Fiatal borokkal és fiatal borászokkal találkoztunk a Divino Gozsduban, tapasztalatainkat így Karácsony táján megosztjuk sok Boldogságot kívánva!
Aztán csak igyuk a jó magyar borokat ünnepek előtt, közben, után – de ne feledjük, hogy a tudatos borfogyasztás lényege, hogy emlékezz arra, amit kortyoltál. Tehát a mérték érték! Az ünnepek és az év vége közeledtével nincs is más dolgunk, mint áttekinteni a mögöttünk álló év legszebb élményeit és italait. Pihenjünk nagyokat, és ne törődjünk a zsezsgő világgal, az ünnep legyen ünnep!
Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!
Újbor az asztalra!
A szüret utáni hónapokban leginkább az újborokra vagyunk kíváncsiak, amelyek még zavarosak, buborékosak és erősen lázadóak az esetek bizonyos hányadában. Az idei (2016-os) évjárat átlagosnak tekinthető, voltak problémák, szélsőségek, de összességében véve mutatós mustfokoknak lehettünk tanúi. A tavaszi fagyok, majd a nyári jégesők sajnos megtépázták nem egy szőlőtőke legnemesebb részeit, amely országos szinten elég kétségbeejtő kárjelentéseknek adott alapot, de a nyárvégi és őszi időjárás békés termésbetakarítást tett lehetővé.
Ha már újbor, tekintsük át a Juniborászok friss, ám mégis izgalmas alkotásait. Fiatal szakemberekről, ellenben precíz hozzáértésről lévén szó, a borok már most felfedték értékeik szelíd legjavát. Az országos jelentések viszonylag magas almasav tartalomról adtak jelentést, mely zöldes, éretlen jelleget kölcsönöz a bornak, de szerencsére a kóstolón senki sem panaszkodott erről a hátráltató tényezőről.
Mi az a Junibor?
A Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete 2008-ban alakult, 40 év alatti borászokat tömörít meghívásos alapon: a tagok szavaznak az új tagok felvételéről minden évben. A cél egy olyan közösség létrehozása volt, amely a jövő borászgenerációjának szakmai fejlődését biztosítja. A DiVino Bazilika házigazda Juniborásza, Miklós Csabi azt meséli, az első DiVino nyitásakor egyértelmű volt, hogy csatlakozik a tulajdonosokhoz, akikkel régóta jó barátságban voltak. “Ez nem munka, hanem egy gyönyörű feladat és mindig arra gondolok, mennyire nagyszerű, hogy egy ilyen ügyben úttörők lehetünk. Az egész DiVino sztori a fiatal magyar borászokat tömörítő Junibor Egyesülettel egy olyan komoly történet, hívószó és üzenet, amihez jó tartozni”– mondja.
A JUNIBOR tagjai: Gere Andi, Gere Zsolt, Hernyák Tomi, Miklós Csabi, Babiczki László, Bolyki Jani, Bukolyi Marcell, Gál Tibor, Vesztergombi Csaba, Árvay Angi, Pfneisl Katrin és Birgit, Franz Reinhard Weninger, Stefan Wille-Baumkauff, Kardos Gábor, Laposa Bence, Laposa Zsófi, Konyári Dani, Jekl Flóra, Kamocsay Ákos, Jandl Arnold, Dúzsi Tomi, Kiss Gábor, Sebestyén Csabi és Csilla, Demeter Endre Szepsy István, Takler Andris, Frittmann Peti, Figula Misi, Prácser Miklós, Prácser Hajni, Kis Tamás, Heimann Zoli, Bussay Dóra, Kovács Tamás, Gál Peti
A Divino Gozsduban kortyoltuk
Az Etyek-borvidéket képviselő Hernyák Tamás egy szeptember elején szüretelt illatos sauvignon blanc-t és egy a pincét leginkább jellemző zöld veltelini hordómintát mutatott be. A borok már egy alacsony kénezést kaptak, a borvidékhez képest kellemes, bársonyos savakat bitoroltak.
Kis Tamás, somlói borász ültetvényének jelentős részét sajnos megtépázta a július végi jégeső, de az életben maradt fürtök nagyon szép alapanyagot biztosítottak. A Grófi dűlőből származó juhfark szőlő a nyitott préselés következtében az oxidatív iskolában kezdte életútját, gyönyörű, érett savak, rengeteg ásvány jellemzi.
A Frittman Pincészetnek már két 2016-os rozéját is ízlelhettük, a már tükrösen csillogó zweigeltet, és a ritka néró fajtából készült tételt. Bájos parfümök, némi eper és málna kacsintott vissza a poharunkból.
A Szent Donát Pince két friss, a csopaki terroirt gyönyörűen prezentáló mintát hozott. Az egyik a 2016-os Slikker elnevezésű tétel, mely egy Csopaki Kódex, ami a 100% olaszrizling komponensen kívül szigorú terméskorlátozást és komoly beltartalmat ígér. Az ültetvény vörös permi homokkő talajépítő kőzeten, vörös agyag talajon található. Az agyagos talaj csupán kóstolás alapján megtippelhető, ugyanis a poharat szaglászva az enyhe fűszerek és gyümölcsök mellett egyből az agyagra asszociál minden gyanútlan kóstoló.
A másik kóstoltatott bor a Márga furmint volt, mely egy különleges erjesztőedényben, gránit tojásban érte el végső alkoholtartalmát. A gránit tojás egy ősi, de manapság újfent használatos borkészítési kellék. Nagyon vékony gránitfalak, és porózus összetétel jellemzi, amely úgy hagyja lélegezni a bort, akár egy fahordó. A furmint gyönyörű ásványos jelleget mutat, érett körtés, birses és némi fehérborsos jegyekkel övezve.
Kamocsay Ákos egy rajnai rizlinget és egy chardonnayt mutatott be a móri területekről. A saját neves borokhoz Ákos nem használ sem fajélesztőt, sem egyéb „kezelőanyagokat”. A tételek a mérsékelt kénezésen kívül egyelőre semmi mást nem kaptak. A rajnai fehér virágos, őszibarackos illatokkal kecsegtet, analitikailag pedig határozott savakkal, pici maradék cukorral győz meg. A chardonnay pedig egy túlérett, súlyosabb tétel, 500 literes tölgyfahordókban, finomseprőn pihen, Ákos tervei szerint, még legalább 8 hónapon keresztül.
Végre elérkeztünk a „női borászok borbájait felsorakoztató borleírás” fejezethez. Árvay Angi tokaj-hegyaljai, azon belül is rátkai borász hölgy egy ropogós sauvignon blanc-t mutatott első körben. A szőlő a tökéletes érettség állapotában lett szüretelve, mely vastag beltartalmat és a vágott fű helyett inkább mélyebb, csalános karaktert eredményezett. A szeptember 12-én szüretelt sárgamuskotály a kóstolás alkalmával még pici fülledtséget mutatott, de a pohárban töltött körülbelül 20 másodperc után elhagyta ezt a kis hátrányát, és megmutatta az előnyösebb, -túláradó parfümöket nélkülöző- diszkrét sárgabarackos mivoltát.
Az est legszebb rozéját Gere Andi töltötte poharunkba. A kékfrankos gerincre egy kevés merlot és pinot noir támaszkodik, amely harmonikus, piros bogyós egységet teremtett meg. A savak aránya és intenzitása szépen képviseli az ’üde rozé’ jelzőt. A 2016-os portugieser vörös tétel pedig a meggyes-cseresznyés aromákat és az almasavbontás következtében kialakuló bársonyos savakat pozícionálta érzékszerveink környezetébe.
Az újborok kóstolási jelentésének konklúziója tehát igen pozitív! Véleményünk szerint van miért várni az elkövetkező évet, ugyanis eme pompás kis csemeték egyre szebbek és komolyabbak lesznek. Ami pedig a Juniborászokat illeti, igazán kellemes élmény volt velük kóstolni az újoncokat. Illetve ne felejtkezzünk meg arról a jónéhány ifjú borászról, akik lehet, hogy szeretnének Juniborászok lenni, de ez nem adatik meg nekik. Úgyhogy minden Juniboros és nem Juniboros borásznak egyaránt kívánunk élményekben és sikerekben gazdag ünnepeket és új esztendőt!