2011. október 13. – Az ihatóbb Magyarországért
Bor- és Ínyenckrém Kóstoló Fesztivál
Az Ínyencek napja
A borkedvelők közül már egyre többen tudják, hogy a bor az étek fűszere, s ezáltal egy-egy jó párosítás új ízeket csalhat elő az ételből és a borból egyaránt. Őszy-Tóth Gábriel tavaly megjelent könyvében (Így főznek a borászok) mintegy nyolcvan borász kedvenc ételei és borai jelentek meg, sőt, a könyvben szereplő összes ételt és bort összekóstolhatták a résztvevők a tavalyi és az idén májusi Kóstoló Fesztiválon, a Symbol Budapestben.
Nemsokára megjelenik egy újabb kiadvány, amelyben a borászok ínyenckrém falatainak receptjei és a hozzá ajánlott borok jelennek meg. A nagyközönségnek ezeket a recepteket is bemutatják, tovább folytatódik az „összekóstoló” program: október 14-én este több mint 40 borász kedvenc borkorcsolyáit és borait ízlelgetheti a nagyérdemű, s ráadásként a receptes füzetet is megkapja ajándékba.
Felvetődhet a kérdés: mire valók a borkorcsolyák? A válasz egyszerű: a mai világban az embereknek egyre kevesebb idejük van arra, hogy főzzenek, de egy borkorcsolya pár perc alatt elkészíthető, s a kellemes borozgatásnak jó kiegészítője lehet, ráadásul még a társaságot is összehozza. A rendezvényen igen sokféle ínyenckrém falatkát lehet majd kóstolni: tepertőst, libamájast, tökmagolajost, vargányagombást, sajtost, tonhalast, avokádóst, kaviárost, füstölt pisztrángost, almást és padlizsánost. Neves borászaink szívesen kínálják a borkorcsolyákat és boraikat, többek között Bock József, Dúzsi Tamás, Gere Tamás és Zsolt, Lőrincz György, Polgár Zoltán, Takler András, Tiffán Ede, Vesztergombi Ferenc.
Mindenesetre érdemes a rendezvény előtt néhány nappal „diétázni”, hogy a negyvenfogásos kóstoló ki ne fogjon rajtunk!
www.igyfoznek.hu, www.symbolbudapest.hu