15 éves a Béres Szőlőbirtok

„A Béres hitvallás szerint a tokaji bor és a Béres Csepp egy ponton mindenképpen összeköthető, mindkettő valódi hungarikum. Hungarikumot szolgálni, értékeit, hírnevét, rangját építeni pedig megtisztelő, nemes és egyúttal felelősségteljes feladat. A Béres család erre vállalkozott.”

Rattner Réka írása és fotográfiái

Múlt hétvégén népes társaság gyűlt össze Erdőbényén, hogy megünnepelje a Béres család 2002-ben alapított pincéjének tizenötödik születésnapját. A tekintélyes méretű, 45 hektáros birtok a sok munkának és a családi összefogásnak köszönhetően mára Tokaj prémium borászatai közé emelkedett és jelentős külföldi export tevékenységet is folytat – többek között Kínával, az Egyesült Államokkal és Kanadával.

Dr. Béres József
Dr. Béres József

A birtokon öt fajtával dolgoznak, furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, kövérszőlő és zéta található a területeiken. Olyan neves dűlőkről is szüretelnek, mint a Lőcse, a Diókút és az Omlás. Az előbbi kettőről már készültek azonos nevű és kóstolás alapján ígéretes dűlőszelektált tételek.

Az eseményen készült további képek itt érhetőek el!

A Lőcse-dűlő bejárását Csubák József szőlésszel tettük meg, a pincét pedig Jarecsni János mutatta meg nekünk. Hallhattunk a több lépcsőben lezajlott telepítésekről és az utóbbi idő munkálatairól is: besztercei szilva és birs fák kerültek telepítésre, hogy a borok és a pezsgő mellé, a pálinka kínálat is bővülhessen.

A szőlőbirtok igazgatóját – a Béres család lányát – Regéczy-Béres Melindát, ezúttal szülei és férje helyettesítették háziasszonyi feladatai ellátásában. Örömteli okból nem tudott részt venni az eseményen, ugyanis férjével hamarosan egy ikerpárt üdvözölhetnek ezen a világon, amihez ezúton is gratulálunk nekik!

IMG_9704