2015. szeptember 24. – Az ihatóbb Magyarországért / Rattner Réka

2007-ben indította el tokaji pincészetét Kiss János a borász, az örökségül kapott családi területen. Készültek szép sorjában a borok, azonban idővel nehézségei támadtak a vállalkozásnak, amit ahogy az kis hazánkban gyakran előfordul csupán másodállásban tudott csinálni, mellette kellett egy főállás a vele járó stabil bevétellel. Ekkor találkozott össze a borász egy magyar származású külföldi befektetővel, akinek annyira megtetszett a pince felvirágoztatásának ötlete, hogy néhány ugyancsak magyar származású barátját is rábeszélte, hogy legyenek a kaland részesei. A történetnek ez még csak az eleje, amitől rövidtávon szép borokat remélünk, hosszútávon pedig a pincével együtt az annak otthont adó kis falu új életre kelését is, valamint – nagyon optimista módon – a szép tokaji (száraz)borok elterjedését az óceán túlpartján lévő vacsoraasztalokon.
A tulajdonosok
Sylvia Hemingway, Dr. Holló Ernő, Dán Károly és George E. Pataki.
2013-ban szállt be a négy amerikai magyar befektetőtárs, s azzal el is kezdődött a pince eredeti termőterületeinek növelése olyan kiváló dűlőkből, mint a Szerelmi-, a Nyúlászó- és a Nyerges-dűlő. Jelenleg nagyjából 9 hektáron gazdálkodnak, melyet tovább is terveznek bővíteni, de nem céljuk egy hatalmas mennyiségeket előállító borászattá válni. A borok készítése során kerülik a fajélesztő használatát, inkább több időt szánnak az erjesztésre, ahogyan a hordós érlelésre is. A minél magasabb minőség elérése érdekében, alacsony tőketerheléssel dolgoznak. 2013-as tételeikkel találkozhattunk a Budavári Borfesztivál hetén megrendezett sajtótájékoztatón, majd fent a Várban is tiszteletünket tettük náluk egy visszakóstolásra.
Kétségkívül kellemes meglepetés volt a Nyerges furmint 2013 már most is – virágos aromáival, a riolit talaj adta ásványossággal és kiváló savszerkezettel. Utóbbi hosszú palackos érlelést tesz lehetővé, ezért kíváncsian várom, hogy az elkövetkező években mit fog magából megmutatni ez az elegáns tétel. A Szerelmi furmint 2013, ahogy azt már a neve is sugallhatja, igazi randibor (furmintkedvelőknek) – florális, mézes jegyek gyümölcsösséggel keveredve, citrusok és hordófűszer, főként vanília kíséretében. Igazán kellemes bor, egy meghitt estéhez. A sort muszáj egy édes tétellel zárnom, a 2013-as Narancsbor már harsány, narancsba hajló színével is felhívja magára a figyelmet, kóstolva pedig egy játékos, fűszeres-citrusos (narancsos), vaníliás, mézes-virágos (hárs) nedűt kapunk. Élénk savai remekül passzolnak a benne lévő maradékcukorral, magas alkoholja miatt csakis alaposan behűtve érdemes fogyasztani.
A borászat Bodrogkisfaludon működik, egy meglehetősen elmaradott kis faluban, amivel a tulajdonosoknak komoly, az egész közösségre kiható tervei vannak – szeretnék felkelteni a kis települést Csipkerózsika álmából és bevonni a turisztikai útvonal állomásai közé, ezzel újabb alternatívát kínálni a Tokajba látogatóknak. Jövő évre várható a nemrégiben megvásárolt Schell-kúria átadása, ami a pince központján túl, szállodaként és szezonális étteremként is működik majd. Jelenleg a pince kizárólag dűlőszelektált tételekkel van jelen a piacon, telepítéseik pedig furmintból és hárslevelűből állnak. A későbbiekben terveznek évjáratonként egy olyan cuvée-t készíteni, melynek teljes bevételét jótékony célra ajánlják fel Bodrogkisfalud támogatására.
Nagy élmény volt a borászat tulajdonosaival találkozni és elbeszélgetni gasztronómiai trendekről, turisztikai tervekről, a vállalkozás jövőjéről. Tetszett az attitűd, a magától értetődő optimizmus, a hazaszeretet, az összefogás, gyökerekhez való visszatérés és az értékteremtés gondolata, az elkövetkező nemzedékek, az utódok terelgetése a jó irányba. Reméljük, hogy jövőre már az újonnan megnyílt kúriáról adhatunk hírt, miközben a 2014-es évjárat tételeiből szemezgetünk.




