2017. Év Boremelője, Szőke Mátyás: Mátraalját előrevinni!

Megválasztása utáni gyorsinterjú Szőke Mátyás, mátrai borásszal.

 

Mit gondol, hol fog tartani a mátrai borászat és a borvidék 15 év múlva, és mi fog történni az ön borászatával 15 év távlatában?

Én hiszem azt, hogy sokat fog előre lépni a borvidék. Egyre több fiatal borász jelenik meg, és ők sokat fognak fejlődni, előbbre fognak jutni 15 év alatt.

Az előre jutás módja pedig a kóstoltatás. Menni kell a fesztiválokra, borvacsorákra. Az első években én majd minden éjszaka valahol voltam, kóstoltattam. Ez rá kell áldozni, nem megy úgy, hogy beülök otthon a sarokba, aztán szomorkodom, hogy nem tudom magam megmutatni.

Össze kell fogni, nyitott pincék napját tartani. Meg kell reklámozni Pesten, bérelni buszokat, ezt bizony fizetni kell! El kell hozni a sajtót, az éttermeseket, a kereskedőket, hogy kóstoljanak. Ez a leggyorsabban megtérülő marketing. Mert, ha megízlelik ezeket a remek borokat, ezt fogják máskor is keresni, ezt fogják rendelni!

A mi üzemünk biztos kezekben lesz. A fiam is, az unokám is végzett borász. Annak idején a fiamnál elértem, hogy Nagyrédén is dolgozzon két évet, hogy kapjon nagyüzemi gyakorlatot. De e mellett az a mi filozófiánk, hogy évről évre javuljon a minőség. Egyrészt meghagyjuk az idősebb szőlőket, tavaly vásároltam például egy 40 éves kékfrankos ültetvényt, az valami csúcsot hozott idén! Másrészt élünk a hozamkorlátozással. Ezt mondjuk igen nehéz volt megértetni, elfogadtatni a munkásokkal, de a gyerekekkel is, sokáig kísértett az elmúlt rendszer öröksége. De most már tudomásul veszik, hogy nekünk nem a tömeg kell, hanem a minőség. A jó mártai boroknak pedig mindig lesz piaca.

 

Mit üzenne a fiataloknak?

Meneküljenek előre!

Most a fiatalok is sok szőlőt telepítenek, de ha megszűnik az állami támogatás, nagyon nehéz helyzetbe fognak kerülni. Meneküljenek előre, és nem szabad megijedni az első kudarcnál, hanem tanulni kell belőle, és menni tovább előre. Én segítek nekik, már megígértem, hogy minden kapcsolatomat, a sajtóval, éttermekkel átadom nekik, hogy minél gyorsabban bekerüljenek a vérkeringésbe. Csak használni kell!

 

Eddig is volt hangja, szava a borásztársadalomban, de most legalább egy éven át kiemelt figyelem fog önre irányulni. Mire kívánja felhasználni ezt a lehetőséget?

Mátraalját előrevinni.

Megmutatni, hogy igen is Mátraalja milyen nagy borokat tud készíteni!

 

Az interjút Tóth Zoltán, foodie készítette

 

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. (magyarborakademia.hu)