Egyensúlyban borok és dallamok között – A következő alkalom december 8-án!

Káli Ildikó sommelier és borszakíró itthon és külföldön is, főként Franciaországban, visszatérő konzultánsa a borral kapcsolatos rendezvényeknek. Az óbudai Esernyősben zamatos hazai borokat mutat be, miközben a vendégek improvizatív DJ-szetteket is hallgathatnak.

A következő boros-zenés esemény ezúttal Tokaj-Hegyalja boraival varázsol el.

A program facebook elérhetősége, bővebb információ: ideklikkelve található!

Időpont: 2017. december 8., 19:00–22:00

Helyszín: Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont – Budapest, Fő tér. 2., Óbuda, 1033

IMG_9202
Bor és zene együtt (forrás: ESERNYŐS)

Hogyan került kapcsolatba a borral, és miért választotta ezt a szakmát hivatásnak?
Hosszú ideig francia tolmácsként dolgoztam. A hivatalos programok végén a francia és belga cégvezetők azt kérték tőlem, hogy szervezzek számukra bortúrákat, pincelátogatásokat. Velük kezdtem el bort kóstolni és megragadott az a szenvedély és tisztelet, ahogy a borokhoz viszonyultak.

 
Mit csinál egy sommelier? Önnek ma is kihívást jelent, hogy évről-évre naprakész legyen az év legjobb szőlőterméseiből?
A sommelier az étterem lelke. Ő állítja össze a borkínálatot. A borokon és pezsgőkön túlmenően azonban értenie kell a vizekhez, sörökhöz, párlatokhoz és a kávékhoz is. A sommelier olyan bort ajánl a vendégeknek, amely jól harmonizál a vendégek által kiválasztott étellel. Ugyanis egy remek bor és egy kitűnő étel együttesen kóstolva egy harmadik dimenziójú élvezetet hoz létre! Ehhez fontos az ízlelés és az érzékelés „művészete”, ami napi szintű gyakorlással nagyon jól fejleszthető. Ahhoz, hogy naprakész maradjak, minden évben nagyon sok pincészethez ellátogatok. Részt veszek a jelentősebb boros rendezvényeken, és természetesen folyamatosan kóstolok. Az évek során nagyon jó kapcsolatot alakítottam ki a borászok többségével. Ismereteimet pedig bortanfolyamon és az általam tartott kóstolókon igyekszem továbbadni a borkedvelőknek.

 
Van-e kedvenc bora, borászata, borvidéke? Mit keres egy borban, ha a saját kollekciójába válogat egy-egy palackot?
Alapvetően a vulkanikus talajról származó, lendületes, ásványos, izgalmas fehér borokat kedvelem. De azért időnként elcsábulok a vörös borok felé is. Egy kóstolás során mindig meglep, hogy mennyi illatot és ízjegyet lehet felfedezni egy borban! Saját gyűjteményem gyöngyszemeit bortanfolyami hallgatóimmal szoktam megosztani és mindig az éppen meghirdetett kóstolási téma alapján nyitok ki egy régóta pihentetett palackot. Fontosnak tartom, hogy ezeket a kincseket értő közönséggel osszam meg.

IMG_9219_2
Káli Ildikó, sommelier és borszakíró (forrás: ESERNYŐS)

Míg évekkel ezelőtt nem volt kultúrája a hazai borfogyasztásnak, mára rengeteg az esemény és a fiatalabbak is szívesen áldoznak nemesebb nedűkre. Mi az, amivel ma egy borkóstolás ki tud tűnni a többi rendezvény közül és vonzó lehet a közönségnek?
Egy-egy kóstoló során igyekszem nemcsak a borászoktól szerzett sokrétű ismereteimet és kóstolási tapasztalataimat átadni a közönségnek, hanem a bor iránti szenvedélyemet is. Mindezt már többször megtapasztalhatták azok a borok iránt érdeklődők, akik ellátogattak az óbudai Esernyősbe. Itt a III. kerület macskaköves Fő terén nemcsak a környezet varázslatos, hanem az is kuriózum, hogy mindig egy DJ zenél élőben, és a borokhoz illő dallamokkal kíséri a kóstolást. Talán ezért is népszerű sokak számára.

 

Hogyan tudja a sommelier megtartani az egyensúlyt egy borkóstoláson, hogy különlegességet is bemutasson, de ne rettentse el azt se, aki először vesz részt ilyen eseményen? Mi a borokról való mesélés, a kóstolás és a hozzá illeszkedő zenehallgatás megfelelő egyensúlya?
Egy borkóstolón részt vevő közönség borismeretei nagyon eltérőek lehetnek. Éppen ezért igyekszem egy jól érthető, könnyedebb borral kezdeni, amely a kevésbé hozzáértők számára is élvezetet nyújt. És hogy ne unatkozzanak a hozzáértők sem, az egyszerűbb tételekről is mindig van a tarsolyomban egy-egy kevésbé ismert történet a számukra. Előfordulhat, hogy egy kóstolón az újoncok még nem értik az összetettebb borokat, de számomra az a legfontosabb, hogy felkeltsem az érdeklődésüket és kinyissam előttük egy új világ kapuját. A „haladó” borkedvelőket pedig igyekszem valami különlegességgel elvarázsolni. Úgy gondolom, hogy az értő borkóstolás egyfajta befelé figyelést igényel. Ezért, amíg kóstolunk, mindezt csendben, a borra összpontosítva tesszük. Majd ezt követően minden tétel után marad időnk a zenehallgatásra és arra, hogy a résztvevők egymással is megbeszéljék kóstolási tapasztalataikat. Azt hiszem, igazán remek egyensúlyt sikerült találnunk a borkóstolás és a zenehallgatás között – és ezzel szinte valamennyi érzékszervünk élvezetes élményhez jut!

A következő boros-zenés esemény ezúttal Tokaj-Hegyalja boraival varázsol el.

A program facebook elérhetősége, bővebb információ: ideklikkelve található!

Időpont: 2017. december 8., 19:00–22:00

Helyszín: Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont – Budapest, Fő tér. 2., Óbuda, 1033

A helyszín
A helyszín (forrás: ESERNYŐS)