Az Aranytőke 2014-es kiadása – Az igazságos Olaszrizling döntetlen

2014. április 26.- Az ihatóbb Magyarországért

2014. április 11-12-én, immáron kilencedik alkalommal rendezték meg az Aranytőke Borszemlét, mely idén – minthogy minden második évben – Nemzetközi Olaszrizling borversennyel párosult. A rendezvénynek ezúttal is Egerszólát adott otthont, mely település lakói dr. Gál Lajos és dr. Lőrincz György – a rendezvény főszervezői – vezényletével alapos előkészületekről és szívélyes vendégfogadásról tettek tanúbizonyságot.

A verseny kiemelt célja, hogy elősegítse a minőségi borkészítést, teret adjon a borkészítők és borszakértők közötti tapasztalatcserének, különös tekintettel a kistermelőkre. Továbbá, hogy segítse az olaszrizling szőlőfajta sokszínűségének megismerését, Magyarországra invitálva a fajta nemzetközi képviselőit.

A versenyre a magyar borvidékeken túl Horvátországból és Szlovákiából érkeztek minták, mindösszesen 270 borminta versenyeztetésére került sor három kategóriában: kistermelői, kereskedelmi és Nemzetközi Olaszrizling kategória, utóbbiba 100 bort neveztek.

A borok értékelése a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal által javasolt módszer szerint történt 9 bizottságban, melynek tagjait magyar borszakújságírók és neves borszakértők mellett a lengyel, angol, horvát és szlovák borszakma képviselői alkották.

A verseny első napján közel 200 minta megmérettetésére, második napján a Nemzetközi Olaszrizling versenyre került sor. Tudósításunk hangsúlyozottan utóbbiról szól. Dr. Gál Lajos szerint a borminőség nem egy abszurd, hanem egy relatív fogalom, ezért a borbírálat alkalmával mindenki a kezébe vehette a címkével ellátott palackokat, segítve ezzel a bor megismerését.

Egészen más úgy kóstolni, hogy kezedben tartod a flaskát, minek eredményeképp látod, ki a termelő, milyen üvegbe palackozta a borát. Nem vakteszt, tehát némiképp befolyásoltság alatt állsz. (Meg)ismersz több bort, termelőt; és várod tőle azt, amit megszoktál. Jön az érzés… vagy nem…ami a pár hónapja kortyolt kortyban ott volt… Mérlegelsz, még akkor is, ha úgy érzed nem. Tudat alatt is motoszkálhatnak a pontozást befolyásoló élmények. Szabadon kortyolsz a szemle alatt, te osztod be a borokat, nagyjából a tempót is. Ráérsz, megállsz, elemzel, és visszatérsz! Ez az, amit egy feszes tempójú vakkóstoláson kizárt, hogy megtegyél. Tempó, tempó, sietni kell, már jön a következő bor! Szóval vannak előnyei és hátrányai az effajta bírálati módszernek, de mindenképp üdítő színfolt volt a futószalagos vaktesztek után.

Az olaszrizling legkülönfélébb változataiban vonult fel a versenyen, a száraztól a jégborig, de leginkább erőteljes savakkal rendelkező, elegáns borokkal találkoztunk. Voltak nagy fehérre komponált, nehezebb, tartalmasabb, krémes tételek, de képviseltették magukat a friss, reduktív vonalat hordozó könnyed borok is. Nemes, de nehéz feladat hárult a borbírákra azzal, hogy a jó borok között megtalálják a legfinomabbra hangolt különbségeket. A nyitott kóstolás remek alapul szolgált a szemle nemzetköziségének elmélyítésére a magyar, horvát és szlovák borok együttkóstolásán túl azzal is, hogy a külföldről érkező, és magyar borbírák között valódi párbeszéd alakulhatott ki borokról, minőségről, a szubjektív megítélés különbözőségéről és a kulturális hatások okozta szemlélet különbségekről.

A versenyt színesítette a minden részletében szívélyes vendéglátás és az egri borvidék dűlőit és pincészeteit bemutató körutazásaink. Az első napon a Juhász Testvéreknél és a St. Andrea Pincészetben járhattunk. A második, egyben záró napon a nap lenyugvó sugarainál dr. Gál Lajos tartott dűlőszelektált előadást Eger határában a Nagy-Eged és környékéről. A csúcspont Gál Titi által rendezett díszvacsora volt a vadonatúj (még ki sem nyitott) Gál Tibor-Fúzió bor élménycentrumban. A hosszú borsort tartalmazó borvacsora megkomponált művészeti alkotásait, a bor- és ételpárosításokat Szeredi Tamás, a hely mindenes pohárnoka alkotta. A borsorban Gál Titi és Gál Lajos borain túl a Dániel Pincészet egy rozé bora is helyet kapott.

Igazságos döntetlen született: a kiemelt különdíjak (4 db) tekintetében a nemzetközi (horvát, szlovák) borok két legjobb minősítést értek el. A hazai termelők szintén két legjobbnak járó díjjal térhettek haza. Gratulálunk a győzteseknek, ám a szervezőknek különösképpen, hiszen az egerszóláti Brezovay kastély dolgozóinak vendégszeretetétől kezdve, a kiváló borokon keresztül dr. Gál Lajos határtalan lelkesedéséig, mindenki igyekezett magából a legjobb teljesítményt kihozni.

Különdíjak 2014

Legjobb új Olaszrizling *VINARSTRO DUBOVSKY GRANCIC – OLASZRIZLING 2013

Legjobb ó Olaszrizling *KUTJEVO D.D.- VRHUNSKA GRASEVINA 2012

Legjobb fahordós érlelésű Olaszrizling *GÁL LAJOS – KÁNTOR-TAG OLASZRIZLING 2011

Legjobb kései szüretelésű Olaszrizling *RABÓCZKI ATTILA – EGERSZÓLÁTI  OLASZRIZLING 2005

A további eredmények: itt!

Kategória Egyéb