2011 Fiatal Magyar Borásza – Ugye nem játszik, aki nem akar?

2011. november 8. – Nyulasi Gábriel István

A világhálón terjed a Junibor nyilatkozata, amelyben a 2011 Fiatal Magyar Borásza szavazást bojkottálják. Ezzel jó pár borász esik ki a listáról, illetve esne ki, mivel a szervező nem hajlandó őket levenni onnan. Azonban a többi jelöltre való szavazást támogatják a Juniborosok. Megpróbáltuk mind a két felet megszólaltatni, több-kevesebb sikerrel.

Junibor (2011. október vége)
„Kedves Borfogyasztók!
Ezúton tájékoztatunk mindenkit, hogy a Junibor Egyesület tagjai akaratukon kívül kerültek fel a Bor-agora által szervezett 2011 Fiatal Magyar Borásza c. internetes szavazás jelöltjeit tartalmazó listára. Tudjuk, hogy erre Ti, fogyasztók jelöltetek minket, de sajnos a szervezők figyelmen kívül hagyták kérésünket, miszerint ezen a szavazáson nem kívánunk részt venni, valamint az ehhez kapcsolódó rendezvényeken semmilyen formában nem szeretnénk közreműködni. Múltbéli személyes tapasztalatainkra hivatkozva teljesen elhatárolódunk ettől a szavazástól és annak rendezőitől. Az elmúlt időben többször is egyértelműen kértük a szervezőket, hogy távolítsák el neveinket a listáról. Ennek ők nem voltak hajlandóak eleget tenni és erről a kérésünkről Titeket sem tájékoztattak. Így nem tehetünk mást, minthogy a nyilvánosság felé fordulva kérünk Benneteket, hogy szavazatotokkal a többi jelöltet támogassátok. Tagjaink nem vesznek részt semmilyen eseményen, mely e szavazással összefügg. Megértéseteket köszönjük.

a Junibor tagjai:
Árvay Angelika, Bolyki János, Bukolyi Marcell, dr. Demeter Endre, Frittmann Péter, Gál Péter, Gere Andrea, Gere Viktória és Zsolt, Hernyák Tamás, ifj. Gál Tibor, ifj. Dúzsi Tamás, ifj. Figula Mihály, ifj. Heimann Zoltán, ifj. Kamocsay Ákos, ifj. Szepsy István, Jandl Arnold, Jekl Flóra, Kiss Gábor, Konyári Dániel, Miklós Csabi, Sebestyén Csaba, Takler András, Vesztergombi Csaba, Wille-Baumkauff Stefán”

Boragora
Ruck Levente
, aki a szavazás szervezője, a Boragora tulajdonosa, és a Borászportálok szerkesztője is egyben, ezt nyilatkozta számunkra:
„Nagyon szeretem a Junibor Egyesület tagjainak a borait is. Fogyasztom azokat is, és másokét is. Kifejezetten jónak tartom, hogy felnő egy új generáció, amelyik tovább viszi a családi hagyományokat, és kiváló borokat készít. A 2011 Fiatal Magyar Borásza szavazás egy fogyasztói szavazás, ahol a fogyasztók ajánlották a borászokat, és a fogyasztók döntenek. Így van ez immáron három éve, és így lesz ezután is. Ezért van értéke a díjnak, illetve azért, mert minden borász szervezettől és egyesülettől független díj. A borászok ingyen mutatkozhatnak be a bor-agora 2011 Fiatal Magyar Borásza oldalon, ahol szavazni is lehet, és Magyarország egyik legolvasottabb tematikus internetes portálján, a Borászportálon.”

A számok tükrében
A 2010-es szavazásban még részt vett minden Juniboros borász.
59 jelöltből 24-en, tehát a 40,7%-át alkották a mezőnynek.

A 2011-es szavazásban nem vesznek részt a Juniboros borászok.
85 jelöltből 20-an, (4 borász idén nem kapott jelölést), tehát 23,5%-a mezőnynek.

ifj. Kamocsay Ákos (Junibor) nyilatkozata: „A szervező a fogyasztókkal takarózik… Addig, amíg ez csak egy szavazás lenne, még jogosan is tehetné. Csak ezt a szavazást követő események, rendezvények lealacsonyítják egy olyan szintre, amiben mi nem akarunk részt venni. Én az első évi rendezvény után már többre nem mentem el, de sajnos nagyon sok vendégtől hallottam ugyanezt, hogy többet ők sem fognak.

Mivel teljesen felesleges tovább görgetni ezt a sztorit, kár az időt pazarolni egy olyan dologra, amiből nem látni a kiutat, nem látom értelmét a történet további boncolgatásának. Elmesélhetnék még sok negatívumot, amikkel ez ügyben találkoztunk, ami mellé gondolom a szervező számos ellenérvet tudna sorakoztatni. De a végén, mint ahogy eddig is ugyanoda lyukadunk ki: mi kérjük, hogy a nevünk ne szerepeljen ennek a szavazásnak a promotálásában, az azt követő rendezvény hirdetésében, mert teljesen elhatárolódunk a rendezvénytől.

A fogyasztók megtévesztése az, hogy olyan nevek szerepelnek a listában, akik ettől az egésztől elhatárolódnak, ezért mi továbbra is tájékoztatni fogjuk Őket, hogy ne itt tegyék le a voksukat mellénk. Tegyék ezt továbbra is a borvásárlásoknál, mert a boraink azért készülnek, hogy másoknak örömet okozzunk. Ezen a szavazáson pedig inkább szavazzanak a többi jelöltre, van még rajtunk kívül is sok tehetséges fiatal, akik még talán ennek a rendezvénynek kapcsán lelkesebbek…”

Zárszóként: A Junibor tagjai tehát szeretnék magukat minden formában távol tartani a szavazástól. Erre a Boragora nem hajlandó, mivel továbbra is szerepelteti őket a listán. Úgy tűnik az ellentétek kibékíthetetlenek, Ruck Levente nyilatkozata érdemben nem reagál a nyílt levélre.
Körülbelül úgy, mint az előző kormányzat esetében a Kossuth-díjak átadásánál történt, a jelölt egyénileg dönt, hogy kíván-e részt venni az ünneplésben. Amennyiben egy Juniboros nyeri meg a szavazást, legfeljebb nem veszi át a díjat. Az ihatóbb Magyarországért tudósít a további fejleményekről, és a független magyar borkultúra mellett áll ki ezután is.

Kategória Egyéb