Borverseny, bortúra, borfesztivál – Ez mind a monori Strázsahegy

2011. december 17. – Nyulasi Gábriel István

Nem tettünk le arról az elképzelésünkről, hogy miként az erőnkből kitelik, támogassunk kevésbé ismert boros tájakat. Monoron otthon vagyunk, több túra és fesztivál pár év alatt, jelzi a gyümölcsöző együttműködést a helyiekkel. Bortársaink között is kedvelt célpont a Strázsahegy, legyen bármilyen évszak. Ezért kézenfekvő, hogy ha épp Pincék Fesztiválja zajlik a helyszínen, mi rásegítve a hírverésre, aktuális bortúránkat odavezessük. Ebben az évben az a megtiszteltetés ért, hogy a városi borversenyen is részt vehettem, mint borbíráló. Tapasztalatok, élmények, fotógaléria – három az egyben – ebben a cikkben. Ne feledjük, hogy 2012. január 14-én újra megrendezésre kerül a Jégvirágtól Borvirágig forralt boros gasztrófesztivál.

Mint minden évben, a Monor Környéki Strázsa Borrend ebben az évben is megrendezte a Városi és Körzeti Borversenyét. Ezúton is köszönöm a borversenyre való meghívást a  Borrendnek. „A szőlő, így a borkészítés számára is kedvezőtlen 2010-es esztendő ellenére a szakavatott zsűri véleménye szerint minden kategóriában színvonalas borokat kóstolhatott, illetve bírálhatott a zsűri és a közönségzsűri egyaránt.” – strazsaborrend.hu

A borversenyen a zsűri tagjai közt foglalhattam helyet, főleg fehéreket forgattunk meg. Együtt kóstoltam Czeglédi Eszterrel, a Czeglédi Pincészet ifjú borászhölgyével. A József Attila Gimnáziumban került sor a XVII. Városi és Körzeti Borversenyre. Valóban érződött az évjárathatás, a borok egy része karcos savakkal tette próbára a zsűrit, néhol pedig a borok kezelésében mutatkoztak hiányosságok. Néhány esetben az öreg hordók tisztasága nem mindig alkalmas makulátlan borok készítésére. Az illatos fehéreknél, pedig elengedhetetlen a hűtött, irányított erjesztés. Ennek dacára a mezőny egyöntetűen jó ivású borokat vonultatott fel.

Monor Környéki Strázsa Borrend múltjáról…

„2000. februárjában a Monori József Attila Gimnázium és Szakközépiskola épületében 39 alapítótag megalapította Magyarország 25. borlovagrendjét. A borrend alapító tagjainak ünnepélyes avatására 2000. május 20-án a monori Református Nagytemplomban tartott istentisztelet keretében került sor.” – strazsaborrend.hu

III. Monori Pincék Fesztiválján vagy más néven a III. Strázsahegyi Pincék Fesztiválján (a névvel voltak gondok a konkurenciánál) már rutinosan vettünk részt, újra kinyíltak a pinceajtók a Strázsahegyen. Kiváló újítás volt a kóstolófüzet, melyben kuponokkal lehetett igazolni a fogyasztást. A kuponfüzet jó volt, a kuponfüzet szép volt, várjuk vissza jövőre is. Az egész sort teljesíteni szinte lehetetlennek tűnő „feladatként” állt előttünk. Ám a rendezvény nem erről szól, hanem az önfeledt kortyolásról, ahol nemcsak a hivatalos pincék várják a látogatókat. Ilyenkor sok-sok kis pince is kinyit és örömmel várja a vendégeket, két kedves borturistánkat így térítették el, és ott táncoltak egészen késő estig. Képkiállítások, kóstolók, kitelepült vendéglők várják minden évben a kedves érdeklődőket. A rendezvény minden évben gyarapodik, egyre színesebbé és vonzóbbá válik.

Ezúttal ráadásul a Monori Tavaszi Fesztivál keretében került sor az eseményre, így egy időben zajlott a Strázsahegyi Kavaró Sütő-Főző Fesztivál, I. Monori Amatőr Fogathajtó Verseny és a Strázsahegyi Tekerő Amatőr Terep Kerékpárverseny.  Igazi élménydömping, melyre hagyományosan vonattal érkeztünk. Egy gyülekező a Nyugati Pályaudvar Főpénztáránál, leszállás a monori állomáson, majd séta fel a Strázsahegyre.  A szisztéma hasonlóan az etyekiek szervezéséhez, egy helyi és egy vendégpincészet, vagy egyéb szervezet együttesen kóstoltat. Orbán-napi Vigasságokhoz méltón mindenkinek örömmel és sok-sok élménnyel zárult a fesztivál. A Strázsahegyről lefelé mindig gyorsabb az út, a vonaton a visszaúton pedig mindenki megosztotta tapasztalatait a többiekkel. A jelszó természetesen ez volt: Jövőre újra!

A résztvevő kortyintóhelyek:

Somodi Sándor, Bihari Pince, Salánki Családi Borpince, Bóka János, Vitális-Zilahy Pince, Ábrahám Pince, Harmatrázó pálinka manufaktúra, Sárosi István pincéje, Zsirai Pincészet, Seres Attila pincéje, Pálffy Pince, Lukácsy Pince, Etyeki Kúria, Chateau Wanda, VMSZ, Czeglédi György pincéje, Ipacs Pince, Kovács Róbert pincéje, Péteri Borbarát Kör, Bokros-Sabata Pince, Bástya Borászat, Zalaba Pincészet, Megyeri-Hanti Pince, Megyeri Fivérek, H-Pince, Hadobás Pince, KétSzabó Borpince, Bodor Pincészet, Sidewayz Borkereskedés, Miklóscsabi Pincéje, Bicskei-Gosztola pince, Mádhill Borászat, Csuzi Családi Pince, Deé Családi Pince…

A Monori Borút Egyesület szintén a Strázsahegy és környékének borkulturális felemelésén dolgozik karöltve, ha nem is mindig zökkenőmentesen, de közös célokért a már említett Monor Környéki Strázsa Borrenddel.

„Célja, hogy működésével elősegítse a Monor környéki borvidék kulturális és történelmi örökségének megóvását, kultúrájának, hagyományainak megőrzését és továbbvitelét, valamint a térség idegenforgalmának bővítését és a Monori körzet térségének fejlesztését.” – részlet az egyesület alapszabályából.

Ahogy az elején leszögeztük, feltett szándékunk a további gyümölcsöző együttműködés, hiszen a  célunk egy, ami nem más, minthogy egész Magyarországot ihatóbbá tegyük. Következő állomás, 2012. január 14-én a Jégvirágtól Borvirágig forralt boros gasztrófesztivál. Gyertek velünk, hiszen a Strázsahegy közelebb van, mint gondolnád!

Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011Monor 2011

Kategória Egyéb