2014. június 14.- Az ihatóbb Magyarországért
Idén már második alkalommal rendezik meg (már csak két hét!) a Szent Iván-éji Mámor keretében a Kávé, Bor és Pálinka Fesztivált. A fesztiválon megtalálhatók lesznek a Paks környéki pálinkaházak, borászatok és különleges kávékkal is várják látogatókat. Eljönnek a térség kézművesei és termelői, bemutatják portékáikat, sajtjaikat és egyéb termékeiket. A gasztro teraszon finom ételeket is készítenek, például bemutatkozik a Fabro Burger! Foci világbajnoki meccs is várható? Az sem baj, hiszen kivetítő is lesz! Természetesen a tűzgyújtás sem marad el! És játszunk is majd! Mi a nyeremény? Egy karton díjnyertes Fabro Siller…
Időpont: 2014.06.28. 17:00
Helyszín: Paks, Sárgödör tér
A rendezvény 17:00 órakor nyitja meg kapuit Pakson, a Sárgödör téren. Az esten helyi és országosan ismert zenekarok mellett tűzzsonglőrök is fellépnek. Utána, zárásképpen közkívánatra tánczene lesz.
Sztárfellépő: A Kistehén zenekar
Tehát júniusban már nem a munkát ünnepeljük, hanem a bor, kávé és pálinka szerelmeseinek kedveznek Pakson. Lesz minden mi szem-szájnak ingere! Tavaly gulyás, idén a Fabro Burger közelíti meg a michelin csillagokat. A Burgerek és egyéb ínyencségek a vendégek előtt fognak megszületni, így mintegy látványkonyhaként fog üzemelni a Fabro étterem. Ahogy említettük a foci világbajnokság drukkereinek sem kell nélkülözniük, mivel az eseményeket kivetítőn követhetik. Sőt az aktuális meccsel kapcsolatosan (nyolcad döntők 18 és 22 órakor) a pincészet egy játékot is szervez helyben.
A részletes program:
17:00 Kapunyitás
18:30 Fészer Band
20:30 Kistehén Tánczenekar
22:00 Tűzforgatók
22:30 Tűzugrás
reggelig Térzene
Hívd barátaidat, oszd meg ismerőseiddel és írd be naptáradba. Jó buli lesz! Hogy Szent Iván napja idén keddre június 24-re esik? Ettől az apró momentumtól bizony még jól fogunk szórakozni! Hiszen kedd vagy szombat, a kedvünk egyformán jó lesz!
Szent Iván éji hiedelmek
Az olyan anyának, akinek elhalt gyermeke, Szent Iván napja előtt nem szabad gyümölcsöt ennie. A tűzugrálás alkalmából tűzbe dobott gyümölcsnek is fontos szerepe volt, mágikus tárgyként használták. A tűzben sült almát a gyermekeknek szórták, hogy egészségesek maradjanak; Szeged vidékén a fog- és hasfájás orvossága volt, Baranyában a sírokra is tettek a sült almából. Csongrádon azt tartották, hogy a tűzbe azért kell almát dobni, hogy az elhunyt rokonok is élvezzenek a gyümölcsből. Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon IV. köt.
Programokról részletesebben olvashatsz a facebook.com/kaveborpalinka oldalon