Őszi Hulló levelek a BorMozin

Az őszi Magvető BorMozin a hulló levelek között kortyoltuk a jó magyar borokat!

A finn filmek őszi bája

Aki Kaurasmaki filmeket már vetítettünk egy néhányszor bormozin. A skandináv filmek, azonbelül a finnek igazán különleges atmoszférát teremtenek. A hidegben mintha az emberi érzések, maga a lét is elgémberednének. Mit lehet tenni ott északon? Inni vagy nem lenni? Ez itt a kérdés…

Nyulasi Gábriel István írása

A legutóbbi filmünk A gyufagyári lány (Télűző BorMozi – február) pont igazán jól illett a Hulló levelekhez, hiszen ugyanabban a rideg külvárosi miliőben játszódik. Ez a “proletár trilógiához” kapcsolódó mű amely a következőkből áll össze: Árnyak a Paradicsomban (1986), Ariel (1988), A gyufagyári lány (1990). A Hulló levelek egy friss alkotás a rendezőtől, 2023-ban került a mozikba. Illeszkedik a sorozatba, szerencsétlen sorsú munkásemberek a kietlen, külvárosi Helsinkiben küzdenek az élettel. Prolik, de a szó “jó értelmében” és szerelmesek. Ám az érzéseiket nagyon-nagyon nehéz megélniünk…

Őszi Magvető BorMoziban nyári hangulat

Még a az Őszi Mini BorMoziról hoztuk át a Petnatot. “Hitem szerint a bor gyógyír testre és lélekre, hagyomány, művészet, kultúra, nemzedékről nemzedékre öröklődött tudás. Munkásságom számomra szent hivatás, örömteli alkotás, gazdag életút, mely remélem, boraimban is megmutatkozik.” Halmosi Áron, borász

ÉKKŐ Borműhely Chardonnay Petnat 2023 (Balaton-felvidék)

ÉKKŐ Borműhely Chardonnay Petnat 2023 (Balaton-felvidék)Egy Petnat készítésénél fontos a cukor mennyisége, így 16 g/l körüli maradék cukortartalommal lett pezsgőspalackba töltve 09.28-án finomseprővel, kénmentesen. A palackban szárazra erjedt, pici túlnyomás van benne, ezért a nyitása kicsit “tovább tart”, de megéri a natúr, telt, krémes zamatokért. Kereskedelmi forgalomban nem kapható, csak a pincészetnél. Valóban krémes a petnatunk, barackos, almás, citrusos főbb aromák mellett megjelennek a termőhelyi ásványosság füstös-sós kovaköves villanásai. Jól jönnek a bubik, közepes finomságúak, legalább egy 10 percig kellett “fárasztani”, amíg ki tudtuk bontani. A bontáshoz a már jól bevált “szeget a koronazárba” módszert alkalmaztuk. Jól összeért krémes, terroir petnat a Balaton-felvidékről… Egy hónap alatt nem változott a bor. Podcast a pincészettel: katt ide!

Őszi sárga muskotály 

A Gróf Degenfeld család több mint százötven éves hagyományai alapján 1994-ben élesztette újjá hegyaljai szőlőbirtokát. A borok készítése során a természet szeretete, a hagyományok tisztelete és a modern technológia ötvözése vezérel bennünket. grofdegenfeld.com 

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló Tokaji Organikus Muscat Blanc 2023 (Tokaj)

Készült a pincészet képviselőjével egy jóízű podcast: katt ide! Egy félszáraz virgonc borra esett a választásunk a pincészettől. Hogyan készült? A bogyózott-zúzott cefrét egy óra áztatás után pneumatikus tankprésben préseltük, organikus fajélesztővel, rozsdamentes acéltartályban. Szárazsági fok: félszáraz Cukortartalom: 9,8 g/l Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló Tokaji Organikus Muscat Blanc 2023 (Tokaj) Muscat Blanc vagyis leánykori nevén sárgamuskotályból készült a bor. Halvány citromsárga szín, zöldes reflexekkel. Kirobbanóan friss az orrban citrusok, viola, fehérbors, sós permet, nyári alma és bodza. Szájban is hozza a kötelező elemeket (tehát átjönnek az orrban érezhető aromák) üdítő savakkal, az a tíz gramm körüli cukor szinte eltűnik benne, csak kerekíti az összképet. Iskolapéldája egy jól felépített, harmonikus, könnyed bornak, amely önmagában és ételekkel párosítva is megállja a helyét. Nagyon szeretik az emberek! Podcast a pincészettel: katt ide!

Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok Zen 2023 (Etyek-Budai)

Zenit őszi zeniten 

A zenit magyar nemesítésű fehérborszőlő-fajta. 1951-ben nemesítette Király Ferenc az ezerjó és a bouvier keresztezésével létrehozva. Szinonim neve: Badacsony 7.

Nagy Gábor kiváló minőségű borokat készít családi birtokán Pázmándon a Velencei tó partján, az Etyek-Budai borvidéken. Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok Zen 2023 (Etyek-Budai) Egy igazán gyümölcsös ZEN zenit, hihetetlen intenzitással és rétegekkel varázsol el. Őszibarack, mandarin, nyári alma, citrusok duruzsolnak szépen ízben és illatban egyaránt. Nem okoz csalódást, ez az Év Zenitje. A test a savak, a lecsengés mind-mind az optimumon kimaxolva. Hibátlan, tankönyvbe illő találkozás ez. Még mindig bitang jó a zenit, mondjuk rá, hogy zeniten van! Már értjük, hogy Nagy Gábor hogyan inspirált sok helyi borászt. Készült a pincészet képviselőjével egy jóízű podcast: katt ide!

Helsinkiben Ukrajna a rádióban

Hőseink: a kirúgott bolti pénztárosnő és az alkoholista homokfúvó “korróziós szakember” lassan találnak egymásra. A túlzásba vitt kocsmázás nem építi a kapcsolatokat. Ansa megkedveli Holappát, de a szenvedélybetegségét (alkoholizmusát) nem vállalja be. Holappát lapátra teszi és a férfi közben az ivás miatt a munkáját is elveszti több alkalommal. Közben fantasztikus dalok (amelyek véletlenül mindig a hőseink lelkiállapotát tükrözik) szólnak a rádióban (az ukrán háborús hírek mellett) és a szórakozóhelyeken…

Ha-ha-hajnalban, a Badacsonyban

Az Edvi Illés pincészet ökológiai gazdálkodást folytat a szőlőben, és a pincében  sincsenek uniformizáló technológiák vagy segédanyagok. A borokat spontán módon erjesztik, kizárólag minimális ként használva a készítés során. Hosszú erjedés, majd rövid idejű fahordós érlelés jellemzi a technológiát, ezt követően a tételek végül tartályban kerekednek a palackozásig, majd palackban a forgalomba kerülésig. A cél a lehető leghitelesebben megmutatni a Badacsonyt mint termőhelyet a borokon keresztül. Nem elírás – azonos évjárat két rajnai rizlingje egy történetet írnak le: egyiket azonnal, másikat a szüret másnapján dolgoztuk fel. Ez utóbbi tétel 600 literes, 9 éves szivar alakú hordóban erjedt és érlelődött, ami igazán jellegzetes, gazdag aromákat eredményezett. 

Edvi Illés Hajnali Rizling 2020 (Badacsony) Már az első szippantásra egy igazi hamisítatlan badacsonyi boréletérzés… Igazi terroir bor, sósság, ásványosság, kovakő, bazalt, citrusok, jonatán alma, szépen integrált hordó, jó érzetű fával, lendületes savakkal, elég hosszú a korty. Most még jobb volt mint legutóbb! Podcast a pincészettel: katt ide!

A Dénes Hegybirtok bírja az érlelést

Sághegy, ha kimondom, nem tudod hol van. Somló, azt talán már jobban karcolod…

Dénes Hegybirtok Sághegyi Furmint 2013 (Somló)

Első a piacon a hegyükről, nemigen hallani más sághegyi termelőkről. A telkek szétaprózottsága miatt lehetetlen vállalkozásnak tűnik az építkezés. Jelenleg három hektáron gazdálkodnak. Folyamatos bővítésben gondolkodik Dénes Tibor, körülbelül tíz hektárig, apró házakból álló pince rendszerüket is e tervhez hozzárendelten fejlesztik. Jelenleg a vendéglátás is beindult náluk, rendszeresen bortúrázhatsz náluk!

Dénes Hegybirtok Sághegyi Furmint 2013 (Somló) Érdekesség: Nagyszerű évjáratban született szűz termésből az első forgalomba kerülő furmintunk! A Ság hegyen a filoxéra pusztítását követően felhagytak a fajta termesztésével, így több mint 120 év múltán visszatelepítettként tarthatjuk számon, már csak ezért is nagyon örülünk érkezésének! Furmint ültetvényeink a hegyen három vágóban találhatók 200-250 Btf. magasságban Ny-DNy-i kitettségben. 100% Alkoholtartalom: 12,5-13% vol. Saját, természetes élesztőjével erjedt ki spontán módon – ezért is a közel 6 g/l maradékcukor. Érlelés: finom seprőn 9 hónapig természetes almasav bontással, majd fejtés után további 3 hónap hordózás. A színe borostyános aranyló… A bor lassan nyílik, először sós mandulás fuvallat. Aztán jön a füstös kova, a citrus lekvárok, őszibarack, körte, gyömbér, és egy kis tea… A savak lesimítását az idő elvégezte nagyjából, de szerencsére még vannak élő savak. Rétegesen épül fel ez a tizenegyéves bor, a lecsengések a jellegzetes tonikos kesernyébe torkollik.

Ősszel is jó Pinot! 

Hogyan indult a Benedek Pince története? 4.generációs családi borászat vagyunk. Az 1947.-ben épült és ma is árutermelő pincéből indult el a Benedek borok útja. A szülők és nagy szülők mindkét ágon foglalkoztak szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. 1990. után Benedek János és Ludányi Lídia  élesztették újjá  a Családi Gazdaságot. Benedek Pince Pinot Noir 2022 (Mátra) A Pinot Noir leggyümölcsösebb arca. Reduktív körülmények között készült. Csipkebogyó, cigánymeggy, szilva, fahéj, korai cseresznye az illat bokrétában. Ez egy légiesen könnyed, gyümölcsös és elegáns bor. Nem akar több lenni, nem akar jobb lenni, magasabbra nőni, hanem egy hibátlan, friss és könnyű vörösbor a mindennapokra. Gyönyörű harmóniában, gyümölcsösen a Mátrából a Benedek Pincétől. Podcast a pincészettel: katt ide!

Baldavári Borászat Kékfrankos 2021 (Kunság)

A Kunsági Borvidék egyik ékszerdoboza

Monor és az ezerpincés borfalu már régóta a kedvenceink közé tartoznak. Amikor először meglátod a hullámzó gádorok vidékét, érzed, hogy itt a borrajongó otthonra találhat. Monor Budapesttől mintegy 30 kilométerre található. Jelenleg a Monori Pincefaluban mintegy 960 pince található összefüggő pincefaluban, amely nem csak Magyarországon, de Európában is unikális. A borpincék zöme egyedi igényeket szolgál, azonban egyre többen vannak, akik felkészültek a borturizmus lehetőségeire, az igényes vendéglátásra is.
Monor a Gödöllő-Monori-dombság és az Alföld találkozásánál fekszik, legmagasabb pontja, az Alföldbe simuló Strázsahegy (190m), amely a hagyomány szerint arról kapta a nevét, hogy a török korban innen kémlelték a környéket, őrizve a falut a portyázó török katonáktól. Gyertek el és nézzétek meg Ti is!

“Gyömrőről jöttem, ahova egy esztendeje költöztünk, feleségemmel, Pestszentlőrincről… Mindegyikőnket nagyon foglalkoztatott a borkultúra. Én ebben nőttem fel. Kisgyerekoromban a Bugac környéki Jászszentlászlón élt a családom, ahol már volt jó néhány sor szőlőnk…. Amikor 10 éve, húsvétkor lejöttünk, elámultunk azon, hogy milyen hangulatos környék ez. Én később kezdtem ez iránt komolyabban érdeklődni, amikor rá két évvel körbesétáltuk feleségemmel itt a pincéket, s egy nap alatt el is döntöttük, hogy szeretnénk itt lenni, és pincét is venni.” Baldavári Attila 

Baldavári Borászat Kékfrankos 2021 (Kunság) Pohárban is élénk, fiatalos rubintos színekkel köszönt. Egy kirobbanóan gyümölcsös tétel, egy igazi virgonc meggybomba a maga keresetlen bájában. Még egy kis ribizli és áfonyás felhangok is kísérik ezt a nagyon feszes, izmos textúrájú bort. Az ilyen borok mutatják meg a Kunság igazi erejét. Hogy hiába nem emelkednek itt a hegyek, mégis kiváló borokat lehet e tájon is készíteni. Kerek, harmóniát sugárzó tétel, egy baj van, hogy már nincs belőle… Podcast a pincészettel: katt ide!

Helsinkiben is üt a villamos

Holappát fűti a szerelem és az italt is leteszi emiatt. Ansa ennek nagyon megörül és villámrandira hívja az emberét. A villamos hősünk útját keresztezi és ebből természetesen nem az ember kerül ki győztesen. Holappa az intenzíven, kómában fekszik, így látogatja szerelme. Aztán boldog felébredés és a kutya is Chaplin. Rengeteg eastern egg a filmben, csak győzzük megszámolni…

A borsor

Gratulálunk a nyerteseknek és az est közönségszavazásán első helyet megszerző bornak: Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló Tokaji Organikus Muscat Blanc 2023 (Tokaj)

A boldog nyertesek

(Ha tetszett a cikkünk, és érdekelnek a magyar borok, sörök, pálinkák, koktélok (#italok) alkalmanként gasztronómiával, (#ételek) és mindenféle kapcsolódással (#kultúra) és nemzetközi kitekintéssel és szeretnél értesülni további hírekről, eseményekről, játékokról, egyedi beszámolókról, akkor csatlakozz Az ihatóbb Magyarországért közösségéhez (vagyis lájkolj minket) a facebookon: ide klikkelve! )