2011. november 10. – Az ihatóbb Magyarországért
mottó:
„Hát hidd el nekem, hogy
egy tisztes (bio)dinamikus bor
a borfogyasztó számára ajándék
és úgy kell, mint az őszi napsugár.”
Nincs durva vegyszer a szőlészetben, nincs hozzáadott anyag a borban, nincs technológiai trükközés. Egyszerűen csak természetes borkészítés van. Harmóniában a terroir-ral, együtt a tájjal, együtt az univerzummal. November 19-én mindez a poharadban lehet, ha a dalszöveggel ellentétben, újra eljössz a Gerbeaud-ba. Ráadásul filmpremier: Olympe és Yvon Minvielle “L’esprit du vin – Le réveil des terroirs” (A bor szelleme – A termőhely újjáéledése) című dokumentumfilmje. Szuperbónusz: Mesterkurzus a természethű borokról Isabelle Legeron Master of Wine-nal.
Új, izgalmas rendezvénnyel bővül a hazai borkultúra eseménynaptára. November 19-én a Gerbeaud Ház ad otthont a Terra Hungarica BorSzalon-nak, amelyen közel 30 bortermelő kínálja majd borait. A kiállító borászokban közös, hogy mindannyian törekszenek a természet- és tájhű gazdálkodásra, továbbá részvételükkel egyidejűleg vállalták, hogy boraik természetességének és egyediségének megőrzése érdekében kerülik a gyom- és rovarirtó szerek, a különböző hozzáadott anyagok használatát, és tartózkodnak bizonyos technológiai beavatkozások alkalmazásától.
A sétáló kóstolón túl az érdeklődők részt vehetnek Isabelle Legeron MW természethű borokat bemutató mesterkurzusán, és a magyarul is feliratozott “L’esprit du vin – Le réveil des terroirs” című dokumentumfilm hazai premierjén bepillantást nyerhetnek a világ vezető biodinamikus borászatainak munkájába és filozófiájába.
A rendezvény külföldi vendégei (3 biodinamikus szemléletű birtok) idén Ausztriából érkeznek, ahol már komoly hagyományai vannak a természet- és tájhű gazdálkodásnak, továbbá boraikkal bemutatoznak a “L’esprit du vin” film alkotói, a szintén biodinamikus bordeaux-i Chateau Lagarette tulajdonosai is.
A BorSzalon az Edison Network, a Gerbeaud Ház, az In Vino Consulting és az idén 5 éves Terroir Club együttműködésében valósul meg. A szervezők azt remélik, hogy kezdeményezésük idővel mozgalommá növi ki magát, és a Terra Hungarica közös márkaként vagy akár védjegyként is funkcionálhat a jövőben.
Program
Fő, Oszlopos, és Tükrös dísztermek:
14.30 – 20.00 Sétáló kóstoló
Dorottya díszterem:
14.30 – 16.00 Filmvetítés magyar felirattal: L’esprit du vin – Le réveil des terroirs
16.30 – 18.00 Mesterkurzus a természethű borokról Isabelle Legeron Master of Wine-nal
18.30 – 20.00 Filmvetítés magyar felirattal: L’esprit du vin – Le réveil des terroirs
Belépődíjak:
Részvételi díj november 15-ig elővételben: 6.900 Ft / fő
Részvételi díj november 15. után és a helyszínen: 8.900 Ft / fő (teltház esetén fenntartjuk a jogot, hogy a helyszínen már nem értékesítünk belépőket)
Mesterkurzus Isabelle Legeron MW vezetésével: 4.900 Ft / fő (a jelentkezés sorrendjében legfeljebb 30 fő számára)
Részvételi díj elővételben + mesterkurzus: 11.800 Ft / fő
További információk:
www.terrahungarica.hu
Kiállítók:
Balassa István, Tokaj
Barta Pince, Tokaj
Best of Terroir Club
Bott Pince, Tokaj
Csobánci Bormanufaktúra
Demeter Zoltán, Tokaj
Kaló Imre, Eger
Karner Gábor, Mátra
Királyudvar, Tokaj
Kreinbacher Birtok, Somló
Losonci Bálint, Mátra
Maurer Oszkár, Szerémség
Meinklang, Burgenland
Nikolaihof, Wachau
Orsolya Pince, Eger
Pelle Párlat, Tokaj
Pók Tamás, Eger
Pósta Borház, Szekszárd
Ráspi, Sopron
Somlói Apátsági Pince
St. Andrea, Eger
Szászi Endre, Badacsony
Szecskő Tamás, Mátra
Szentesi József
Takács Lajos, Somló
Tokaj Kikelet
Tokaj Nobilis
Tamás Pince, Csopak
Franz Weninger, Sopron
Franz Weninger, Horitschon