Pannonhalmáról, az Apátságból kaptunk pár palack pezsgőt. Hirtelen nem is tudtuk, hogy kerültek a buborékok a szerzetesek közé…
Csillagokat látott
Maga Dom Perignon bencés szerzetes, akit a pezsgő atyjaként (1670 – 1715 között készült el az első pezsgő) tisztelünk egész életében küzdött a buborékok ellen. Bencés volt akár a pannonhalmiak, és „érezte a csillagok ízét”, állítólag így kiáltott fel, amikor megérezte a másodlagos erjedés pezsgését. Szóval, vannak párhuzamok bőven és az Apátság már régóta tervezte a pezsgőkultúra felélesztését.
A Szilágyságban láttak fantáziát
Erdélyben már voltak hagyományai a pezsgőkészítésnek és a Szilágyságban látott fantáziát Gál Tibor egri borász is. Öt barát fogott össze egy álomért, hogy a pezsgőkultúra újra megjelenjen a területen. Az öt barát között egy pannonhalmi öregdiák is résztvett a pezsgőüzem beindításában Kárásztelken és a palás talaj csillogása hozta a nevet magával: a Carassiát.
Nemzetközileg elismert
Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc ezek a fő alapanyagok, mint ahogy hagyományosan a pezsgőkészítésben ezek a szőlőfajták kiemelten vannak jelen. A termőhely, a technológia, a megjelenés mind-mind hozzásegítette az idei Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (The Champagne & Sparkling Wine World Championships, CSWWC) a Carassia-t, hogy ezüstérmekkel gazdagodjon.
Carassia Rosé Brut
Közepes test, élénk savak a buborékszerkezet is még olyan közpes finomságú. Friss a karaktere az italnak, kis virágosság Jönnek a vörösbogyós gyümölcsök, kis csipkebogyó, málna. Toastosság nyomokban, kis kesernyével zár.
Carassia Classic Extra Brut
Limitált, kísérleti pezsgő, 100% Pinot Blanc-ból. Kis tételben készült ez a pezsgő, zöldes ízjegyekkel, fűszerekkel operál. Nyári alma, kis kapor és élénk buborékszerkezet, ő is egy friss karakterrel rendelkező ital. Érhet még ez a tétel, de már így is szép történet.
Carassia Blanc de Blancs Brut
Ő már igazán réteges ízélmény, a textúra is meglehetősen komplex. Krémesség, finomodó buborékszerkezet. Szép kerek történet, bár még szebb is lehet ez a történet további érlelés után. Egyértelműek a toastos, kekszes ízjegyek felbukkanása az autolitikus folyamatok révén. A citrusok mellett főleg grapefruit, a körte, és a ropogós zöldalma jelenik meg. 100% chardonnay, nem is lehetne más ilyen eleganciával.
Bár a Pannonhalmi Apátság nem is a legnagyobb tulajdonos ebben a kárászteleki történetben, de elmondhatjuk ismét, ami Várszegi Asztrik főapát áldásával bontakozott ki, az egy határokon átívelő igen ígéretes történet.