A Sziegl Pince estéje a VinoPiano Borbárban

A jól bevált Borozz a Borásszal kóstolósorozatban a VinoPiano Borbárban ezúttal a Sziegl Pince mutatkozott be…

 

Gonda György írása

 

„Hajós-Baja billegősen, de azért benne van, a TOP 20 legismertebb magyar borvidékben!”

Summázta, ily módon Sziegl Balázs, a borvidék helyzetét, a VinoPianoban tartott, Borozz a borásszal kóstolósorozatban, a neki jutott estén. Ilyenforma 40-50 fővel zajló, 6-7 tételből álló, két órás esemény, az egyik legjobb lehetőség, hogy a fogyasztó megismerje, megértse a borokat. Kialakul a közvetlen kapcsolat, a személyes élmény, ami egy 300 fős rendezvényen soha nem fog megtörténni. Ezt egyre többen gondolják így, mivel az egy évvel ezelőttinek a duplája volt, az érdeklődő.

edf
Sziegl Balázs kóstolót tart – fotó: Nyulasi Gábriel István

Az Alföld fizikai valósága…

Hajós-Baja szőlészeti és borászati életét, még mindig a nagyipari borgyártás határozza meg, pedig ennél sokkal többre lenne hivatott. Az ipari borászat, jelen esetben értsd, műanyag palackos Koccintós és társai, nemcsak Hajós lekicsinylését jelenti, hanem az általuk gerjesztett negatív árverseny, értelmetlenné teszi a szőlőművelést, a szőlővel foglalkozó korosztály kiöregszik, a fiatalok nem folytatják a munkát, nem lehet a fizikai munkára embert találni, a szőlőt kivágják, kukoricaföld lesz helyette. Ez pedig nem vízió, hanem a napi valóság, sokkal inkább, mint bárhol máshol az országban, amiről Sziegl Balázs, első kézből tudott mesélni. Hajós-Baja a minőségi borkészítésben, kétpincés borvidék, amiből a másik, Koch Csaba.

 

Tanulás, Szerelem, Munka…

Balázs családi okosítás hatására választotta, a Kertészeti Egyetemet, ahol találkozott feleségével, Petrával, aki környékbeli, és akivel együtt viszik a pincét. Villány, Pécs, Szekszárd voltak az állomások, ahonnan hazatértek, és 2012-ben alapították, a Sziegl Pincét. Az 1200 épületet magába foglaló pincefaluban örököltek pincéket, és némi alapfelszerelést. Jelenleg 8 hektáron dolgoznak. A 8 hektár kialakulását sokszor a szerencse vezette, és alapos kutatásokat is végeztek, a dűlőkről, területekről. Sok földet felajánlották, hogy csinálják ők, mert a tulajdonosok már nem akarták művelni. Hajóson a legfontosabb, amire figyelni, hogy a terület fagykármentes legyen, ami itt az egyik legnagyobb veszély. A fagy mellett, az aszúsodás is jelen van, ezért is nagyon egyedi helyen járunk. Ezeket az egyediségeket, igyekeznek dűlő szinten megmutatni, a címkén is jelölve, a pontos termőhelyeket. Sok területen eloltották az idős tőkéket, mert például nem lehetett tudni pontosan milyen fajta, amit szüretelnek. A birtok két éve bio átállásban is van, a szőlőben folyik a lényeg, a pincemunka nagyon minimális. Rajnai, olaszrizling, kövidinka, hárslevelű, tramini, kékfrankos, kadarka, a fajták, amivel dolgoznak. A kadarka, a kedvenc.

Sziegl borok - fotó: Nyulasi Gábriel István
Sziegl borok – fotó: Nyulasi Gábriel István

Jöjjenek a borok!

A kóstolósor vörösborra volt hangolva. A kezdet egy 2017-es rajnai volt, ami 40 éves, 5 különböző klónnal átoltott tőkéről származik. Aromáiban hozza a fajtát, tartalmában kicsit melegebb, visszafogottabb savú, a megszokottnál. 

A második körben, a Bábel névre hallgató 2018-as vörösbor került a poharunkba. Silleres színű, de sokkal vörösborosabb tétel, kadarkából és kékfrankosból. Nem tipikus, a bor készítésének módja. Öt szüreti időpont, három különböző területről. A különböző szüretek, különböző feldolgozásban: egész fürtös, bogyózva, héjon áztatás. Az egész együtt erjedt, 3 hónapig, „tornyos” erjesztésben, egymásra töltve a tételeket. Ez a bor idén, hét szüretből fog összeállni. Úgy vélik, hogy egy ilyen meleg borvidéken, az egyensúly, a savak megőrzésének módja, hogy több, különböző időpontú, kis mennyiségű szüretet tartanak. A Bábel, egy könnyű vörösbor, frissességgel, sok gyümölccsel, fanyarsággal.

Most pedig jöjjön a lényeg. A Herreberg dűlő, a kadarka és a kékfrankos. A Herrebergben a kalocsai, gazdag polgároknak voltak földjei. A jelenlegi szőlőt, a 80-as években telepítették újra, derékszaggató bakművelésre. Izgalmas, kötött öntéstalaj, hűvösebb, és fagynak kitett terület, ami ellen takarással védekeznek. 

A kadarkáról szólva. A borvidék erről a fajtáról volt híres, párban is jártak, a hajósi kadarka. Mára ez fényét vesztette, mivel összesen 18 hektáron terem. A kadarka szőlőt nem lehet szeretni, de a borát igen. Nehéz művelésű fajta. Tömött fürt, vékony héj ideális páros, a betegségek fogadására, gombáknak, rothadásnak. Tömör szerkezetének köszönhetően, a rossz szemek kiszedése is nehezen megoldható. Legelterjedtebb, az úgynevezett P9 klón, avagy a fűszeres kadarka, ami a leírt jellemzőkkel bír. Sok helyen új klónok kerülnek művelésbe, amelyek vastagabb héjúak, ellenállóbbak, viszont nem hozzák a borban azt az élményt, amit a P9, amiért a klónokat és a terméseket szokás keverni. A Sziegl Pince nem ezt az utat járja. Ők nem adják fel a fűszeres kadarkát, és az ültetvényen megtalálható, helyben mutálódott variációkkal egyesítik. 

Sziegl kóstoló - fotó: Nyulasi Gábriel István
Sziegl kóstoló – fotó: Nyulasi Gábriel István

A kadarka borát nagyon lehet szeretni. Ízes, fűszeres, jó savú, lágy tanninú, könnyű, de mégis tartalmas, és jó kísérője a paradicsomos ételeknek, illetve az alföldi típusú, pirospaprika alapú konyhának. Ilyen az ő kadarkájúk is, 2017-ből. Durranó gyümölcsösség, málna, eper, meggy és fűszeres jegyek. Ízben is jön az aromavilág, lehengerlő és hosszú savak, mindent betöltő gyümölcsösség.

A Herreberg dűlő képessége, a kékfrankosban is megjelent, összekóstolva ugyanabból az évjáratból, de másik területről, a Diófásból származó kékfrankossal. A Diófás egy masculin, tömör, meleg, vastagon érett, délies karaktert hoz, ami szerintem nem a legjobb út a fajtának. A Herreberg, a hűvösebb éghajlatának köszönhetően viszont, lendületesebb, jobb savú, és benne van, a kékfrankos savszerkezete által adott üdítő fanyarság. Az áfonya, szeder mellett, mentolos jegyek, gyógynövények.

Az utolsó vörösünk volt, az itthon méltatlanul lekicsinylett zweigelt 2016-ból, ami Ausztria szerte meg tudta mutatni képességeit. Kellemes, jó ívású, lendületes, ízgazdag, áfonya, fekete szeder, ribizli, üdítő bor.

Szót kell még ejtenünk, a kövidinkáról. Nem sok jót gondol róla, az a kevés fogyasztó, aki hallotta már ezt a nevet. Vannak próbálkozások a fajta népszerűsítésére, aminek egyik példája, a Sziegel Pince 2017-es évjáratú, 80 gramm cukrot és aszúsodott szemeket is tartalmazó bora. Nem a megszokott irányvonal, inkább arról szól, hogy milyen széles a borvidék lehetősége, és a fajtának is van ereje. Vétek lett volna ezt a bort nem elkészíteni, bár a borélmény kicsit háttérbe szorul. Sokkal inkább egy tiszta, mindentől mentes, egészséges szőlőlevet érzünk a szánkban.

Sziegl Balázs és Petra, a borvidék reménységei, bár még nem sok kísérőjük van, de azért alakul valami Hajóson. Sok elhivatott, jövőjét a szülőföldjén elképzelő, magabiztos, és képzett borászt kell még visszacsábítani Hajósra, mint a Sziegl házaspár. Szerencsére már vannak, akik kíváncsiak arra, mit lehet itt csinálni.

Hozzájuk hasonló, tehetséges, fiatal borásszal és munkájukkal lehet találkozni a VinoPiano rendezvényein: https://www.facebook.com/VinoPiano.hu/

Sziegl Balázs - fotó: Nyulasi Gábriel István
Sziegl Balázs – fotó: Nyulasi Gábriel István

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )