2009. december 18. – Nyulasi Gábriel
Az egri, a szekszárdi, a villányi, a soproni (a teljesség igénye nélkül) vörösök tobzódásában bizony az ember el is felejti, hogy Magyarországon a török hódoltságig (a 16. századig) nemigen termeltek kékszőlőt. Az ősi pannontájon az évszázados tapasztalatok a fehérbornak kedveztek, nem véletlenül, és nem érdemtelenül. Ki hinné ma, hogy egykor Sopronban, a kékfrankos fővárosában a fehérborok uralkodtak?
Nem is volt vörösbor technológiánk, ezt csak a már fent említett törökökkel együtt beáramló rácok hozták magukkal. És ha már itt volt a tarsolyukban a jó kadarka, akkor hozták magukkal a csömöszölést is. Az erjedő must felszínén úszó törkölykalapot szabályos időközönként a must felszíne alá merítik, mivel ha a törkölykalap tartósan levegővel érintkezik, különböző káros bomlási folyamatok indulhatnak be. A vörösbor az erjedés közben kapja meg a színét.
De kellett nekünk vörösbor? Hiába, a hagyományok és a bordivat begyűrűző hullámai minket is elértek. Pedig klímakonferencia ide, klímakonferencia oda, mely szintén a globális felmelegedést fokozza, országunk továbbra is leginkább a fehérborokban tud igazán nagyot alkotni. Azonban a bormédia is leginkább a vörösök hatalmát harsogja, és a kereslet-kínálat relációkban is vezet a kékszőlő nedve. Létezik egy boros szállóige is: „Ez a vörösbor már majdnem olyan jó, mint egy fehérbor.” Ám hasztalan minden, a boltokban egy átlagos jóivású fehér ezer forint körül jár, míg vörös társai másfeles vagy kétszeres áron kaphatók hasonló minőségben. Nem csoda, ha a magyar borfogyasztó megzavarodik, mondván: „Többe kerül, biztos az a jobb.” „Sötétebb a színe, hát biztos több benne az anyag!”
Ideje felvilágosítani a tévedésben lévő fogyasztókat – erre szövetkezett 7 közép-dunántúli pincészet. A Márton-nap köré csúcsosodó kampány ősszel kezdődött, és egy játék is szerveződött a célok elérésére, melyben a legendás magyar borvidékeken kihelyezett kültéri feladatokat GPS-szel, de a számítógép előtt otthonról is meg lehetett oldani. A legvégén egy nagy Fiestára került sor a neszmélyi Meleges-hegyen, ahonnan idén már tudósítottunk. A Fehér csillagok játéksorozat résztvevői: Nyakas Pincészet, Hilltop Neszmély ZRt., Szöllősi Pincészet, Maurus Pincészet, Miklós Csabi Pincéje, Tornai Pincészet, Spiegelberg Borászat. Összesítve tehát egy etyeki, két neszmélyi, két móri és két somlói pincészet karolta fel az ügyet. A november eleji sajtótájékoztatón részvettek a pincészetek képviselői, és magukkal hozták azt az impozáns borsort, melyben gyönyörűen szerepeltek a könnyed friss tételek és a fajsúlyos nagyborok is, mintegy bizonyítékul, hogy fehérben (is) lehet teljes a világ! A sajtótájékoztatóra ahol a borokat is bemutatták a Bazilika közelében található (1051, Budapest, Hercegprímás u. 8.) színvonalas The Winebar borszaküzletben került sor.
A tételsor: Tornai Zenit 2009, Hilltop Irsai Olivér 2009, Nyakas Budai Sauvignon Blanc 2008, Nyakas Budajenői Pinot Gris 2008, Miklóscsabi Zöldveltelini 2008, Spiegelberg Olaszrizling 2008, Tornai Classic Juhfark 2007, Tornai Apátsági Furmint 2007, Hilltop Premium Chardonnay 2007, Szöllősi Magnus Cuveé 2006, Maurus Ezerjó 2006, Hilltop Premium Tramini 2006.