Sárospataki Borterasz – Tegyük fel a térképre Tokaj északi-partját! 2. rész

A túra öt pincészeten keresztül vezetett, öt élmény, öt stílus, öt egyéniség.

Nyulasi Gábriel István írása

A SÁROSPATAKI ÖTÖKből ebben az írásunkban a további három izgalmas állomást mutatunk be, tehát FOLYTATJUK! Látogatásunk első részét itt olvashatjátok: www.ihatobb.hu/sarospataki-borterasz-tegyuk-fel-terkepre-tokaj-eszaki-partjat/

Hercegkúti gondolatok

Hercegkúton, nem messze, úgy 3 kilométerre Sárospataktól a csodák földjére érkeztünk. Valóban mesébe illő a tájkép, a kis pincék édesdeden megbújnak a fűben. Mint megannyi kis “manólak” háromszögalakú kőhomlokzatukkal hirdetik, hogy a borkultúra maradandó és Világörökségi minősítésre érdemes építészeti vonulatokat is képes létrehozni. A hercegkútiak méltán büszkék a szépen megőrzött pincefalucskára, óriási turisztikai potenciál rejtőzik ebben a vidékben. A borok karaktere, eltarthatósága  szintén adott ahhoz, hogy a Sárospataki Borterasz egyre ismertebb legyen.

A látogatásunkon készült többi képet itt tekintheted meg!

Naár Ferenc

Naár Ferenc

Apa és Fia együtt!

Naár Ferenc, a Naár Családi Pincészet borász tulajdonosa, hisz a hagyományokban. Családi pincészet, a két Naár Ferenc együtt fejleszti a birtokot, Apa és fia. A gyökerek (a német származás) közösek az Espák Pincészettel, büszkék a hagyományaikra, az 1750-as évekig is vissza tudják vezetni a borkészítés történetét, ekkor jöttek a svábok betelepítés révén Sárospatak környékére. Újratelepítik a szőlőket a régi dűlőkben, a pincészet 2008-ban palackozott hivatalosan először bort. Jelenleg mintegy 20 hektáron gazdálkodnak. A kövérszőlő 2013-tól tölt be jelentősebb szerepet a borászat életében. (ifj.)Naár Ferenc a Pajzos pincészetnél is borászkodik, a szakmai tapasztalatai egy részét még a Grand Tokajnál szerezte.

A fantasztikus hidegtál elfogyasztása alatt és után érkeztek a Naár borok, elsőként egy 2017-es Zengővel ismerkedtünk. Zöldalmás ásványosság, lendületes savak, kifejezetten jól esett. Gomboshegyi Sárgamuskotállyal (2017) folytattuk a sort, friss, ropogós, reduktív bor, egyensúlyos, nem tolakodó muskotályos ízvilággal, moderált alkohollal, nem véletlen a vadonatúj elismerés Sárospatakról, ahol a Nyár borává választották. A 2016-os Furmint citrusos almás savkészlettel, némi tűzköves, agyagos ásványossággal.  https://www.facebook.com/naar.csaladi.pince/

Espák Pál és Espák-Popovics Helga

Espák Pál és Espák-Popovics Helga

Espák lángos hirtelen

Egyik pincesorról a másikra váltottunk és megnéztük magunknak Espákék birodalmát. Így szól a hitvallásuk: „Hisszük, hogy a legkiválóbb borokat tiszta szívvel lehet létrehozni. … Családunkban minden tapasztalat, fortély apáról fiúra öröklődik. Csiszoljuk a tudást, a titkot őrizzük a következő generáció számára.”http://www.espakpinceszet.hu

Espákéknál is az egész családot megmozgatja a pincészet, mindenki kiveszi a részét a munkából. Bálint a nagy tapasztalatokkal rendelkező atya, Pál a fiú is borászkodik. Felosztják a munkát és még Helgának (Pál felesége) is jut ideje kóstoltatni a boraikat.  Az eredeti pince a 19. század elején épülhetett, a présházban található kemencét bármikor spontán felfűtik és akkor a levegő megtelik a csodás, frissen sült csemege illatával, ami a kenyérlángos, vagy tejfeles lángos (Hercegkút jellegzetes desszertje). Pincelátogatásunk idején sem voltak restek és hirtelen jött ötlettől (csak szóba került a lángos és ők máris bedurrantották a kemencét) vezetve kisütöttek nekünk egy tepsivel… Mennyei eledel, amit nem szabad kihagyni, ha arra jártok!

Az Espák pincészet 2017-es furmintja masszív savakkal köszönt be, alma, körte, ásvány. Jó arányok. Még sokat kísérleteznek, hogy a tökéletes arányokat elérjék, amiben megmutatkoznak a termőterület szépségei, a terroir ereje. Később lehetőségünk volt belekortyolni az Espák 2013-as 6 puttonyos aszúba. Hárslevelű hangsúlyos, 6 puttonynak megfelelő 180g/ l cukorral, 9-es savval és 10,5 alkohollal. Citrusok, kajszibarack, krémesség, ásvány, hársvirág, hársmézesség, karamella, friss és kerek történet.

Fel, fel a dűlőbe - Harsányi Pincészet

Fel, fel a dűlőbe – Harsányi Pincészet

A látogatásunkon készült többi képet itt tekintheted meg!

Kútpatka, Királyhegy, Megyer és a Ciróka

Szőlőterületeink a tokaji borvidéken, Sárospatak mellett találhatóak, a Kútpatka, a Királyhegy, a Megyer és a Ciróka dűlőkben. Közel 9 hektárnyi termőterületen dolgozunk, főleg hagyományos tokaji szőlő fajtákkal – furminttal, sárgamuskotállyal és hárslevelűvel. Hiszünk abban, hogy vegyszerek és hozzáadott anyagok nélkül, organikusan művelve a szőlőt, a különböző fekvésű és talajszerkezetű dűlők jobban elénk tárják a furmint sokszínűségét, a muskotály kedvességét és a hárslevelű fűszerességét. http://www.harsanyipinceszet.hu/rolunk

Gyúni Zsuzsanna, a Harsányi pincészet értékesítési managere és rendezvényszervezője kalauzolt minket a birtokon, elmondása szerint a terjeszkedés fázisában vannak, folyamatosan bővítik kapcsolataikat. A birtokra jellemző az organikus művelési mód, Harsányi Gábornak, a tulajdonosnak is a környezettudatosság az alapelve.  Többek között meg is kóstoltunk egy 2016-os Harsányi sárgamuskotályt, amely igen elegáns darabnak bizonyult, nem tolakodó parfümös, hanem harmonikusan finoman moderált illatával bűvölt el. Kedves és illatos, a maradék cukorka is jól áll neki. Alkoholban is erősíti a jóivású jelzőt, hiszen csak 10,5-es. Találkoztunk egy igazi dűlőszelektált furminttal, a játékos nevű Ciróka dűlőből a 2016-os évjáratból, (100% furmint) ez a bor is igen kedvesre hangolt, felhasználóbarát. Itt is alacsony az alkohol, 10,5 körüli, három hónapos hordózást is kapott. Játékos savak, finom ásványosság jellemezte.

Mesevilág (Hercegkút)

Mesevilág (Hercegkút)

Össze kell fogni!

A túra öt pincészeten keresztül vezetett, öt élmény, öt stílus, öt egyéniség.  Egyesületben öt borászat képviselteti magát: a sárospataki Pajzos-Megyer, Tokaj-Portius és Harsányi, valamint a hercegkúti Espák és Naár Családi Pincészet. Bár készítettek közös bort, igazi tokaji palackba, nem törekszenek arra, hogy hasonlítsanak egymásra. Inkább kiegészítik egymást különböző adottságaikkal. Segítik egymást szakmailag, marketing tevékenységben és bármi másban a Sárospataki Borterasz tagjai. Egyelőre alig indultak el, még korai lenne bármit jósolgatni, de az összefogásuk példaértékű. Van egy Sárospataki Borterasz című rendezvény is idén már ötödik éve, (2018.08.10-19.) Az egyesület még csak tavaly mutatkozott be a fővárosban, a bejegyzése pár éves. Számunkra a bortúra végén, amely az év egyik legtartalmasabbika volt (nem is tudtunk leírni mindent) kiderült, hogy bizony igaz, Tokaj-hegyalja Északi partja többet érdemel. Meg kell ismerni, el kell ide jönni újra és újra… A Sárospataki Borterasznak sikeres tevékenységet kívánunk, hogy minél többen ismerjék meg ezt a területet. Köszönjük a meghívást!

Összefogás

Összefogás

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )