2011. december 2. – Az ihatóbb Magyarországért
Mi már borítékoltuk a szekszárdi győzelmet, és nem kellett csalódnunk. A papírforma bejött, hivatalosan is kihirdette a Magyar Borakadémia, hogy Vida Péter az Év Bortermelője.
Az szokásos helyszínen a karácsonyi vásár szomszédságában, az üvegfalú irodaházban került sor a 20. eredményhirdetésre. Zilai Zoltán, a Magyar Borakadémia főtitkára, az egyik korábbi nyertes szavaival vezette be az eseményt. Egy Szepsy István nyilatkozatból idézett: „Nem lehet megalkudni a minőséggel, és az istentudattal.” Újra bemutatkozott az öt jelölt, ki hosszabban, ki rövidebben.
A sajtótájékoztatón, a jelöltek bemutatkozása után: (sorrendben) Áts Károly – Tokaji borvidék, Gálné Dignisz Éva – Kiskunsági borvidék, és a szekszárdi trió: Dúzsi Tamás, Heimann Zoltán, Vida Péter. Dr. Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia elnöke jelentette be a győztest. A bemutatkozások közben egy tréfára is jutott idő az elnöktől: Japán tudósok bejelentették, hogy a hideg sör rákkeltő hatású. Miért? Mert ha ráöntöd a hideg italt az ollós állatra, biztos felkel!
Vida Péter, az Év Bortermelője 2011: A bor és szőlő hatalom! Számomra szentügy a borkészítés, elképesztő csoda van a poharunkban! Szekszárd divatba jött! Egy ígéretet tehetek most, hogy amit eddig tettük, azt ezen túl, még komolyabban és még igazabbul fogjuk tenni!
…”Nem tudom miért, de gyermekkorom óta a földhöz, a terra-benedicta-hoz vonzódom, pedig a családomban senki sem volt földműves ember. Én lettem ilyenné.
Sokszor veszem észre magam, hogy egyszerűen jóleső érzés kézzel morzsolgatni a hantokat. A talaj, a növény és a nap teremtette meg az emberiség számára az élet lehetőségét. Nagyon fontos lenne, hogy erre a kincsre az ember vigyázzon.
Jelenlegi birtokméretünk 20 hektár, ebből 10 hektár termő, 3 hektárt 2011 tavaszán telepítettünk, további hetet pedig ősszel tervezzük. Családi Borbirtokunk központja, feldolgozónk és pincénk a Baktában található, az utolsó egybefüggő 1ha-os területen.
Ettől a ponttól keletre kezdődik a sík terület, amely egészen a Kárpátokig tart. A felkelő nap sugara a szőlődombba ütközik, és korán kezdi sugarával melengetni. A szekszárdi dombok nagyszerűsége a védett völgyekben rejlik, ahol különleges mikroklímák alakulnak ki….” – Vidabirtok.hu
Gratulálunk!