NN Réka Cukrász Manufaktúrájából is kóstoljunk a Mindszenthavi mulatságon!

Az idei esztendőben az eseményt 2019.szeptember 27-28-án tartják meg.

Már 10 éves ez a mulatság, amely tényleg alulról szerveződőtt két szomszédos tokaj-hegyaljai faluban: Bodrogkeresztúron és BodrogKisfaludon. A Mindszent Havi Mulatság így egy évtizedes létezés után a két falu élő hagyománya. Nemcsak a borászatokon van a hangsúly, az élmények térképét a helyi termelők színesítik. Kóstolni lehet helyi mézet, sajtot, lekvárt, szörpöt, borecetet, fantasztikus süteményeket és még sok minden mást is. Nemcsak a bendőt lehet megtölteni hanem a lélek is töltekezhet. Tehát a kultúrának is nagy szerep  jut, az udvarokban koncertek élvezhetőek a vájfülű közönség számára, lesz fotókiállítás, virtuális fényfestés… A helybéli lakosok szüreti felvonulása is igen szórakoztató, amelyen ünnepélyesen megkoszorúzzák Bacchus szobrát. A mesebelien otthonos tájon faluszerte bor, gasztronómiai és egyéb élményeket lehet gyűjteni. További információk:  itt érhetőek el!

IMG_20190904_151202

Egy cikksorozattal igyekszünk még több hívet szerezni a rendezvénynek: 2. rész. Az első részét cikksorozatunknak itt érheted el: klikk! és a befejező rész: klikk!

Nagy-Nádházi Réka, mint a La finestra di fronte (Szemközti ablak) főhősnője, felnőttkorban csöppent bele a cukrászatba és azóta ő és a sütemények elválaszhatatlanok. Valamilyen őserővel tört fel Rékából a süteménykészítés leleménye és olyan virtuóz módon műveli a szakmát, mintha mindig ezzel foglalkozott volna. Monokon él és ott álmodja meg az újabb és újabb sütikölteményeit, de már az ország számos pontjára szállítja édes mannáit. Az idei Mindszenthavi Mulatság résztvevői sem maradnak ki az édes élményekből, hiszen aszúkkal, szamorodnikkal, késői szüretekkel együtt élvezhetik majd Réka készítményeit.

Répatortával kezdődött
– Honnan jött a cukrászat Neked, ha jól tudom, most egészen más területen van a hivatalos állásod?
– Jelenleg Monok község Önkormányzatánál dolgozom köztisztviselőként. Feladatkörömbe a pályázatok, munkaügy és közfoglalkoztatás tartozik. Közel 4 éve kezdtünk lekvárokat, szörpöket készíteni saját termesztésből származó gyümölcsökből adalékanyagmentesen. A cukrászkodás 3 éve kezdődött egy miskolci kis kávézóval, amikor is egy ott elfogyasztott kávé mellett hiányérzetem támadt, hogy miért nem lehet vmi sütit is elfogyasztani. Ezt a kérdést feltettem a vezetőnek is, aki visszakérdezett, hogy lenne esetleg vmi ötletem? Mondtam, hogy persze, esetleg egy répatorta. Elkészítettem és nagyon ízlett a vendégeknek. Akkor éreztem, hogy én ezt imádom csinálni és hogy a jövőben ezzel akarok foglalkozni. Az alapkoncepcióm az volt, hogy minél több saját termesztésű zöldséget, gyümölcsöt, lekvárokat, házi tojást, és egyéb kistermelői alapanyagot használjunk a desszertjeinkhez. Szóval számomra az agrárium és a cukrászkodás szervesen kapcsolódnak egymáshoz. Éppen ezért nagyon nehéz egyszerre vinni a két területet, úgy hogy nem ez a fő állásom pillanatnyilag. Időközben elvégeztem egy cukrásztanfolyamot, és elkészült a cukrászműhelyem is. Természetesen a nagy segítségem ebben a férjem, és egy kisegítő személy. Azonban kapacitásnövelésre van szükség mind humánerőforrás, mind pedig az infrastruktúra terén. Most ezzel a feladattal kell megküzdenem leginkább.

Bárdos Sarolta és Nagy-Nádházi Réka
Bárdos Sarolta és Nagy-Nádházi Réka

Házi receptúrák újköntösben
– Van olyan sütemény amit nagyon nehéz elkészíteni? Ahogy a színészeket megkérdezik, hogy van-e szerepálmuk, Neked van-e sütiálmod? Olyan sütemény amit még nem készítettél el, de alakul a receptúra a fejedben?
– Süti álmom igazából nincs. Szeretek mindig vmi újat kipróbálni, nem szeretem a monotonitást semmilyen téren. Spontán szokott jönni mondjuk egy új ízkombináció az agyamban, amit elkészítünk. De szeretem a hagyományos vidéki, házi receptúrákat, amiket néha egy kicsit új köntösbe öltöztetünk.

Aszú biztos lesz benne
– Mivel készülsz a Mindszenthavi mulatságra?
– A Mindszent havi mulatságra terveim szerint kb. 3 féle desszerttel készülünk, amiből az egyik biztos, hogy aszú felhasználásával fog elkészülni.

IMG_20190904_150239

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )