Sándor Zsolt borai a VinoPianoban

Bükki bizsergés van és ez a rezgés a VinoPiano Borbárba is eljutott a Borozz a Borásszal eseménysorozat kapcsán.

 

A zweigelt szeretete

A zweigeltet Fekete Mihály szerettette meg velem.

A 2007-es szekszárdi vöröse úgy magába bolondított gyümölcsösségével, fűszerességével és bársonyos tanninjaival, hogy egyszer képes voltam a vacsorához szellőztetni kibontott palackot még a főzés közben az utolsó cseppig benyakalni. (RIP Keith Floyd…)

 

A VinoPianoban

Ennek a románcnak a bizsergető emléke rémlett fel bennem, amikor a VinoPianoban belekóstoltam Sándor Zsolt 2015-ös zweigelt sillerébe. Zamatos, lendületes, a málnás savakat szépen kerekíti a test édessége, kiemeli a borsos fűszeresség, öröm inni, megmutatja mire is való, milyen egy jó siller.

IMG_20171129_193416
Sándor Zsolt

Vörösben

Vörös évjárattestvére fiatal még, akárcsak a Pincészet, ráférne még a kerekedés, komolyodás. Az anyagi kényszer űzte a piacra, pedig biztosan jót tenne neki még vagy két év pihentetés, de ez már legyen a fogyasztók gondja, ha kibírják addig. A bor ugyanis már most vonzó, manapság sokan díjazzák a virgonc savakat, és nem bánják ha azok csak a korty végén simulnak bele a nagyobb testbe, és már el is eltűnnek, mire megérkezik az utóízben a finom kovás, puskaporos ásványosság.

 

Egy kis Feketét?

A 2016-os Kisfekete, leánykori nevén purcsin, igazi ritkaság. Könnyed, elegáns eperbomba, rakatnyi édesfűszerrel, amit szépen kidomborít az alkohol. Az ízélményt kerekké teszi a hosszú harmonikus utóíz. Egyedi, lehengerlő aromakompozíció, borban ilyet még nem éreztem. Talán hasonló lehet egy eperkompótos daiquiri, ha nem lenne tél, most kiszaladnék és próbaképpen csinálnék magamnak egyet. Aki csak teheti, ízlelje meg egyszer ezt a bort!

 

Érdemes követni…

Zsolt fehér tételei az asztaltársaság más tagjaihoz képest kevésbé tettek lelkessé engem, de szerencsére sokfélék vagyunk, sokféle bort szeretünk. Az organikus művelés, a spontán erjesztés és a kézműves szemlélet garancia a gondosságra, az évek meg majd meghozzák a tapasztalatot.

A Pincészet izgalmas, egyedi borokat készít, érdemes követni és kóstolni őket!

Tóth Zoltán, foodie

 

A pincéről és aki mögötte van: Sándor Zsolt vagyok, borász, borszakértő és lokálpatrióta. Az utóbbi végett választottam a Bükki borvidéket és nem a körülöttünk lévő ismerteket. Hiszek a borvidék újbóli feltámasztásában, mert régen -mint oly sok minden- ez is működött! Számomra fontos a Természet és a környezetem egészsége, ezért elsősorban saját termelésű, vegyszermentes, azaz organikus szőlőből készítek bort. Boraim elkészítésekor is természetességre törekszem, nem használok semmiféle adalékokat, nem emelek mustfokot és nem csökkentek savat. (sandorzsolt.com)

A következő Borozz a Borásszal kóstoló december 13-án lesz a VinoPiano BorBárban, bemutatkozik: Piroska Tibor és a Kékhegy Pince

IMG_20171129_193035
Borozz a Borásszal – Sándor Zsolt kóstoló
Kategória Bor