Szepsy István, a haza (bor)bölcse

2011. június 11. – Nyulasi Gábriel István

Milyen érzés találkozni egy élő legendával? Milyen érzés mitikus dűlőkben sétálni, majd a borásszal együtt kóstolni a szentélyében (pincéjében), aztán együtt megebédelni? Felejthetetlen. Borokból is kóstolhatunk jókat, szépeket, harmonikusakat, de igazán a maradandó élmények fontosak, amelyekre aztán az idők végezetéig emlékezhetünk. A Tokaj Prestige Csillagos Bortúra Négy keréken keretében látogattuk meg Szepsy István borászt.

Mintegy két éve beszéltem Szepsy Istvánnal, a Borstaféta keretében, telefonon válaszolt a kérdéseimre. A nagy borász hihetetlen kedvességgel, közvetlenséggel nyilatkozott, nem keresett kifogásokat, hanem abban a pár percben egyszerűen jelen volt.

„2008-tól a Szepsy stratégia ezen alapszik: dolgozni minden nap derűsen, nyitottan a világra és az intuíciókra, szeretettel a természet és emberek iránt, a holnap és a részletek miatt nem aggodalmaskodva.” (Szepsy István)

A Szepsy… Mára személye, borai garanciát jelentenek a minőségre, hazai  és nemzetközi hírnévre is szert tett. A magyar bor, a tokaji bor egyik legmagasabb szintje, amelyet ő képvisel, bátran mondhatjuk, hogy ez már világszint. Borászunk maga diktálja a trendet, mindenki előtt jár, így ért fel a csúcsra. Ő volt az, aki úttörőként elkezdett igazán nagy száraz borokat készíteni Tokajban. Díjainak se szeri se száma, többek között tavaly a Prestige Award-ot is megnyerte, melynek apropóján tettünk nála sajtólátogatást. Szeretne még több elismerést gyűjteni, de nem magának, hanem azért, hogy a világ bortérképére újra felkerüljön Tokaj, és ezáltal Magyarország. Ez Szepsy István nem titkolt küldetéstudatának célja, Isten segítse küzdelmes útján.

Kiváló birtokot épített fel egyedül, külső befektetők nélkül a maga erejéből. Mindig a szőlőterületek felé húzta a szíve, évek hosszú során át gyarapítgatta a területeit, ezért sikerült olyan dűlő-összetételű birtokot létrehoznia, amelyet büszkén hagyhat családjára. Jelenleg 64 ha a teljes birtok mérete, négy község tizennégy dűlőjében a művelés alatt álló szőlőterület nagysága 48 ha. A családi háttér nagyon fontos tényező borászunk életében, gyermekei a borászatban és környékén tevékenykednek. A rituális reggeli zöld teázásukon már túl voltak,  utána mi következtünk, Szepsy István nekünk szentelte délelőttjét.

Mádon, Szepsy István portáján kezdtük a látogatást, a Mester az udvaron, szabadon kiállított ásvány és kőgyűjtemény bemutatásával indított. Az agyagpipa darabkától a megkövült fatörzseken át a féldrágakövekig mindenféle lelet hever a lábunk előtt. Rövid ismertető következett a termőterület földtani életéről, és máris autóztunk ki a dűlőkbe.

Mintegy 14 és 9 millió évvel ezelőtt indult a történet a vulkánokkal. Több ezer formálta a tájat itt a Pannon tenger alatt és mellett. A Szepsy birtokon egykoron körülbelül 17 vulkán működött. A hidrotermás működés révén keletkező ásványok, melyek egyik csoportja a zeolitok, külön emelik a talaj mineralitását és egyediségét a szokásos vulkáni kőzetek mellett, mint a riolit, andezit, bazalt.

Úrágya és Szent Tamás

Rendezett sorok, emberöltőkön át felhalmozott kőbástyák. Egészséges erőtől duzzadó szőlő. Ott egy rész bakművelés, arra egy friss telepítés, jó érzés borászunk lelkesedését átvenni. A bortáj felemel, a történetek jönnek sorra ezeknek a dűlőknek különleges erejük van, melyet még alig-alig tapasztaltunk meg. Úrágya, Szent Tamás, Urbán, Király, Szepsy,  és még folytathatnám a mitologikus dűlők sorát.

„A tőkék hálásak, hogy kiteljesedhetnek. Úgy mint az ember, eljön az ideje. Sorsa van a tőkéknek, akiknek találkozniuk kell, azok találkoznak.” (Szepsy István)

A Pincében folytatjuk az ismerkedést, most már pohárral a kézben a hordómintákkal kezdjük a kóstolást.

Szepsy 2009. Furmint (hordóminta) 1961-es telepítésű a szőlő, a szocialista „művelés” kissé megkínozta az első harminc évében, de azóta már arany élete van és ezt meg is hálálja. Erősen zeolitos a talaja, ásványossága egyszerre könnyed és megfontolt. Görögnek a citrusok és a kövek.

Urbán  2009. Furmint (hordóminta) Ásványosság keveredik az animalitással, buja kövek. Gyümölcsök is meghúzódnak a háttérben, kifejezetten optimális egyensúlyban lime, grapefruit adja a citrusos gerincet. Ez már annyira jó tokaji, hogy akár somlói is lehetne.

Király 2008. Hárslevelű Méz és ásvány játékos egyesülése, a hárs karaktere könnyebben értelmezhető. Nem annyira filozofikus, inkább a pezsdülő édes életérzés uralja. A maradék kis cukorka szépen kerekít, illik a borhoz, hiányozna ha nem volna.

Király 2007. Hárslevelű Egy évet vissza az időben, nagy ugrás is lehet az egy év. Más évjárat, melegebb volt, mint 2008, és ennek a bornak még egy éve volt, hogy rendezze a sorait. Jól integrálódott hordó, komolyabb test, érettebb bor. Az ásványok kötelező jelleggel megjelennek, karöltve mézes citromlekvárral. Összetett, nagy bor ereje teljében, és van még egy jó pár éve. A vulkanikus szimfonikusok édes harmóniákat játszanak.

Szent Tamás 2007. Furmint Érezhető a dűlőváltás, az ásványosság egy toast-os vonulatot kap, az (új) hordó itt nagyobb szerepet kap. Nyílik a citromfa virága a szigorú kövek között. Nagy bor a nagy borok között, összetett és egységes egyben.

Közben vendéglátónk megosztja velünk a dubai gazdagok történetét, akiknek jók voltak a Szepsy borok, csak az árszintjükkel nem voltak elégedettek. Nem eléggé luxus-kategória, mondták, többet kellene kérni értük. Az ilyen vevőknek külön egy olyan árlapot szükséges rendszeresíteni, ahol a számokat pár nullával meghizlalják.

„A legjobbat vagy semmit!” – jutott eszembe az előző nap megismert 125 éves szlogen a Mercedes-Benz cégtől. Ez a Szepsy birtok jelmondata is lehetne. Nincs alku, nem készítenek például 6 puttony alatti aszúminőséget. Minek saját konkurenciát szerezni, kreálni egy néhány „kisöcsit”. Visszatérő kérdés Tokajban a borászok különböző gyűlésein, például a hegyközségi szavazásokon, hogy „borbóvlit” az édesített gyenge minőségű tokaji termelését mennyire lehet szabályozni, esetleg korlátozni. Természetesen a nagy többségnek kell ez a piaci szegmens. Ezért gondolkozott egy időben úgy házigazdánk, hogy talán jobb lenne borát inkább mádi borként forgalomba hozni, mint tokajiként.

„A szeretettel végzett munka nem más, mint a láthatóvá tett szeretet. A szeretet a legmagasabb szintű energia. Ami ennek tudatában készül, az nem tud más hatással lenni az emberre. Bárki létrehozhat ilyet, cipész, orvos, bárki.” Szepsy István (Istennel, szőlőtőkék között – Tallián Hedvig)

6 puttonyos Aszú 2006. Friss aszú, fiatalosan citrusos, kiváló a cukor és sav egyensúlya, igazi kajszi barackos kert, krémesen omlik az édesség. Lovasi András dala jutott eszembe:

„A fűben ülsz és melletted hevernek

A napmeleg barackok és te egyet

Elvállalsz és a leve elindul le

Hosszú távú terveit töröd le azzal, hogy letörlöd

Az álladról..”

A pince után a beszélgetés helyszíne átkerült a Szent Tamás Pincészethez kötődő, Gusteau fényei által beragyogott Mádi Udvarházba, ahol egy pompás ebédet költöttünk el közösen. A fogások ívét természetesen Szepsy borok adták.

Az összes magyarországi bortermő vidéket Szepsy birtokká kellene alakítani! Persze ez illúzió, mindez hagymázas felvetés, de azt az energiát, a törekvést a jóra és a legjobbra, átvehetné a többi pincészet is. Ebben az esetben sokkal több felejthetetlen bor kerülne az asztalra itt a Kárpát-medencében. Szerencsére vannak, akik követik Szepsy István elveit, a Mádi Kör mindenképpen, de sokan választják példaképül az országban. Bizakodjunk.

Érezni az energiát a boraiban, azt a szeretettel végzett munkát, amely végig kíséri a tőkétől a palackig a borkészítést nála. Hit és spiritualitás, együtt a tájjal átélve, megélve. Amivel végképp meggyőzött Szepsy István, az a filozófiai alapvetése volt: Harmónia önmagunkkal, a környezetünkkel, és innen már csak egy ugrás az egység Teremtővel és egész világgal. Ez egy igazi kristálytiszta „bortaoista” megnyilvánulás volt. Milyen egyszerű és kézenfekvő, mégis kevesen gondolnak bele.

Doszpod Lászlónak, a Prestige Reserve Club atyjának, a Tokaj Prestige Csillagos Bortúra Négy keréken megálmodójának és szervezőjének csillagos ötös és köszönet a meghívásért – illetve a tökéletes lebonyolításért – mindenből a legjobbat kaptuk.

A bort sokféleképpen készíthet az ember: lazán, slendrián módon, esetleg a pénzért, vagy csak az ízéért, szívvel lélekkel, izzadtsággal, fáradtsággal, verítékkel, kivagyiságból, óvatosan, és lehet bölcsen is. Szepsy István bölcsen készíti a borait, harmóniában önmagával, a tájjal, a szőlővel és a Teremtővel. Az ember nem tudhatja magáról, hogy bölcs, a bölcsesség csak úgy jön, megjelenik az emberen, mint egy időtlen mosoly és mindig csak mások látják igazán. Hiszen aki bölcs, annak nem fontos a bölcsesség, hiszen az. Szóval értik, hogy mi a helyzet.

„Az az érzés jöjjön vissza a borokban, amit a dűlőkben megél az ember, ennél több nem kell, erre kell törekednünk.”  (Szepsy István)

Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011Tokaj 2011

Kategória Egyéb