Mór, mámor, Maurus és Bozóky borkóstoló – Egy nap az Ezerjó jegyében

2009. november 15. – Nyulasi Gábriel

Elmúlt a nyár, de a szerelem nem. Tehát továbbra is rendületlenül kóstolunk, bortúrázunk, járjuk a borvidékeket, látogatjuk a pincészeteket. Őszi első bortúránkat az Ezerjó hazájába, a móri borvidékre szerveztük, ahol a Maurus és a Bozóky Pincészetbe látogattunk el. Az őszi szőlészeti-borászati teendőkbe is bepillantást nyerhettünk, vagyis a csapat első ízben vett részt aktívan egy szüreten.

A napot a Maurus Pincészetnél kezdtük, ahol ifj. Kamocsay Ákos fogadott bennünket a Kulturális Örökség Napjai programsorozat keretében rendezett Szüret Nyitó Bulin. A Lamberg pince bemutatkozásban ez áll: „Meglátni és megszeretni… egy pillanat műve.” Mi is hamar szívünkbe zártuk az ódon hangulatú, fiatalos lendületet, játékosságot sem nélkülöző, hagyományokat őrző miliőt.

Szüretelőládát ragadva felkapaszkodtunk a Vénhegyre a szőlősorok közé, ahonnan megkapó látvány tárult a szemünk elé, templomtoronnyal, szőlődombokkal. Hogy még azok is kedvet kapjanak a szüreteléshez, akik picit húzódoztak a kétkezi munkától, Ákos máris gondoskodott némi „gyorsítóról”, vagyis egy Tramini törkölypálinkával vendégelt meg minket. A szüret ezek után meglepően gyorsan lezajlott, a teli ládákat lehordtuk a pneumatikus prés mellé. Majd a zúzó-bogyózó gépbe öntöttük a termést, a kocsány maradt, a zúzott szőlő továbbhaladt egy csövön keresztül a présbe.

Mindeközben a bográcsban paprikás krumpli rotyogott, Ákos pedig pincebejárásra invitált minket, ahol épület felújítási terveikről is mesélt. Mire visszatértünk a pincéből a nyári napsütésbe, az általunk szüretelt alapanyag a prés kádjában már must formájában várt ránk, finom édes ízzel és illattal. Jó érzés volt saját munkánk „gyümölcsét” kortyolgatni. A pincészetről és az ott töltött kellemes órákról kisfilm is készült.

Bortúránkat a Bozóky Pincészet és Bormúzeumban folytattuk. A pincészetet már nyáron feltérképeztük, ekkor fogalmazódott meg egy Ezerjó specifikus kóstoló terve is.

Szíves vendéglátónk – ahogyan felesége nevezi „Bozóky uram” – már a kapuban várt minket. A Bormúzeum megtekintésével kezdtük a programot, ahol a szőlőművelés és borkészítés ősi eszközeivel ismerkedhettünk meg. A hűs pince több ezer palackot rejtő falai között házigazdánk buzgón mesélte történeteit, miközben az egyik pinceágból a másikba tértünk.

Itt hallhattuk Gábriel barát történetét is, aki a legenda szerint utolérhetetlen borszakértelemmel rendelkezett. Az 1800-as években élt szerzetes, mint a móri kapucinus rend pincemestere tett szert tudására, mellyel – felöntve a garatra – gyakran dicsekedett. Fiatal rendtársai ezért tréfát eszeltek ki, melyre egy vakkóstoló alkalmával került sor. Gábriel barát poharába tucatjával érkeztek a különböző helyi borok.

Ezeket a mester behunyt szemmel, tévedhetetlenül felismerte. A rendtársak az ugratás alkalmával azonban olyan italt is töltöttek poharába, mely számára teljesen ismeretlen volt. A barát sokáig forgatta a különös italt a szájában, többször ivott belőle, mígnem megszégyenülten tette le a poharat. Rendtársai kacagva fedték fel az ital származását, mert bizony Gábriel barát poharába víz került.

A pincéből a díszes kóstolóhelyiségbe érve egy 2001-től 2007-ig terjedő Ezerjó kóstolóban részesültünk, a száraztól kezdve, a félszárazon át a töppedt szőlőből készült édesig bezárólag ismerhettük meg a móri borvidék zászlósborát. Különleges élményt nyújtott többek között az 1996-os Kakukkhegyi ültetvényről származó muzeális Ezerjó is, sajnos több évjáratot innen már nem kóstolhatunk, hiszen kivágásra került ez a szőlő.

Bortúránkat egy kulturális programmal zártuk, a móri Lamberg kastély kiállítási anyagát tekintettük meg. A borászati tárlat a móri borvidék hagyományait és jelenlegi termelőit mutatja be. Beke Ildikó, az intézmény vezetőjének kedves kalauzolásával jártuk be a kastélyt, melynek kuriózumai a nemrégiben felfedezett, és részben feltárt barokk falfestmények. Reméljük, hogy egyszer teljes pompájukban láthatjuk majd ezeket az 1700-as évekből származó műveket.

Mór ékes példája annak, hogyan lehet a hagyományokra támaszkodva kialakítani egy borvidék arculatát. A terroir, a kulturális adottságok, a jó szervezés és a fiatalos lendület az alapja a Móri borvidék felemelkedésének.

Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009Ezerjó bortúra 2009