2010. március 29. – Nyulasi Gábriel
Furmint… „A furmint, vagy furmin fehér borok készítésére alkalmas szőlőfajta, a Vitis vinifera Pontian Balcanica ága, jellegzetes magyar fajta, a legjobban aszúsodó magyar szőlő. Eredete nem pontosan ismert, vannak, akik szerint Dél-Itália, mások szerint a mai Horvátország és Szerbia területén elterülő Szerémség, de lehet a mai Magyarország is.” – írja a lexikon. Mit jelent számunkra? Milyen emlékek mozdulnak meg bennünk? Kinek Somló, kinek inkább Tokaj…
2010. február 25-én a Festetics Palotában tartották a Furmint Február elnevezésű kóstolót. Nagy volt a furmintkoncentráció, mindenki lelkesen bővíthette az élményanyagát a Tokajról, Somlóról, Egerből, Zalából, Rusztról származó borokkal. Több mint 50 tétel állt rendelkezésre, a pohárral a kézben, tömegben utat törő borkortyolóknak. A Borászportálokon magam is próbáltam rendezni az élményeimet egy cikkben: Gondolatok a Furmint körül... Megállapíthattuk, hogy a Furmint immáron felnőtté vált. A Nagy visszatérő, hiszen mindig is itt volt a Kárpát-medencében, legfejlebb most újra elérte a világszínvonalat.
A rendezvényen készített videónk egy klikkeléssel itt érhető el
Rendezvényen készített videónk egy klikkeléssel itt érhető el