2011. április 7. – Nyulasi Gábriel
Be kell vallanom, bár aki nyomon követi a cikkeinket, az is láthatja, hogy az egyik szerelmem a Somló. Kifejezetten rajongok a mineralitásért és mindenért, ami a Somló. Ám a Somlói Évjáratkóstolóval mindig voltak bizonytalanságaim. Van-e értelme a jó somlói borokat a hordóból, tartályból kikapkodva a maguk fésületlen, sőt kiforratlan voltukban a közönségnek mutogatni? Idén Takács Lajos a somlói Hollóvár Pincészet tulajdonosa meggyőzött a rendezvény valódi céljáról.
Laposa József nyitotta meg tavaly a rendezvényt még a Festetics Palotában, ahol szintén terítékre került a kérdés a fiatal bor fogyaszthatóságával kapcsolatosan. Ott az ifjú leánykákhoz hasonlított a borokat. 2009-ben sem volt fenékig tejfel az évjárat, hiszen ekkor egy pusztító jégvihar epicentrumába került a Somló. A 2010-es évjárat már-már legendásan rossznak számít az egész országban.
Idén a Somló 2010. Évjárat Bemutatóra a Petőfi Irodalmi Múzeum impozáns falai között került sor. A friss ropogós somlói borokon kívül a Borkollégium könyvújdonsága volt a rendezvény témája. Rohály Gábor nyitotta meg a rendezvényt, majd Baráth Sándor ecsetelte az évjárat nehézségeit, Mészáros Gabriella pedig bemutatta az új könyvet, a Bortankönyvet. Mely remélhetőleg segíteni fogja a WSET közép és felsőfokon tanulókat, és minden borrajongót. „Bár a könyvben külföldi borok vannak, egy jó somlói ihletet adhat hozzá…”
Már a méltató szavak, információk előtt buzgón kóstolt a szakma, ekkor váltottam néhány szót Takács Lajossal, a Hollóvár Pincészet borászával.
Abban látja az értelmét a Somló Évjárat Bemutatóknak, hogy itt találkozhat a szakma és a borfogyasztó közönség a Somlóval. A helyi pincékbe jóval kevesebben jutnak le és kóstolnak ott. A borászok elhozzák ide a hordómintáikat és megmutatják a borok aktuális állapotát. Így a borfogyasztó betekintést nyer a borok fejlődésébe, együtt kóstol a borásszal, ami szorosan hozzátartozik a hitelességhez. Egyúttal ez egy közös tanulási folyamat is mindenkinek…
Ez a nézőpont számomra teljesen új megvilágításba helyezte a Somlói Évjárat Bemutatókat. Aki továbbra is fanyalog a borok állapota miatt, az legfeljebb távol marad a rendezvénytől.
A kiállítók névsora: Bogdán Birtok Pincészete, Csordás-Fodor Borház, Dénes Hegybirtok, Fazekas Borpince, Fekete Pince, Györgykovács Kispincészet, Kolonics Károly Családi Pincészet, Kreinbacher Birtok, Laposa Pincészet, Spiegelberg Kézműves Borpince, Szent Ilona Borház, Takács Lajos, Tornai Pincészet, Várkapitány Pincészet.
A teljesség igénye nélkül néhány pincészet tételeiről: Takács Lajos borait kortyolva a 2010-es Hárslevelű még eléggé mocorgott, pezsgett és zárkózott volt, míg a Furmint kedvesebb arcát mutatta. A Sauvignon Blanc volt a legjobb állapotban, fű, citrus, ásvány. Mind illatban, mind zamatban harmonikus somlói élményt nyújtott. Stefan Spiegelberg nem hazudtolta meg magát, egyedi nedűket készített. Juhfark teljes érésben szüretelve, 4 hónapig a héján tartva: 17-es alkohollal, 10g-os savval, 11g-os maradék cukorral alkot egy nehezen értelmezhető bort.
Mindene sok, szinte átgázol az emberen az élmény: fűszer, ásvány, sav, test, szesz. A Furmint szinte majdnem kész, a többi tételhez képest. Az Olaszrizling fülledten pezseg még… Györgykovácsék gondos, aprólékos munkája, ahogy a szőlővel és borral együtt élnek meghozta gyümölcsét. Boraik szinte eladó sorba kerültek, a gyöngyszem ezúttal a Tramini, hozza a fajtajelleget a terroirral karöltve. Az Olaszrizling, elegáns, kovás, ásványos karakterű. A Furmint szikárságot mutatott, a Hárslevelű kedvesen sós formát hozott. Bár Fekete Béla Pincészete sajnos továbbra is a megszűnés szélén áll, ám borain nem látszik ez a bizonytalanság. Olaszrizlingjük iskolapéldája, hogy a fajta miképpen veszi át az utánozhatatlan ásványosságot.
Természetesen ezek még mozgó tételek, alakulnak, változnak, érnek. Egy pillanatfelvételt ízleltünk, melyből messzemenő következtetéseket ne vonjunk le, majd hasonlítsuk össze élményeinket a palackozás utáni kóstolással. Hitelesség, fejlődés, tanulás – ezek a sarokpontjai a rendezvénynek. Amikor Somló nem jön hozzánk, akkor mi kerekedjünk fel és látogassuk meg a bazalt teraszok pincéit!