Erdélyi ízelítő – Új borkiválósági kiadvány!

Tóth Zoltán foodie írása

 

Az ötödik éve futó Nemzeti Borkiválósági Program gazdái maguk sem gondolták, milyen nehéz fába vágják fejszéjüket, amikor elhatározták, hogy az országhatáron túlra is kiterjesztik a program fókuszát. Midig is volt határon túli szekció a kiválóságok között, de most először azzal a szándékkal kezdtek minták bekérésébe, hogy kifejezetten egy szűkebb régió, Erdély magyar borászainak tudásáról, sikereiről számolhassanak be. A munkát összegző kalauz (Erdély – Kárpát-medencei borkalauz) bemutatóján Balla Géza borász szükségét is érezte kiemelni, hogy a rendszerváltás óta a jelenlegi kormány az első, amelynek egy ilyen kezdeményezés az eszébe jutott, elősegítendő a külhoni magyarokkal való kapcsolatok fellendítését, ápolását.

eb

A törekvés nehézségét jó mutatja, hogy több fronton is kompromisszumra kényszerült a kiadó. A tervezettnél jóval kevesebb borásszal sikerült csak felvenni a kapcsolatot, így a teljes körkép helyett inkább csak ízelítőt kapunk az erdélyi borok sokszínűségéből. A kapott minták egy része nem azzal a szándékkal készült, hogy egy bírálaton, versenyhelyzetben, hanem hogy a helyi kisbolt polcán bizonyítson, így végül ezek nem kerültek bemutatásra. Ráadásul végül úgy adódott, hogy a kiemelésre érdemesnek tartott tételek mind Krasznában és Bánátban készültek, azaz „csak” a tágabb értelemben vett Erdély területén.

kise

 

Ahogy azt a munkát koordináló Dr. Kiss Eliza kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztos is hangsúlyozta, mindezekkel együtt is hiánypótló a kiadvány. A füzetecske akár egy tágasabb kirándulókabát-zsebben is elfér, tartalmazza a bemutatott borászatok elérhetőségeit, így jó szolgálatot tehet, ha a táj szépségei mellett a helyi termelők életét, borát is meg akarnánk ismerni. Magyar termelőkről lévén szó nyelvi korlátokkal sem kell számolni, ha foglalunk, barátkozunk.

borsor

A könyv bemutatójára elhozták valamennyi, a könyvben szereplő tételt, közülük néhány Balla Géza és Recas bort meg is kóstolhattunk. Egyet kell értsünk Horkai Andrással, aki a bíráló csapatot vezette, valóban számos tételben megjelent a helyi terroir adta egyedi, ásványos, földes karakter. Számomra a legizgalmasabb Balla Géza különleges zamatú 2017-es Magyarádi fehér bora volt. A vöröseknél a Recas 2015-ös Medvetánca az egyensúlyával, Balla Géza ugyancsak 15-ös Sziklabor feketeleánykája fűszeres töménységével hódított meg többeket.

Ugyanabban bizakodhatunk, mint a szerkesztők: reméljük, hogy a kiadvány sikere meghozza más erdélyi borászatok kedvét is arra, hogy boraikkal bírálatra jelentkezzenek. Az évről évre gazdagodó kínálat pedig egyre több és több borbarátot ismertet majd meg Erdély ízeivel.

Kategória Bor