Nagy Olaszrizling Kóstoló – Október 11-én 14 órakor: start!

2014. október 4. – Az ihatóbb Magyarországért

Itt van az október, elég álmos-esősen. Sok borászat szőlő nélkül maradt, vagy épp próbálja menteni a menthetőt. Megérkezett az őszi kórokozó, torok és orrtelítő verzióban, amely a borkortyolók réme. Mi lesz veled szaglás, ízlelés? De még egy hetünk van, hogy felkészüljünk a most már hagyományos (2. alkalom) Nagy Olaszrizling Kóstolóra. Addig egy kis kedvcsináló…

Még várunk vele…

Szert tettünk egy 10 éves példányra, még nem mertük kipukkasztani: egy villányi 2004-es Mayer Olaszrizling. Itt van a képünkön is, egyelőre még a hűtőben várja a nagy bontást. Szóval már csak egy hét, és újra Olaszrizlingben fürödhetünk. Mely bor bár nem is olasz, és nem is rizling, azért mégis az egyik legfontosabb fehérünk.

Miért éppen olaszrizling?

Tudnotok kell, hogy mi az Olaszrizling! Fehér bor? Az! Az olaszok főleg vörösök nem? Nem! Ez nem is olaszbor! És? Na, neked el kell jönnöd október 11-én. Hová?

Prémium kóstolás

A Winelovers következő prémium boros rendezvénye a Nagy Olaszrizling Kóstoló, mely október 11-én (szombaton) 14.00 – 22.00 között kerül megrendezésre a Sofitel Budapest Hotelben (1051 Budapest, Széchenyi tér 2.)

Az olaszrizling hazánk egyik legjelentősebb fajtája, hiszen a legnagyobb területen termesztett fehér szőlő, és szinte mindegyik borvidéken megtalálható. Különlegességét az adja, hogy visszafogott aromái révén képes kifejezni a termőtáj adottságait, különös tekintettel a Balaton északi partjának és Egerszólát dűlőinek vulkanikus talajára. Az Olaszrizling Október célja, hogy ráirányítsa a figyelmet erre a különleges fajtára, megmutassa kiemelkedő adottságait, változatosságát.  Az olaszrizling nemcsak a mindennapok bora lehet, hanem dűlőszelektált és válogatás tételei által az egyedi alkalmak méltó kísérője is.

Előre tudjuk, hogy nem kortyolhatjuk végig a sort, egyszerűen egy 8 órás műszak alatt lehetetlen. Nem tudsz dönteni? Zokog a szíved és májad a választási kényszer alatt? Erre jók a mesterkurzusok, melyek kiragadnak egy-egy borvidéket, stílust egyebet… Vagy teljesen szabadon, ahogy jönnek a standok sorban…

A program

Graševina: akkor és most

2014. október 11. 12:30-14:00

A horvátok legnépszerűbb fajtája a graševina, azaz az olaszrizling. A teljes termőterület negyedét elfoglaló fajta elsősorban a kontinentális borvidékeken terem, olyan kiváló termőhelyeken, mint Kutjevo, a Drávaszög (azaz Baranya horvát része) vagy éppen Ilok. A graševina–sztori az utóbbi években nemzetközileg is egyre több figyelmet vált ki. Tematikus kóstolónkon Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője, a horvát borok szakértője mutatja be négy borpároson keresztül, milyen a graševina fiatalon és milyen az ugyanarról a területről származó bor éretten. Négy pincészet, négy termőhely, nyolc bor.

Olaszrizling a Balaton körül

2014. október 11. 15:00-16:30

Az utóbbi években egyre inkább láthatóvá vált, hogy az olaszrizling szőlőfajtát a Balaton partján dolgozó borászok veszik legkomolyabban. Ezeken a tájakon az olaszrizling nem pusztán a borsor elején található könnyed fehérbor, hanem sok esetben a pincészet csúcsbora. Hogy ez miért alakult így, arról Mészáros Gabriella beszél. A boroktató, borszakértő a tó körül fekvő hat borvidéket veszi sorra, elemezve azt, hogy az egyes termőtájak és évjáratok hogyan járulnak hozzá a végső borstílus kialakulásához. A mesterkurzus borsorát a Bortársaság kínálatából állítottuk össze.

Csopaki Kódex mesterkurzus

2014. október 11. 17:30-19:00

A csopaki borászok – annak érdekében, hogy a régiónak, mint bortermő területnek arcot adjanak – létrehozták a Csopaki Kódex önkéntesen vállalható eredetvédelmi rendszerét, amely kizárólag az olaszrizling szőlőfajtára épít. A céljuk az, hogy a település határában fekvő ültetvényekről származó olaszrizlingeket egy kiismerhető, körülírható bortípussal és a megbízható, magas minőséggel köthesse össze a fogyasztó. Ennek érdekében egy több szintre épülő rendszert hoztak létre, amelynek többek között része a szőlészeti és borászati munkák ellenőrzése, valamint egy borbírálat, amelyet egy független borszakértőkből álló zsűri végez. A mesterkurzuson alapos betekintést kapunk a Csopaki Kódex koncepciójába, és megkóstolhatjuk az első Csopaki Kódex borokat.

Kattints ide további információkért!

A kóstoltató pincészetek listája:

1

2Ha Szőlőbirtok és Pincészet, Szent György-hegy

2

Babarczi Szőlőbirtok, Győrújbarát

3

Bakó Ambrus, Badacsony

4

Bazaltbor Badacsony Kft., Badacsonytomaj

5

Bencze Pince, Szent György hegy

6

Bezerics Borház, Keszthely

7

Bock Pince, Villány

8

Borbély Családi Pincészet, Badacsonytomaj

9

Bott Frigyes, Felvidék

10

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, Balatonboglár

11

Bussay Pince, Csörnyeföld

12

Canter Borház, Zánka

13

Csernyik Pince, Gyöngyöstarján

14

Csetvei Pincészet, Mór

15

Csobánci Bormanufaktúra, Diszel

16

Dalmácia Konoba borpince (Ilocki Podrumi, Kalazic)

17

Dénes Hegybirtok, Ság-hegy

18

Dobosi Pincészet, Szentantalfa

19

Dúzsi Tamás Pincéje, Szekszárd

20

Első Magyar Borház Szeremley Birtok, Badacsonytomaj

21

Fekete Pince, Somló

22

Figula Pincészet, Balatonfüred

23

Gál Lajos Pincészete ,Eger

24

Gál Szőlőbirtok és Pincészet, Szigetcsép

25

Grasevina Croatia

26

Guden Kisbirtok, Paloznak

27

Hertzka Birtok, Balatoncsicsó

28

Hilltop, Neszmély

29

Homola Pincészet, Paloznak

30

HR Winery, Kürti borvidék

31

Istvándy Jenő Pincészete, Szentbékkála

32

Istvándy Pincészet, Káptalantóti

33

Jásdi Pince, Csopak

34

Káli Kövek, Köveskál

35

Karner Gábor, Szűcsi

36

Kasnyik  Családi Pincészet, Kürt

37

Koczor Pincészet, Balatonfüred

38

Kolonics Pincészet, Somlóvásárhely

39

Kőróka Pincészet, Mindszentkála

40

Kreinbacher Birtok, Somló

41

Laposa Borbirtok, Badacsonytomaj

42

Légli Otto, Balatonboglár

43

Léránt Pince, Badacsony

44

Lídia Borház, Zánka

45

Losonczi Bálint, Gyöngyöspata

46

Mátyás Pince, Kürt

47

Németh Pince-Szalai Attila, Badacsony

48

Nyári Pince, Szent György-hegy

49

Pállfy Pince, Köveskál

50

Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Pannonhalma

51

Pántlika Pincészet, Dörgicse

52

Petrányi Pince, Csopak

53

Pócz Pincészet, Balatonboglár

54

Sabar Borház, Káptalantóti

55

Skizo Borház, Badacsonytördemic

56

Skrabski Pince, Balatonudvari

57

Söptei Pincészet és Étterem, Csopak

58

Spiegelberg István, Somló

59

Strekov 1075, Kürt

60

Szászi Pince, Hegymagas

61

Szent Donát, Csopak

62

Sziegl Pince, Hajós

63

Szöllősi Pincészet, Neszmély

64

Tornai Pincészet, Somlójenő

65

Trombitás Borház, Szentbékkála

66

Válibor, Badacsonyörs

67

Veress Családi Borpince, Csáford

68

Villa Tolnay, Gyulakeszi

69

Winelife, Sopron

70

Zsirai Pincészet, Somló

Kategória Egyéb