Tokaj-Hegyalja magasabb fokon a VinoPianoban

Nemrég került sor Badics Kata okleveles pálinkamester és pálinkabíráló és Az ihatóbb Magyarországért közös szervezésében a Szóráth Kisüsti Pálinkák bemutatójára a VinoPiano Borbárban.

 

Milyen a Főzde?

A Szóráth család több mint 30 éves pálinkafőzési tapasztalattal, két településen – Tállyán és Abaújszántón – folytat pálinkafőzést. A főzdékben jellemzően a saját és a környékben termett gyümölcsök cefréit párolják le. A Társaság 2009-től kezdődően folyamatos technológiai- és telephely-fejlesztéseket végzett, mely eredményeképpen korszerű berendezéseken, az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelő körülmények között végzik tevékenységüket. A SZÓRÁTH PÁLINKA hagyományos kétszeres lepárlással főzött kisüsti pálinka, amely főzőrendszeren lepárolt pálinkák íz- és illat-, harmonikus érzet-világa kizárólag a hagyományos magyar lepárlórendszer sajátja.

IMG_20180209_181331

Az előjáték

Nincs könnyű helyzetben egy pálinkakóstoló, míg a borkóstolók műfaja már-már elcsépelt, addig a minőségi pálinkázásról sok borivónak fogalma sincsen. A zsigeri félelmek a “házi páleszek” kerítésszaggató italaitól ivódtak be az emberekbe. Sokaknak még mindig nincs tapasztalata arról, hogy milyen csodálatos pálinkákat lehet fogyasztani, amelyeknek minden cseppje a zamatok széles tárháza, megmutatva  a  gyümölcs, a termőhely és a főzdemester tudását.

 

A Kóstoló

Az est háziasszonya Badics Kata okleveles pálinkamester és pálinkabíráló volt. Házigazdája pedig Nyulasi Gábriel István okleveles borszakértő és borbíráló, aki a pálinkákat töltötte és gondoskodott hidratációról a vendégek jó közérzete érdekében. Mert bizony a félelmek erősek egy pálinkakóstoló esetén, de nyolc vagy tízszer annyi víz bevitelével, mint amennyi pálinkát elfogyasztottunk, nem lehet gond a másnappal sem. A VinoPiano Borbár rendelkezésünkre bocsátotta a VIP termét és egy kiváló vegyes tapas-tállal gondoskodott a vendégek étvágyának csillapításáról.

Bemelegítésként és, hogy el tudjuk helyezni magunkat jobban a termőtájba két borral indultunk neki a pálinkák seregének. A kóstolt borok: Habzó Hárs 2016-os a Préselő Borháztól (Erdőbénye) és egy száraz Szamorodni 2015-ből a Harsányi Pincészettől (Sárospatak).

IMG_20180209_191520

A kóstolt tételek:

Cigánymeggy  pálinka

Jó indítás volt a fanyar, kellemesen magzamatos  meggypálinka, kis marcipán illat, jött a meggy bonbonos gyümölcsössége egy kis csokoládéval finoman.

 

Gönczi Barackpálinka

Legyünk büszkék a gönczi barackra, mert eredetvédett termék. A “Gönci” eredetmegjelöléssel ellátott barackpálinka alapanyaga a kajszibarack, amely Gönc vidékének egyik jellegzetes gyümölcse. A termelési körzetben elsősorban a Magyar kajszit termesztik, amely mellett megtalálhatók a telepítésre jóváhagyott egyéb fajták (pl. a Gönci magyar kajszi, a Ceglédi bíborkajszi, a Pannónia). Amikor a Nagymama főzi a sárgabaracklekvárt és árad a konyhában az illat, ezt érezni egy jó Gönczi barackban és így a Szóráth pálinkában is. Nem túlzóan, tolakodóan, hanem elegáns kivitelben, egyensúlyban az illat és az íz.

 

Vadbirs pálinka

Nem könnyű műfaj a vadbirs, gondos előkészítést igényel a cefrézése, pektinbontó enzim kell az erjesztéshez, nem adja csak úgy magát. Gyönyörű mézes, gyümölcsös, citrusos intenzív aromák, illat és ízgazdag, be is ugrottak gyerekkorunk emlékei a szépen megdermedt édes birsalmasajtokról.

 

Furmint Szőlőpálinka

Családi ültetvény (Tállya Köveshegy dűlő) furmint és kis mennyiségben hárslevelű szőlőjéből készült illatában fehérvirágos, egyúttal vegetális jegyek, a szájban édeskésen elterülő olajos, sós-fémes ízérzettel, a szőlőmag fanyarkás zamatával.

IMG_20180209_173148

Sárgamuskotály törkölypálinka

A törkölypálinkákról is sok téveszme kering, mint sanyarú sorsú melléktermékből készült ital. A jó törkölypálinka ennek ékes cáfolata, hiszen a fermentációval mélyen behatolva a gyümölcsbe tárja a benne rejlő ízeket. A törköly gyakran komplexebb ízekkel jelentkezik, mint a sima gyümölcspálinka. Nincs ez másképp ennél a sárgamuskotály törkölynél sem, citrusos, grépfruitos, muskotályos, bodzás villanások, mélyről, de nem tolakodóan, közepes intezítással. Kicsi magzamattal, közepesen hosszú lecsengéssel.

 

Tokaji Aszútörköly pálinka

Illat-és ízgazdag, mazsolás, botrytiszes, mákos, pörkölt diós, dohányos jegyekkel, kellemes magzamattal, telt szájérzettel, ízben intenzív és hosszú lecsengéssel… Az alapanyag Disznókő Borászatból való.

 

Tokaji Törkölypálinka (érlelt)

Aranybarna szín, gazdag illatvilág, elegáns törkölyös, aszalt gyümölcsös jelleg, hordófűszeres, vaníliás illattal, édeskés, diós és magkarakteres, enyhén brandys, hosszú utóízzel. Kitöltés után érdemes várni vele, míg kibontakozik.

 

+meglepetés Tokaji Aszúszőlő pálinka a mádi Szent Tamás dűlőből

Igazi különlegesség, ez volt a féltve őrzött pálinka, melyet kis féldecis üvegcsékből mértünk ki magunknak. Diós-mákos vonal abszolút, közepesen intenzív íz és illat, némi ásványosság is felsejlik halványan.

Badics Kata hitvallása: Meggyőződésünk, hogy nincs női és férfi pálinka, csak egyéni ízlés és a pálinkaörömök különféle szintjén tartó pálinkázó. Egy pálinkakedvelő ember tudja, hogy más a kapcsolata a pálinkával annak, aki már ismeri és értőn fogyasztja, illetve más azé, aki valamilyen okból még nem. Szerezz pálinkaélményeket! Ismerd meg a pálinkába foglalt tokaji ízeket!

Ezzel csak egyet tudunk érteni és reméljük, hogy aki ezúttal távolmaradt legközelebb már velünk tart a magas minőségű pálinkák élvezetében. Bebizonyosodott az estén, hogy jól találta ki a rendezvény mottóját Gábriel, vagyis Tokaj-Hegyalja magasabb fokon, mert ezt tényleg tudja a Szóráth Pálinka!

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar italok, a gasztronómia világa, és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )

IMG_20180209_174507