Februárban a csapból is furmint folyik, Londontól Miskolcon keresztül a Káli-medencéig mindenki furmintot kóstol, a tematikus rendezvények idei csúcspontja pedig a február 6-án megtartott budapesti Furmint Február Nagy Kóstoló. A rendezvényt immár 11. alkalommal rendezték meg a Vajdahunyad várában, ahol több, mint 200 furmintot kóstolhatott a nagyérdemű.
Tüske Gyöngyi írása
Furmint fever
Miért pont a furmint? Egyrészt azért, mert ez egy neutrális szőlőfajta, tehát képes visszatükrözni termőhelye adottságait, legyen szó Somlóról, a Balaton-felvidékről vagy Tokaj dűlőiről. Másrészt, mert bár a fajta eredete a mai napig vitatott (Dél-Olaszország, Horvátország, Szerbia, Szerémség, Tokaj) a világon megtalálható 4000 hektár furmint 97%-a Magyarországon van, melynek közel 70%-a pedig Tokaj-Hegyalján található.
A Nagy Kóstoló
A kiállítók eloszlása is tükrözte a fenti számokat, zömében tokaj-helyaljai pincészetek képviseltették magukat a rendezvényen, ezt követte Somló, a Balaton-felvidék és egy-egy pincészet az Alföldről (Dimenzió Borászat), a Mátrából (H2 Pince), Egerből (Kovács Nimród), Muzsláról (Bott Frigyes), a Szerémségből (Dukay-Sagmeister) és Szlovéniából (Vino Gross). A Pécsi Borozó standján további három külföldi tételt, egy szlovén (Puklavec Family Wines), egy horvát (Vina DK – Dvanajščak Kozol) és egy szlovák (Chateau GRAND BARI) furmintot lehetett kóstolni. A mádi borászatok ismét külön teremben kaptak helyet. Természetesen idén is Riedel furmint pohárból kortyolhattuk a nedűket. Szinte lehetetlen 200 bort végig kóstolni, kiemelni közülük a legszebbeket szintén nagy kihívás. A következőkben pár számomra kedves tételt szeretnék bemutatni, a teljesség igénye nélkül.
A pezsgő
A szlovén Vino Gross családi pincészetet 10 éve alapította Michael és Maria. Szőlőterületeiket teraszosan művelik, melyek a Haloze régióban, Ptuj város közelében találhatók, 350–400 méter tengerszint feletti magasságban. A borokat természetes módszerekkel készítik, 100% furmint pezsgőjükhöz az alapbor spontán erjedt, majd 12 hónapig volt seprőn. A 2014 novemberi, kén nélküli palackozást követően a brut nature pezsgő 6 évig érlelődött palackban. Az érett, kellemes briósós-toastos jegyek mellett robosztus savszerkezet és finom buborékszerkezet jellemzik.
A mádi
Demeter Endre és családja nyolc hektáron gazdálkodnak Mádon, az Úrágya, a Király és a Kakas dűlőkben. Három hektárt teljesen hagyományos bakműveléssel művelnek, a szőlők feldolgozását a lehető legkíméletesebb és legtermészetesebb módon végzik. A Király dűlőről származó 2018-as Furmintot a Furmint Februáron kóstolhatta először a borkedvelő közönség, ugyanis a rendezvényt megelőző napon, február 5-én mutatták be. Bio ültetvényről szüretelték, kézi művelésű táblákról, a bor kézi préseléssel készült, 60%-a hordóban, 40%-a tartályban érlelődött. Telt illatában alma és körte, izgalmas szerkezet, szép hordós jegyek, jó arányok, sokéves potenciál.
A „nem mádi”
A Bott Pincét egy házaspár, a csallóközi származású Bodó Judit és József hozták létre Tokajban 20 évvel ezelőtt. „Zászlós” dűlőjük a Csontos, a 2018-as évjáratot kóstoltam. ’18 nem kedvezett a savaknak, ebben a borban azonban ez alig észrevehető, a benne lévő 5 g/l maradékcukrot simán elbírja. A szőlőben vegyszereket nem használnak, a borok spontán, tölgyfa hordóban erjednek. A dűlő érdekessége, hogy a hegytetőn, a régi teraszokon új telepítésű tőkék, lentebb 40-60 éves ültetvény találhatók, riolittal vegyes erdőtalajon. A borhoz a szőlőt október végén szüretelték, nyárig volt hordóban. Virágos, enyhén vegetális, birses illat, összetett, szép szerkezetű, sűrű korty, krémes, hosszú lecsengéssel. A bor még fiatal, hosszú érlelési potenciállal.
A „nem tokaji”
Az egri Kovács Nimród vörösborai nagyon közel állnak a szívemhez, és a most kóstolt „Sky” névre keresztelt 2016-os furmintja is tetszett, mely nevét Nimród unokájáról kapta. A borászat 2010 óta palackoz dűlőszelektált furmintokat a borvidék csúcs terroárjának számító Nagy-Eged hegyről szüretelt szőlőből. A bor fele tartályban, fele magyar és francia hordókban érlelődött 10 hónapig finomseprőn. Illatában alma, körte és virágok, a korty elegáns és tartalmas, a hordóhasználat visszafogott, kellemes édesfűszeresség egészíti ki a lendületes savakat.
A különleges
A Csite Pincészet központja Erdőbényén található, kb. 1,5 hektáron folytatnak organikus gazdálkodást a Rány, Toplec és Lepény dűlőkben, boraik spontán erjednek, minimális ként használnak. A 2013-as száraz szamorodni a manapság (nem véletlenül) oly felkapott Rány dűlő termése, mindössze 990 palack készült belőle. 2013 október végi szüret, 2017 augusztusában került palackba. Illatában az ismerős diós, kenyérhéjas szamorodnis jegyek mellett aszalt barack, méz, szegfűszeg, csokoládé. Az egész ajkat betöltő, selymes korty hihetetlenül koncentrált, diós, sherrys, kis kesernyével, hosszú utóízzel.
Az édes
A tállyai Szóló borásza, Éless Tímea és férje Tamás 2014-ben nyitották meg pincészetüket. Portfóliójuk vezérfajtája a furmint, melyből pét-nat, több stílusú száraz-, és aszú bor is készül. A pét-nat vagy pétillant naturel „méthode ancestral” eljárással készül, vagyis a bort még az erjedés vége előtt lepalackozzák, így a benne maradt cukor az üvegben alakul át alkohollá és szén-dioxiddá. De most nézzük az aszút! 2016-os, így még fiatal, de nagyon ígéretes. Illatában gyógynövények, levendula, trópusi gyümölcsök, barack, légies korty, selymes textúra, cukor és sav gyönyörű egyensúlyban (190 g/l vs. 10.5 g/l), hosszú lecsengéssel és nagy érlelési potenciállal.
Az ezerarcú furmint mindig tartogat meglepetéseket, a könnyed, reduktív tételektől a komoly, hosszan érlelt borokig, száraz vagy édes verzióban mindenki meg tudja találni az ízlésének, hangulatának megfelelőt. Kóstoljanak minél többet ebből az izgalmas fajtából, ne csak Februárban!
Köszönjük a remek borokat a borászoknak és a meghívást a szervezőknek!
(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )