2014. október 15. – Az ihatóbb Magyarországért
Október van újra, és Olaszrizlinget kortyolunk, jó sokat, sok jó helyen. A legnagyobb koncentrációja a fajtának az Olaszrizling Nagy Kóstolón lelhető fel. Idén a Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge adott otthont az Olaszrizling Október csúcsrendezvényének. Sokan vitatkoznak a fajtáról, érlelési potenciál, stílus és egyebek mentén, viszont bármilyen is (mi kedveljük), mégiscsak az egyik leggyakoribb szőlőnk, tehát foglalkoznunk kell vele.
Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
Nagy kóstoló, rengeteg borral, a teljes lista végigihatatlan. Jó persze, gépies kóstolással és sűrű köpködéssel elég messzire el lehet jutni. Rendben, de akkor hol marad az élvezet? Nem törekedtünk a teljességre, nem lehet, inkább kiemelünk néhány igazán egyedi bort. Következzék a négyesünk… Mindegyik valamiért a 2012-es évjáratból került a pohárba, lehet, hogy ez nem véletlen.
Jöjjön rögtön egy megosztó bor, és a borász megosztotta a borvidéket kissé, úgymond tabukat döntögetett. Na, ebből már sokan tudják, hogy bizony a Török Csaba által irányított szent györgy-hegyi 2Ha borászatról van szó. A bor pedig a 2012-es Olaszrizling. Kiüti a biztosítékot rögtön egyeseknél a hordók komplex és hangsúlyos illatával. Igen, van fa, nem kevés a határon egyensúlyoz, billeg, de ez olyan fa, ami szerethető. Beépült, nem nyers, hangsúlyos, de nem bántó. Szóval jó ez a fa, és nem csak az van ott hanem citrusok, ásványok is sorolnak szépen. Húsos a bor, telt szinte harapható, de mégis könnyen kortyolható. A bor életéről: battonage technológia aztán hét hónapig ért a hordóban.
Balaton után jöhet a Felvidék és ott Bott Frici Pincéje. Többszörös díjnyertes, Felvidéken egy roppant erős mezőny van már évek óta, csak néhány név: Drozdik, Mátyás, Kasnyik, Bott. Hihetetlen közel vannak, mégis alig tudnak róluk itthon. A bor, ami a kedvencükké vált most a Bott 2012-es Olaszrizling, Muzslán termett. Gyönyörűen összeért ásványosság, ropogós, gazdag és kerek a történet. Elegáns rizling. Itt is szép a hordó, 9 hónapig ért benne. Érdekes volt összehasonlítani Bott Frigyesék 2013-as szintén Olaszrizlingjével, abban is ott az erő, de még kócos, még nincs úgy összeállva.
Egerben van egy Olaszrizling szakértő, Egri Csillagból is készít kiemelkedő minőséget. A borász: Dr. Gál Lajos és a bor: a különleges minőségű 2012-es Kántor-tag Olaszrizling – Grand Superior. A 2014-es Nemzetközi Aranytőke Borversenyen ahol Gál Lajos három bora is tarolt, vagyis aranyérmes lett, abból az egyik ez a bor. Oszlopos, tanítható egyensúly, gömbölyű… Finom kesernye, elegáns és ásvány és rafinált és hosszú. Az Egerszóláti Olaszrizling Eger egyik legrégebbi hagyományos fehérbora. A superior kategóriában 60 hl/ha lehet a hozam, de a termelők gyakran még ez alá is mennek. Riolittufa az alaptalaj, szükséges ide is a hordó hiába abban kell, hogy érjen az anyag.
Végére hagytuk a Grasevinát, vagyis a horvátokat. 2012-es évjárat ez is. Nagyon különleges a bor, olyan picit, mint egy Somlói, amit nagyon éretten szedtek le. Negyvenéves az ültetvény és 2012-ben jó volt az évjárat a déli szomszédjainknál. Szeptember 15. és 30-a között és december második felében mintegy háromszor szüretelték az ültetvényeket. Sur lie módszerrel fejlődött, egész fürtökben préselték, szlavóniai tölgyben érlelődött. 15,6-os alkohol, brutális, test, cukorból is 10g. Semmi sem lóg ki! Teljesen egyben, nagyon hosszú, sós, édes, markáns. Sok ez a bor, brutális, de jó!
Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
Pozitívumok
A helyszín könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel és személygépkocsival egyaránt. Elegáns a Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge, mégiscsak öt csillagot számláló fényességben fürdőzhet a látogató. Sok borászat képviselteti magát és ráadásul rengeteg asztalnál személyesen a borásszal lehetett diskurálni. A nagy számok törvénye miatt nagyobb mennyiségű kiemelkedő tétel. Jó minőségű kávé és korlátlan mennyiségű ásványvízfogyasztás kedves hostess lányokkal.
Negatívumok
Sok borászat kis helyen, a zsúfoltság krónikus méreteket öltött már 17 óra után is. A helyszín alkalmatlan ennyi borászat befogadására. A tömeg miatt meglehetősen kevés levegő, ezzel egy időben a levegőtlenség mellett a hőmérő higanyszála is szépen kúszott felfelé. Kevés köpő és kiöntő alkalmatosság az asztalokon. A Sofitel hátránya, ami már a The Sprit of Wine rendezvényeken is megmutatkozik, hogy a körfolyosón lévő pincészetek naplemente után sejtelmes félhomályba kerülnek.
Bár egy prémiumkóstolóról beszélünk, gyakorlatilag az olaszrizlinget készítő és megmutatni szándékozó borászatok közül bármelyik – akár kispályán, akár nagypályán játszik- lehetőséget kapott. Tehát a minőségben nemcsak a prémium szerepelt, hanem széles skálán az egyszerűbb, hétköznapi tételektől a csúcsminőségig. Ez nem is probléma, hiszen így teljesebb képet kaphat az ember a fajtáról.
A második Olaszrizling Nagykóstoló (az első rendezvényhez képest) többek véleménye szerint picit hígult a felhozatalban, valamivel kevesebb bort zsűriztek le a szervezők, és kevesebben is bírálták a borokat.
Nem véletlenül vált az esemény népszerűvé a pincészetek között is, nincs helypénz, bérleti- vagy bekerülési díj, a borászatoknak a rendezvényért nem kell külön fizetniük. A költségük csupán az a pár palackbor, amit kitöltögetnek, illetve amennyi időt szánnak a rendezvényre. Cserébe viszont a szervezők szépen reklámozzák a rendezvénnyel együtt őket, és így mindenki jól jár. Nem utolsósorban a fogyasztó is újra a kellemes bőség zavarával küzdhet, annyi tétel Olaszrizling vár rá, hogy nem győzi a poharát tartani.
Azt hiszem, hogy sokak nevében kijelenthetjük: A rendezvényt szeretjük és szükség van rá, szóval Borszeretők (Winelovers) folytassák.
(Ha tetszett a post, csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért vidám közösségéhez a facebookon ITT )