Furmintokat forgattunk – Nagy fehérek a Festetics Palotában

2010. március 29. – Nyulasi Gábriel

Furmint… „A furmint, vagy furmin fehér borok készítésére alkalmas szőlőfajta, a Vitis vinifera Pontian Balcanica ága, jellegzetes magyar fajta, a legjobban aszúsodó magyar szőlő. Eredete nem pontosan ismert, vannak, akik szerint Dél-Itália, mások szerint a mai Horvátország és Szerbia területén elterülő Szerémség, de lehet a mai Magyarország is.” – írja a lexikon. Mit jelent számunkra? Milyen emlékek mozdulnak meg bennünk? Kinek Somló, kinek inkább Tokaj…

2010. február 25-én a Festetics Palotában tartották a Furmint Február elnevezésű kóstolót. Nagy volt a furmintkoncentráció, mindenki lelkesen bővíthette az élményanyagát a Tokajról, Somlóról, Egerből, Zalából, Rusztról származó borokkal. Több mint 50 tétel állt rendelkezésre, a pohárral a kézben, tömegben utat törő borkortyolóknak. A Borászportálokon magam is próbáltam rendezni az élményeimet egy cikkben: Gondolatok a Furmint körül... Megállapíthattuk, hogy a Furmint immáron felnőtté vált. A Nagy visszatérő, hiszen mindig is itt volt a Kárpát-medencében, legfejlebb most újra elérte a világszínvonalat.

A rendezvényen készített videónk egy klikkeléssel itt érhető el

Furmint FebruárFurmint FebruárFurmint FebruárFurmint FebruárFurmint FebruárFurmint FebruárFurmint FebruárFurmint FebruárFurmint FebruárFurmint FebruárFurmint FebruárFurmint FebruárFurmint FebruárFurmint FebruárFurmint FebruárFurmint FebruárFurmint FebruárFurmint FebruárFurmint FebruárFurmint FebruárFurmint FebruárFurmint FebruárFurmint FebruárFurmint FebruárFurmint FebruárFurmint FebruárFurmint FebruárFurmint FebruárFurmint FebruárFurmint FebruárFurmint FebruárFurmint Február
Rendezvényen készített videónk egy klikkeléssel itt érhető el