Lesz Balaton Bora! – Összefogtak a balatoni borászok

2014. október 14. – Az ihatóbb Magyarországért

Szombaton, (okt. 11-én) a Nagy Olaszrizling Kóstoló kezdetén (Sofitelben) a terem egyik sarkában összegyűltek a balatoni borászok. Hirtelen jött a bejelentés, a zajos teremben hangosítás nélkül kevesen értették már picit távolabbról a borászokat, de a konkrétumok világosan megfogalmazódtak. Nem kellett a költséges csinnadratta, hiszen terjed a hír, mint a futótűz! A Balatoni Kör sem akar lemaradni a piaci versenyben és összefogással bizonyítja, hogy megszülethet egy új egységes balatoni védjegyrendszer.

Ha már Olaszrizling Október, akkor kézenfekvő, hogy a Balaton Bora is Olaszrizlingből legyen. Hiszen a Balaton körül is ez a leggyakoribb fajta, ebből születhet az új régiós borkategória egységes címkével és arculattal.

Jogilag ezt miképpen szabályozzák, majd az idő választ ad. Mint például arra is, hogy a piac, hogy fogja lereagálni. Vajon sikerre van ítélve a kezdeményezés? Mert a Balaton egy olyan húzónév, amelyre itthon és esetleg külföldön is megmoccannak a kezek és leveszik a polcról a bort?

Ha megjelenik majd az egységes Balaton Bora, az mindenképp segíteni fogja a tudatos borfogyasztást. A választást egyszerűsítheti le, ha a fogyasztó éppen egy jó balatoni borra vágyik.

Ha a beígért minőségbiztosítás vaskézzel fog működni, és tényleg egységesen jó borok kerülnek be a választékba, van esély a sikerre. A fogyasztó általában díjazza az összefogást, a borászok közös fellépését, ha van mögötte megfelelő tartalom és filozófia.

Látjuk a példákat, Tokaj, Szekszárd már borvidéki palackokban gondolkozik. A balatoniak is előbb-utóbb megjelennek a közös palackkal. Aztán jöhetnek a többiek szép sorban a többi borvidéken…

A Balaton Bora kritériumrendszer

Fajta: Olaszrizling

Jelleg:

Gasztro kategória

Jóivású, de tartalmas

1300-2000 Ft bruttó polci irányár

Analitika:

12-13% alk.

Maximum 4 g maradékcukor

Technológia:

Minimum 75% acéltartály és maximum 25% nagy ászokhordó (nem pörkölt és nem barrique)

Friss, de fajtajelleges aromák

Minimum 4 hónap tartály és/vagy nagyhordós érlelés, minimum 1 hónap palackos érlelés

Április végi, májusi forgalomba hozatal

Védjegyes eredetmegjelölés: Vinea Balaton Nobilis Districtus – Vinea Balaton

Földrajzi egységek megjelölése:

Kiemelve: BALATON

Feltüntethető még: borvidék, körzet, szőlőhegy, település (pl: Badacsony, Csobánc, Csopak)

Nem tüntethető fel: dűlő

Megjelenés:

Közös palack (burgundi)

Közös csavarzár (sorszámozott, közös beszerzés – Balatoni Kör)

Közös színkódok és tipográfia a címkén (Balaton kék/türkiz és arany/narancs, illetve napsárga)

Közös védjegy

Vagány, trendi dizájn, de a klasszikus igényesség megőrzésével

Ellenőrzés / Minőségbiztosítás:

Tavaszi független bírálat: Március 21.

Piacra kerülés: április 21-től  (1 hónap palackos érleléssel)

A jól működő borvidékek a világon mindenhol régiós arculatot építenek, mi azonban azt szeretnénk, ha a jövőben létrejönne majd egy balatoni termékvédjegy és ezt a minősítést a bortól a kecskesajtig a minőségi helyi termékek kaphatnák meg. Ennek az első terméke lehet a Vinea Balaton védjeggyel ellátott Balaton Bora – mondta el az MTI-nek a húsz legismertebb balatoni borászt és vendéglátóst tömörítő Balatoni Kör elnöke.

Kardos Gábor elmondása szerint az összes balatoni borászt várják a most meghirdetett, nyitott termékszerkezetbe. A Balaton Bora egységes címkével és arculattal jelenik meg, valamint egységes stílusban készül olaszrizlingből, de minden termelő a saját borát szűri majd.

További információk itt!

Kategória Egyéb