniségét az elmúlt évszázadok már felfedeztek, kiemeltek és megneveztek. Amolyan hallhatatlanok társasága: többségüknek nincs mitől tartania, hiszen soha nem hullanak az ismeretlenségbe, ha értők kezek megművelik őket
Dessewffy (Tokaj) – Bemutatja a Domoszlai Pince
Görbe (Tállya) – Bemutatja a Vineum
Nagy-Király (Mád) – Bemutatja a Barta Pince
Lajosok (Mezőzombor) – Bemutatja a Disznókő
Makovicza (Mád) – Bemutatja a Pelle Pince
Palandor (Olaszliszka) – Bemutatja a Karádi és Berger Pince
Szil-völgy (Tarcal) – Bemutatja a Gizella Pince
Szerelmi – Bemutatja Demeter Zoltán
II. osztályú dűlők
A legrejtélyesebb kategória: kiemelkedtek társaik közül, de valamiért nem tették őket a csúcsok csúcsára. Talán tényleg voltak egyénibbek náluk, talán csak a tulajdonosuk nem volt elég befolyásos. Vagy csak nem jött még el az idejük: új idők, új stílusára várnak. Azt azonban tudjuk: különlegesek.
Barakonyi (Bodrogkisfalud) – Bemutatja a Tokaj-Nobilis
Kis-Betsek (Mád) – Bemutatja a Holdvölgy
Csontos (Olaszliszka) – Bemutatja a Bott Pince
Galambos (Mezőzombor) – Bemutatja a Gróf Degenfeld
Határi (Erdőbénye) – Bemutatja Homonna Attila
Középhegy (Tarcal) – Bemutatja a Kikelet Pince
Peres (Erdőbénye) – Bemutatja Vissy László
Úrágya (Mád) – Bemutatja a DemeterVIn
Zafír (Tarcal) – Bemutatja az Árpád-hegy Pince
III. osztályú dűlők
A történelem korábban nem adta meg ezeknek a termőhelyeknek a kiemelkedés lehetőségét: talán mert eddig mai gazdáira vártak. A nagy meglepetések ebben a csoportban várhatók: lehet-e annál nagyobb bizonyíték egy borász képességeinél, minthogy jobb bort készít egy történelmi III. osztályú dűlőből, mimt más az I. osztályból?
Mestervölgy (Tarcal) – Bemutatja a Füleky Pince
Előhegy (Tarcal) – Bemutatja Dorogi István
Esztáva-Kácsárd (Sárospatak) – Bemutatja az Obzidián Pince
Gajagos (Tállya) – Bemutatja a Bodnár Pince
Sátor (Abaújszántó) – Bemutatja Firmánszky Gábor
Vióka (Sárospatak) – Bemutatja az AZ Nektár Pince
A kóstoló mellett Mesterkurzusokat tartunk a klasszifikáció problémáiról és kérdéseiről öt bor bemutatása mellett. A kurzusokon előreláthatóan 50-50 érdeklődőt tudunk fogadni. A részvételre nem kell (nem lehet) külön regisztrálni, ingyenes, de korlátozott számban tudjuk fogadni az érdeklődőket. A Mesterkurzusokon a Kis-Betsek, Kapi, Lapis, Teleki, Terézia borait kóstoljuk.
A külön kóstolókon egy-egy bor kíséretében a dűlőklasszifikáció részletkérdéseit, dilemmáit járjuk körül – egy-egy bor, pontosabban dűlő megkóstolása mellett. A kóstoló programja – a bor, s ami mögötte van:
Teleki-dűlő (Bott Pince)
Mit lehet tenni, ha sok évszázad sok dűlőneve torlódik össze egyetlen dűlőben: milyen nevet használjunk, milyen értékelést vegyünk támpontnak, mi a legfőbb cél a határok meghúzásánál?
Terézia-dűlő (Gróf Degenfeld)
Milyen súllyal esnek latba a Bél Mátyás utáni osztályozások, vagyis azok az információk, amelyek a besorolás gyengülésének 300 éves története alatt a napvilágra kerültek?
Kis-Betsek-dűlő (Holdvölgy)
Hogyan lehet kezelni azt a problémát, ami a klasszifikáció idejének dűlőhatárai és a jelenkor dűlőhatárainak az eltérése okoz. Tisztességes-e, ha jóval nagyobb határok között veszünk fel egy I. osztályt a térképre, mint ahogyan azt egykor besorolták.
Lapis-dűlő (Demeter Zoltán)
Előfordulhat, hogy egy dűlőnek ma sokkal erősebb a megítélése, mint 300 évvel ezelőtt. Mit lehet ilyenkor eljárni, ha a termőhelyet osztályozni akarjuk, hogyan lehet feloldani a történelemben a jelenkor tapasztalatait?
Kapi-dűlő (Disznókő)
Monopol dűlők esetében lehet-e joga bárkinek felülírni bármit (besorolás, határok), ha a termőhely tulajdonosa eldöntött valamit? Amikor egyetlen termelő állhat a történelem mellé, vagy azzal szemben: egy nagy dűlő nagy bora.
Ősz-hegy (Akasztják a hóhért)
Milyen volt a bor 300 évvel ezelőtt, s milyen lesz 300 év múlva? Félreteszik-e a tapasztalatainkat, ha mi nem vesszük át az előttünk járók tudását? Egy bor, ami szőlőben és a pincében is teljesen természetesen készült: amilyen a Tokaji 300 évvel ezelőtt lehetett.
Időpont: 2012. május 31. 15.00-21.00 óra
Helyszín: Festetics Palota (Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem)
1088 Budapest, Pollack Mihály tér 3.
Részvételi díj: előzetes regisztrációval 6350 forint, helyszíni fizetésnél: 7500 forint
Regisztráció: a laszlo.alkonyi@tokajwine.net” címen. A regisztrálás a vételár átutalásával érvényes. Kérjük az átutalásnál azt a nevet tüntesse fel, amin a regisztrációt megtette, hogy ezzel az azonosítás lehetővé váljon.
Számlaszám: 11794008-20522045 (TokajWine Kft)