2015. július 2. – Az ihatóbb Magyarországért/ Rattner Réka
Ismét összegyűltünk a Gellért tér egyre felkapottabb kortárs művészet és borpártoló bárjában, a VinoPianoban. Ezúttal sem mozi, sem bor nem volt a programban (na jó, egy kis bor végül csurrant csöppent a szerencsésebbének), ezen az estén a pezsgők és egyéb buborékos frissítők kerültek reflektorfénybe, méghozzá az etyeki régióból. A rendezvény egyszerre két helyszínen zajlott, az alsó szinten kóstoltunk, az emeleten pedig Etyek nagynevű borászaitól és feltörekvőben lévő borászpalántáitól hallgathattunk előadásokat.
A kiállítók közt találhattuk a Kertész Pincét akik díjnyertes gyöngyözőborukkal, a Carlával kápráztattak el, a Kálna Pincze és a Gombai Pince pedig kellemes pezsgőkkel örvendeztetett meg minket. Kattráék is felkészültek Etyekről, ők a Körpincében készítik a pezsgőjüket. A Törley Pezsgőpincészet Kft.-t nem kell bemutatni senkinek itt Magyarországon. Kertészék Carlája és a Gombai pince Orpheusa édesebb változatban is jelen volt, ugyanis köreinkben üdvözölhettük a Süß – Édes Élet kézműves bonbonok készítőit, akik nem érkeztek üres kézzel. Az én nagy kedvencem a Carla volt, egy rózsaszín gombóc, ami epres köpenybe bújtatott étcsokoládé kéregbe töltött könnyű pezsgőkrémet rejtett. Ha úgy hozza a jó sors, semmiképp sem szabad kihagyni!
Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
Az előadások sorát Kálna István kezdte, a Kálna Pincze tulajdonosa, aki lelkesen vezetett be minket a tradicionális pezsgőkészítés rejtelmeibe. Hallhattunk itt alapborról, expedíciós likőrről, évjáratos és nem évjáratos pezsgőkről, de végül minden kérdésünkre magyarázatot kaptunk. Nagyon élveztük a történeteit, de a pezsgőiben még annál is nagyobb örömünket leltük. Látványos fagyasztás nélküli degorzsáló technikája fogta meg leginkább a publikumot – az akció sikeres volt, a nyers pezsgőt pedig pillanatok alatt benyakaltuk.
Hernyák Tomi következett az előadók sorában, aki a Franciaországban szerzett tapasztalatait osztotta meg velünk, majd Etyek és a magyar borászat jelenéről beszélt és arról, mi lenne a helyes irány a régió felfelé ívelő jövőjéhez. Összevetette mitől működik olyan jól a franciák rendszere és mi az ami nálunk egyelőre hibádzik – tette mindezt jóindulatú kritikával és hatalmas alázattal. Volt szerencsénk valódi Champagne-ból származó pezsgőket kóstolni, ezzel is demonstrálva a különbséget pezsgő és champagne között. A különbség egyértelműen érezhető volt, azonban nyugodtan kijelenthetjük, hogy a magyar pezsgők külön kategóriát alkothatnának a piacon, hiszen a lehetőségeink adottak mind a termőterület, mind a klimatikus viszonyok szempontjából ahhoz, hogy idővel olyan minőséget és mennyiséget állítsunk elő, amire már a nagyvilág is érdemben felfigyel. Odáig azonban még hosszú út vezet. Először nekünk magyaroknak kell újra felfedezni a pezsgő szépségeit és nem csupán ünnepekkor fogyasztani, hanem nyári frissítőként, arról az extravaganciáról már nem is beszélve, hogy ez a csodás nedű a reggeli részévé avanzsáljon.
Az utolsó előadást Rókusfalvy Palkó tartotta, az újvilági pinot noir-ról, melynek közvetve igen sok köze van a pezsgőhöz, azonban mi ezen az estén egy alapos áttekintést kaptunk a fajta jelenlegi helyzetéről a nagyvilágban és a benne rejlő potenciálról. Nos, én eddig is nagy rajongója voltam ennek a kifinomult, sokarcú kékszőlőnek, de ezek után mindenkit csak arra tudok buzdítani, hogy igyon még több pinot noirt, akár vörösborként, akár pezsgő formájában, mert rosszul egészen biztosan nem fog járni!
Sűrített kóstolójegyzetek
Törley Chardonnay nyerspezsgő: friss, ropogós érzetű, apró buborékokkal, élénk savakkal, íze lágy és krémes, közepesen hosszú lecsengéssel.
Gombai Orpheus pezsgő (brut): kellemes gyümölcsös illat, főként fehér húsú gyümölcsöké, mint a barack és a szőlő, savai lendületesek, szájban finoman gyöngyözik, utóíze közepes.
Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
Kertész Carla ’13: a halvány rózsaszínű habzóborból rögtön kirobban a pinot noir gyümölcsössége, piros bogyós gyümölcsök követik egymást, szamóca, ribizli, textúrája lágy az apró buborékoknak köszönhetően, igazi nyárra való tétel, tele frissességgel
A Kattra Pezsgőből jutott egy palackkal a rendezvény után, Vajas Balázs a VinoPiano vezetője tett félre egy palackkal. Jól behűtve egy vasárnap délelőtt pattintottuk ki.
Délelőtt pezsgőzni? mmmmm…
Ne éljetek naptár szerint, hétvégén engedjetek meg magatoknak egy kis kényeztetést! Volt egyszer egy Etyek-Budai Pezsgőszalon…A VinoPiano- A Kézműves Borkereskedés és kóstolóban és ott volt Kattra Pincészet pezsgő!
Hihetetlenül kraftos, nagy test, Chardonnay és Sauvignon blanc. Egy igazi krémes zöldalma álom buborékokba foglalva. Nagyon jó a szerkezet, finom bubi és az íz kivételesen hosszú.
Kattra Imrével, a Kattra Pincészet borász/tulajdonosával már régóta jóban vagyunk, így kézenfekvő volt, hogy utánakérdezünk a pezsgős történetnek.
Az alapborok és a pezsgő is Kattráéknál készül, Imre felügyeletével. Igazi kézműves tevékenység, tradicionális metódusban, tehát palackban erjesztve. A borok 2013-ból származnak pezsgőre szüretelve és fele-fele arányban alkotja a Chardonnay és a Sauvignon Blanc a tételt. Teljesen nyerspezsgő, tehát nem lett cukorkázva az ital. A szóban forgótétel letöltése 2014-ben volt, de Imre már évekkel ezelőtt kísérletezett a pezsgőkészítéssel. Folyamatosan képezte magát, és amikor a szabályozás megengedte a saját pezsgő készítését akkor belevágott a témába. Az etyeki Körpincében van a pezsgőkészítő műhely itt érnek a tételek. Van rázóállvány egyenesen Francia honból és egyéb különböző munkát segítő eszközök beszerzése is folyamatos. A napokban érkezik az új pezsgődugózó, hiába ez egy olyan szenvedély, amiben mindig van megújulás, kihívás. Az idei pezsgőmennyiséget már kétfelé választják, a lányok is készítenek egy tételt a családból. Így lesz összehasonlítási alap, izgalmas lesz a házon belüli megoszlás. Kattra Imre nem halad óriási léptekkel, nem szeretne gigantikus mennyiségeket. Bizony egy-kétezer Kattra-palack hamar elfogy, sietni kell a vásárlással!
Benne vagytok egy pezsgős reggeliben? A jót nem lehet elég korán kezdeni… A pezsgőkultúránk is nekilódult az utóbbi években, sokak szenvedélye lett mind termelői, mind fogyasztói oldalon. A VinoPianoban családiasra sikerült az esemény, egy csütörtökön került rá sor zsúfolva boros eseményekkel, főleg, hogy a Nagy Bubi esemény már lement, ez bizony nehéz pálya volt. Szóval lehet pezsgő is reggelire, jó pezsegni, a bubiérzés télen-nyáron felpezsdít! (szerk.)