Nagy tervek a móri Maurus Borászatnál

2014. április 27. – Nyulasi Gábriel István

2014. április 23-án tartotta sajtótájékoztatóját a megújult Maurus Borászat a Budapest Jazz Klubban. A rendezvény három szakaszból állt, melyekben a meghívott újságírók és szakmai partnerek számára bemutatkoztak a pincészet új arcai és borai is. Az indulásról, a jelen sikereiről és a távlati célokról egyaránt beszélt az ügyvezető, Nyerges Dénes; a kereskedelmi igazgató,Gazdig Gergő; és a borász, Mórocz Tamás.


Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
A meghívott vendégek a kellemes félhomályba burkolózott koncertteremben kezdték az ismerkedést a pincészettel. Először Nyerges Dénes ügyvezető vázolta fel a pince történetét és közeli, illetve távlati céljait. Nem könnyű a kisborászatoknak, de egyben örömteli ebbe a közösségbe tartozni  – kezdte előadását az ügyvezető. Számos viszontagságon van túl a vállalkozás, mind gazdasági, mind természeti szempontból. Móron övék az egyik legrégebbi pince, mely műemlékvédelem alatt áll. A közelmúltban az időjárás nem kedvezett az épületnek, de már megkezdődtek a helyreállítási munkálatok.

Megújul a Maurus, de egyelőre marad a fogyasztók által megszokott termékfelépítés. Később tervezik differenciálni a portfóliót, új címkecsaláddal és a szortiment területenkénti szétválasztásával. Tervezik újabb szőlőterületek vásárlását is, de legfőbb céljuk: a móri borvidékkel együtt ismertebbé tenni a Maurus borokat.  Nem maradhat ki a borturizmus élénkítése sem, együttműködve a többi pincészettel.  A jelen nagy eredményei között tartják számon a Vidékfejlesztési Minisztérium által meghirdetett pályázaton aratott győzelmüket, mellyel a 2012-es Ezerjó bekerült a Carton Hungaricum borok közé. (Egy hatos karton, melynek első bemutatkozására New Yorkban kerül sor júniusban, ezt követően a világ több pontján, külképviseleteken, magyar kulturális intézetekben, fesztiválokon, vásárokon találkozhatnak vele az érdeklődők.)

A 2013-as Maurus Tramini pedig bekerült a döntőbe a Cégér a jó bornak! alkotói pályázaton.  Lakosi Krisztián tervezte a címkét, mely letisztult vonalai mellett a Braille írással a vakok és gyengén látók borválasztását is segíti.

A nagy bejelentések sora folytatódott azzal, hogy 2015-re megnyílik Balatonfüreden az első Maurus Borbár, amely ha sikert arat, akár országos hálózattá is fejlődhet.

Gazdig Gergő, a pincészet kereskedelmi- és marketing igazgatója kiemelte az Ezerjót, mint  a borvidék vezető borát, melyen keresztül megismerhetik a fogyasztók Mórt. Ismertté kell tenni a borkedvelők körében a területet, ebben még sok lehetőség és munka van. Fontos a borvidék megismertetése, de legalább ennyire hangsúlyos a borfogyasztók számának növelése is. Ezt a borozás könnyebbé tételén keresztül képzelik el, melynek jegyében indul az „egy pohár bor” projekt.  Ezt az Art of Wine Kft. (A Maurus tulajdonosa) forgalmazza majd külföldi szabadalom alapján. Egy biztonságos pohár bor (1,87dl), melyet, bárhol bármikor ki lehet bontani, nem kell megkezdeni egy teljes palackot. Gyors, egyszerű, tiszta; és az alkalmazási területek száma végtelen. A magyar piacon ezzel az innovatív termékkel elsőként igyekeznek meghódítani a fogyasztókat.

Mórocz Tamás borászra hárult a sajtótájékoztató befejező része, amelyben bemutatta a pincészet öt borát. A Jazz Club felső részébe fáradtak át a meghívottak és Vikukel Dániel zongoraművész játéka kísérte a háttérben a kötetlen hangulatú beszélgetést a borokról. A tételek között megtaláltuk a már említett két bort, illetve tartály és hordóminták is színesítették a palettát. Reduktív és oxidatív eljárással egyaránt készítenek borokat, saját és fajélesztővel is dolgoznak. A borok kifejezetten izgalmasra sikerültek, magukon viselik móri termőterület jellegzetességeit és az új borász stílusát. Jó arányokat mutattak a tételek, amit még palackozatlan állapotukban is lehetett érezni. A prezentált tételek alapján a Maurus Borászatnak minden esélye megvan a tervezett továbblépéshez.
Kattints ide a rendezvényen készült többi képért!
A kóstoló sor:

Ezerjó 2013 – Ez egy hordóminta volt, vagyis tartályból kaptuk. Friss pezsi, van sav és természetes széndioxid maradvány.  Illatban szőlő, citrus és némi érdekesség: ribiszke! Korai, nem annyira érett változatban. Bodza, fehérbors; van test is, jó lesz ez!

Sauvignon blanc 2013 – Nagy kedvenc! Újvilági stílus, trópusi gyümi, lime befőttes, hagymás, bodzás, hiperintenzív illat és combos alkohol, majd 14 fokos. Teljesen reduktív, már palackozott, ásványok, szép savak (7-es) szóval egyben van nagyon.

Tramini 2013 – ó traminer, nagyon erős itt az illat, mint egy parfüm, töménytelen, rózsavíz, licsi, fás, diós, pici méz, hengerel az orrban és ott van mind a zamatban is. Vegetális vonalon még rebarbara. Kacér a bor!  Nincs még palackban… Várós!

Chardonnay 2013 – Szeptember óta seprőn, megy a battonage (seprőn kevergetés heti háromszor) rendesen.  Még ki sem forrt, még mozog a bor! Most egy fehér grapefruit lére hajaz külsőre a tétel, de ízre és illatra is teljesen. Sós, kesernyés, hordóból is jön valamennyi. Simán bele lehetne tölteni egy juice dobozba és gyümölcsléként árulni.  Roppant izgalmas csikóbor, kíváncsiak vagyunk, hogy mi lesz belőle! Sokat ígérő! Hiába, ő lesz a REJTELEM…a nevéhez hű maradt…

Ezerjó 2012 – Gyümölcs és bodza, és még ő sincs palackban. Több savat is elbírna, és valahogy az estén ez volt az a bor, amelyik nem tudott meggyőzni. Nem mutatta a legszebb formáját, pedig ő lett a Carton Hungarikum. Borászunk szerint sem volt most a csúcson, de bízunk a formajavulásban, mert itt küldetése van a tételnek, kérem!

Kategória Egyéb